Bloggen

Tjuvkik i skidbacken

Av
den
9 januari 2021

I veckan åkte jag upp till skidbacken första gången sedan backen öppnade för säsongen.
Det är bara några få kilometer hemifrån, men det känns som att komma till en annan och betydligt vitare värld.

Det var överraskande stort antal bilar på parkeringarna så vi fick snurra ett tag för att hitta en ledig plats

Kommer inte det vita guldet från himlen så får man hjälpa till med snöproduktionen, oj vad det sprutades

Det var nästan så att sikten var sämre för skidåkarna

Ingen trängsel, gott om utrymme trots att anläggningen är fullbesatt.

Det lär dröja innan de här stackars björkarna tinar upp i vår!

En av anledningarna till besöket var att jag ville fota lite till skyltsöndagen och det gjorde jag. Mer om det imorgon.

När vi senast var häruppe i höstas då man byggde de nyaste lägenhetshusen i backen visste vi inte vilken färg de skulle få. Gillar denna ljusa färg bättre än de äldre husen som är helt svarta och ser ganska trista ut

Det finns en stor husvagnsparkering i backen, och vi kunde förstås inte låta bli att gå längs en av gatorna där för att se hur husvagnsgästerna bor..

Det lär vara 20 års kötid till en ställplats för husvagn här…

Det är inga dåliga vagnar och husbilar som står här, helt vinterisolerade och dyrare än en stuga på landet…

Om du vill kika mer på vad Säfsen har att erbjuda, denna året-om-anläggning för hela familjen, så kan du klicka här

TAGS
29 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  9 januari 2021

  Skönt att se att folket och arrangörerna tar coronan på allvar, hoppas nu att dom som är där inte drar med sig smittan hemåt! Ja, det där är nog inte det billigaste boendet men praktiskt, vilken husbil du fotat!!! Kram på’re fina du <3

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Hej, ja nu har vi vinterland både du och jag. Och jag stortrivs, läste att ni befarar strömavbrott, hoppas vi slipper, jag har noll förberedelse för det. Då får jag hysa in oss hos någon ungkarl som vedeldar här, det finns många, fniss

 2. Svara

  LillaSyster

  9 januari 2021

  Oj vilka husbilar och vagnar, säkert utrustade med torkskåp =) Snötillverkningen verkar ju gå bra. Då tittar jag in imorgon på dina skyltar.
  Hu så spännande det var i sprinten idag! Ha en bra kväll =)

 3. Svara

  Anna-Lena

  9 januari 2021

  Blir så sugen på att åka skidor när jag ser bilderna. Kommer ihåg avtagsskylten till Säfsen när vi åkte till Sälen eller Vemdalen. Varför åkte vi inte till Säfsen? Kollade och såg att det finns både gröna och blå backar. Tror att jag skulle kunna ta mig ner för dem. Med nöje. För att inte tala om att åka i fina längdspår. Inte så långt att åka heller. Blir så sugen på några dagar i snöriket med skidor på fötterna. Bra på att åka skidor är jag inte, men det är ändå så roligt.

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   26:an upp till Sälen passerar bara en mil härifrån, du kanske har tagit rast i Vansbro på väg upp? Den eländiga vägen är så olycksdrabbad, hörde i helgen om flera olyckor där…Jag komsi komsi o åk skidor här istället. Jag har inte kunnat åka på över tio år, sen jag bröt vristerna och har en massa metallskrot inopererade. Det jag gillade allra bäst var att åka på tur ut på myrarna i mars när solen började värma. Helt ensamma var man, hundarna sprang lösa och man stannade o fikade i någon solig glänta….

 4. Svara

  ElisabetR

  9 januari 2021

  Härligt att se aktiviteten i den snöiga backen. Kommer ju samhället till del, det är ju bra. Kommer mer vitt i veckan.
  Ha en bra kväll.

  • Svara

   ElisabetR

   9 januari 2021

   Förresten, synd att jag inte visste när ni var där. Ni kunde ha vinkat på webbkameran. Sitter lagom en med utsikt mot nedre delen av backen.

