Läst

Söndags-smakbit # 47

Av
den
28 november 2021

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Min glädje var stor när jag i somras upptäckte att det här på min nya hemort fanns en allmän bastu! Den drivs av den lokala badstuge-föreningen och erbjuder bastubad varje vecka mellan höst och vår!
Jag väntade otåligt på att dels pandemin skulle lätta och dels att hösten skulle göra sitt intåg, och till min glädje började bastukvällarna på fredagar igen.
Mellan 16-18 badar kvinnor, sen är det männens tur.
Bastun ligger ett stenkast från Sundbornsån där det finns en brygga och badtrappa som möjliggör dopp året om!
Nu har jag badat bastu några fredagar med stor njutning, bastun är en ångbastu som skickar ut små ångpuffar i luften hela tiden så värmen förblir jämn och fuktig.
Jag hade gärna gått och doppat mig i ån också, men jag har fegat ur…
Ingen av de andra kvinnorna ägnar sig åt kallbad och jag har helt enkelt inte modet att gå och doppa mig mol allena…
För att försöka gaska upp mig passade jag på att låna den alldeles nyutkomna boken
Vinterbad – en handbok skriven av Lisa Bjerre, Heli Björkman och Ulf Huett

Boken är inspirerande och fint illustrerad med foton och titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

I boken får man tips och inspiration antingen man är nybörjare eller rutinerad vinterbadare som vill hitta nya sätt att ha roligt i det kalla vattnet.
Jag har faktiskt doppat mig i isvak, men det var bortåt tjugo år sedan och under grupptryck men känslan efteråt var obeskrivlig.

Smakbit sid. 45
“Levande, närvarande och glad. Så beskrivs ofta känslan efter ett vinterbad. Kicken har liknats vid att dricka tio koppar kaffe. Många vinterbadare vittnar om hur kallbadet hjälpt dem att komma ur en depression eller bearbeta sorg. Andra blir mer sällan förkylda, känner sig piggare, får smärtlindring vid kronisk sjukdom eller upplever sig vara starkare i sin vardag.”

sid. 119

“Jag började vinterbada 2009 när jag bestämt mig för att simma över Engelska kanalen. Några vänner tyckte att jag borde vinterbada för att vänja mig. Sedan bjöd en kompis med mig på VM i vintersim. Det blev en guldmedalj på 450 meter. När jag började var jag bara i vattnet 30 sekunder. Nu har jag kunnat simma 43 minuter i femgradigt vatten. Mitt mål är att simma över Storsjön. Det tar 24 timmar. När jag gör långsimningar har jag en båt med hjälpare med mig.”

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  28 november 2021

  Bastu är härligt, men vinterbad tror jag inte att jag vill prova på. Det räcker med de kalla dopp jag gjorde när jag var liten och inte orkade vänta på sommaren.

 2. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  28 november 2021

  Vinterbada skulle jag aldrig göra – trots att jag älskar att bada och gärna plaskar i havet/sjön även om det inte är mer än 15 grader. Ibland har det också hänt att jag badat när det varit så lågt som 9, men då var jag inte i länge precis….. Och bada bastu är inget för mig. Vi byggde en i vårt badrum i vårt hus i Stockholm, men den användes endast av min pappa – tills jag upptäckte vilket otroligt bra torkrum det var! *fniss*
  KRAM och TREVLIG ADVENT/Susie

 3. Svara

  Hanneles bokparadis

  28 november 2021

  svärdotter doppar sig fortfarande ute varje varje morgon före jobbet, för hon promenerar förbi en sjö… Bastu finns i simhallar här, som öppnat igen, 10-åringen ville simma med mig här om dan, tack för smakbiten, inget för mig.

 4. Svara

  Robert W

  28 november 2021

  Bastutider för kvinnor och för män. Tur du inte bor på en plats där folk ska börja prata om “icke-binära”. Då hade badstugeföreningen fått något att bita i 🙂

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  28 november 2021

  Vi konstaterade igår på vår promenad runt en sjö där vi såg en plats för vinterbad att det inte var vår grej. Jag klarar inte ens ispoolerna som finns på en del span.

 6. Svara

  ElisabetR

  28 november 2021

  Förstår att du tar det teoretiska nu inför nästa säsong. Man får nog öva både mentalt och fysiskt.
  Jag har doppat mej i sexgradigt i Kallsjön i Jämtland en gång och så in i bastun. Det var häftigt under tiden men efteråt var det jobbigt. Jag blev så varm så jag kunde ha krupit ur skinnet, en lite obehaglig känsla, för det hjälpte inte att ta av sig.
  Så jag tror att man ska ta det lite vartefter. Hålla på när sommarbadet är slut och vattnet börjar bli kallt igen så man vänjer sig. Börja med duschen :-).

 7. Svara

  Minton

  28 november 2021

  Vinterbad känns inte bra och sommarbad har jag slutat med.
  Kramar från oss

 8. Svara

  Sara

  28 november 2021

  Det blev inga vinterbad för mig förra vintern, men kanske den här?

 9. Svara

  Åsa

  28 november 2021

  Som att dricka tio koppar kaffe… låter väl inget vidare? Tror inte jag skulle må bra av så mycket kaffe. Tack för smakbiten.

 10. Svara

  Bokdamen

  28 november 2021

  Bastu har jag inte fastnat för, trots många försök i Finland hos bekanta och släktingar. Vinterbad är inte heller min kopp te, för frusen. Tack för smakbiten.

 11. Svara

  Augusta

  28 november 2021

  Kaldt bad og badtsu etterpå. Lykke!
  Å lese om Vinterbad har jeg ikke tenkt på, men du lærer sikkert noen tricks og tips.
  Det er moro med ting man oppdager når man flytter til et nytt sted.
  Nyt søndagen 🙂

 12. Svara

  Cinnamon

  28 november 2021

  Har aldrig provat riktiga kallbad. Bara badat i 10-11 graders värme som barn.

 13. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 november 2021

  havet vid sommarhuset är ofta riktigt kallt om inte vinden ligger rätt och luften är väldigt varm. börjar en tidigt och vänjer sig till kan en bada ganska kallt. men vinterbad – nej, tack det tror jag inte. bastubad och vinterbad låter inte som någon omöjlig kombo dock. tack för smakebiten!

 14. Svara

  Ditte

  28 november 2021

  Badat i vak har jag gjort men det är inget jag ägnar mig åt nu. Men kanske skulle jag testa efter en “go bastu”. Vad gäller boken så hamnar den inte på min lista. Tycker jag genom erfarenhet har det jag behöver och min pappa delade frikostigt med sig av sina kunskaper.
  Kul att se om du tar steget i en isvak på nytt.
  Kram

 15. Svara

  Kicki

  30 november 2021

  Så kul att du fått möjlighet att bada bastu, men jag tvivlar på att du hamnar i vattnet efter 😉
  Kallt hos dig också av vad jag hörde på radion från falubor.
  Nära -16 här, brr!
  Ha en bra dag!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 344
 • 499
 • 1 641 035
 • 5 101
 • 65 745
Sök här