Läst

Söndags-smakbit # 46

Av
den
19 november 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser en för mig ny författare Amélie Nothom från Belgien.
Hennes senaste roman heter Första blodet och handlar om kriget i Kongo 1964 där författarens far var diplomat. Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.
Smakbit sid.111
“Det var ute med mig. Den där egenskapen skulle jag få dras med. Bara jag såg människoblod eller djurblod så dånade jag. Jag kan inte ens tala om fobi eftersom jag inte är medveten tillräckligt länge för att analysera fenomenet. I kraft av komplementaritetsprincipen blev det patologiska bara ännu starkare nu när jag var medveten om det. Från och med då räckte det att jag såg en blodig biff eller en råbiff. Det blev ett handikapp som inte gick att bortse från.
Om jag tillhört en annan generation skulle man antagligen ha tagit mig till en psykiater. Man behövde dock inte vara någon expert för att ana att min fars död hade ett finger med i spelet.När döden vållas av att en mina exploderar blir det säkert ett fyrverkeri av blod. Det blev min akilleshäl. De elaka skämtarna på Pont dÓye drev det så långt de kunde. Simon försatt inte ett enda tillfälle att skära sig i skinnet, bara för att få nöjet att vara med när jag omedelbart tuppade av.”

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  19 november 2023

  Okänd bok för mig (som vanligt). Tror bara jag läst en, möjligen två, bok som utspelar sig i Kongo.

 2. Svara

  Znogge

  19 november 2023

  En okänd bok och författare för mig. Tack för smakbiten. Det är nog inte helt ovanlig med fobi för blod men orsaken är nog inte den samma.

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 november 2023

  du har hittat en udda bok, tack för smakbiten.

 4. Svara

  Cinnamon

  19 november 2023

  Tack för smakbiten!
  Tror inte att den är något för mig.

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  19 november 2023

  har läst Underkastelsens sötma av den här författaren. om japansk företagskultur. ska testa denna ocksdå. tack för smakebiten!

 6. Svara

  Sara Pepparkaka

  19 november 2023

  Ingen bok jag var bekant med, men jag ska försöka hålla den i minnet för jag har inte läst någon bok som skulle representera Belgien i min FN-utmaning.

 7. Svara

  Robert W

  19 november 2023

  Ett jobbigt handikapp kan jag tänka mig. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Monika

  19 november 2023

  Att inte tåla att se blod är nog ganska vanligt, men den här personen tar det verkligen till en helt annan nivå.

 9. Svara

  Boklysten

  19 november 2023

  Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Bokdivisionen

  21 november 2023

  Jag är inte superförtjust i blod men inte heller överdrivet fobisk.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 302
 • 354
 • 1 626 687
 • 5 070
 • 65 365
Sök här