Läst

Söndags-smakbit # 46

Av
den
20 november 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag har precis läst ut Eva ur spillrorna, en nutidsroman om vänner som lever i en fattig förort utanför Mauritius huvudstad Port Louis. Boken är skriven av Ananda Devis och titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 66

“EVA
Ingen god fe lutade sig över min vagga. När jag slog upp ögonen var det som att jag genast såg mitt liv framför mig: en stenhård yta, en ointaglig blick, en förseglad mun och ett hjärta av stål. Det var det ansiktet som fick mig att öppna munnen och säga det där avgörande ordet: nej.
Att dölja allt fast man går som på brinnande kol, att aldrig blotta sig. Jag låtsas att jag bara är att ta och förbruka. Jag låtsas vara bara en kropp, en kropp som får dem att skälva när de klär av den.”

sid 75
“CLELIO
Men allt eftersom veckorna gick förändrades hon. Fabriken tog allt större plats, trängde in i våra liv. Nu var det felsydda tröjor min mor kom hem med. Ge mig en Ralph Lauren-tröja till med en ärm kortare än den andra och jag ska klippa den i bitar och trycka i munnen på herrn som förvandlade oss till sådana halvmänniskor. Men i vårt fall är det inte ärmarna det är fel på. Det är armarna, eller benen, eller ögonen som skevar. Vi är mänskligt klotter.”

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  20 november 2022

  Okänd bok för mig. Mauritius låter ju intressant.

 2. Svara

  Robert W

  20 november 2022

  “Vi är mänskligt klotter” var en intressant mening.

 3. Svara

  Cinnamon

  20 november 2022

  Har nog inte läst någon bok som utspelar sig på Mauritius. Tack för smakbiten!

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  20 november 2022

  tack för intressant smakbit, Port Louis verkar inte vara nån trevlig plats

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  20 november 2022

  Ur spillrorna (https://mrscalloway.blogspot.com/2020/11/eva-ur-spillrorna.html) läste jag i november 202. jag tyckte mycket om den. tack för smakebitar och påminnelse!

 6. Svara

  Lottens Bokblogg

  20 november 2022

  Är alltid imponerad över ditt val av böcker! Vilken bredd! Tack för smakbitarna.

  • Svara

   Paula

   22 november 2022

   Jag brukar skämta om att jag väljer böcker som andra väljer smågodis, något syrligt, något sött osv. gärna från världens alla hörn.

 7. Svara

  Ditte

  20 november 2022

  Tack för smakprovet. Och en bok jag jag blev nyfiken på.
  Kram

 8. Svara

  Åsa

  21 november 2022

  Tack för smakbiten. Den boken var ny för mig.

 9. Svara

  Bokdivisionen

  21 november 2022

  Jag gillade den här! Fast den var mörk.

  • Svara

   Paula

   22 november 2022

   Ja, den var så fint skriven, det blev en fin läsupplevelse.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 495
 • 499
 • 1 641 186
 • 5 101
 • 65 749
Sök här