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Jo tack, bortåt 4dm nu. Inte mig emot, bara plogningen hinner med. Fast att plumsa i snö är bra motion, så varför klaga…

 5. Svara

  bpz3

  9 januari 2021

  Sååååå impad jag är här! Visste inte att Säfsen hade å många backar att åka på. Minns vagt att du berättat om Skidresorten och att jag läst om Säfsen i en annan blogg ifjol. Han och frugan hade som vanligt åkt till Säfsen, men just den veckan fanns det ingen snö alls…
  De nya husen är riktigt, riktigt fina och ser påkostade ut. Husvagnsparkeringen – hahaha! Den kön är ungefär lika lång som bostadskön till en hyresrätt här i Stockholm:-))) Husvagnarna är inte direkt några “smååk. Kan du föreställa dig att backa med en sådan bautastor husvagn???!!!
  Vilken kul rundtur du bjöd på. Tusen tack för den:-) Älskade utförsåkning när jag var ung. Höll aldrig på med längdåkning – alldeles för jobbigt;-)

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Så kul att höra, det visste jag inte! Jag har aldrig åkt slalom, i Finland finns inga backar, och så är jag höjdrädd. Jag gillade att gå på tur speciellt ute på myrarna där man gjorde sina egna spår, hade lösa hundar med och stannade och tog en kaffekask mellan varven…härliga tider.

 6. Svara

  Minton

  9 januari 2021

  Så härliga bilder från skidanläggninen. Det ser så skönt ut när de åker.
  Det var fruktansvärt spännande i sprinten och så kul med tre svenska tjejer på pallen och sedan Oskars guld.
  Då ser vi fram emot skyltarna i morgon.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Ja hela Touren var kul att se, speciellt för att vi “slapp” norrmännen som annars dominerar. Vi får se hur det går i VM…men svenska tjejerna är nog minst lika duktiga som norskorna. Nu när underhållningen är ganska krass så är det extra skoj att titta på vintersport! Kram till Minton med matte

 7. Svara

  Ditte

  9 januari 2021

  Tack för turen hit upp! Var många år sedan jag var här. Gläds med trakten att det är många besökare för jag minns ju att det förra vintern var klent både med snö och besökare. De nya husen ser fina ut och färgen är ju hellt ok. Riktigt bra. Minns att du visade någon bild när de var under uppförande. Roligt också att de som är roade av att ha husbilar/husvagnar med sig också gärna kommer. Kan tänka mig att kön är lång för en säsongsplats. Men husbil eller husvagn är inget för mig. Jar testat en vintervecka i Sälen när döttrarna var 10 år. Helt ok. Men jag bor nog hellre på hotell eller i en rejäl stuga. Men man kan ju tycka olika. Vet ju att när vi var iSäfsen så bodde vi på ett vandrarhem. Fungerade så bra.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Jag var själv lite förvånad över lyx-vagnarna som stod på rad. Tycker inte vi har något jetset-liv här i Säfsen direkt. Vintercamping har jag bara testat en gång hos svärföräldrarna, det funkade men var bara en natt! Helst vill jag ha en mysig timmerstuga med bastu. Vandrarhemmet här fick nya ägare förförra sommaren. Det renoverades och förra vintern kom inga gäster pga snöbrist och sen har dom inte haft öppet nåt mer. Mycket märkligt….
   Kram

 8. Svara

  Susjos

  9 januari 2021

  Wow, vilken fantastisk resort! Nu längtar jag till vår resa till Järvsö, där finns också en hel del husvagnar uppställda, jag tänker bara att så trångt det måste vara, man har ju en hel del utrustning när man åker skidor!
  Kram!
  PS. Håller med dig angående smärtstillande till djur, nog borde det ha funnits nåt annat? Å vad vet veterinärer om smärta hos katter? Molly hr aldrig varit så här stilla en hel dag! Hoppas hon är piggare i morgon! DS.

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Husvagnsplatserna har alla små bodar bredvid där man förvarar all vinterutrustning, de är så söta, ser ut som små dalastugor. Så det är inget problem. Nu har vi massor av snö, kylan kommer imorgon, förutsättningarna är lysande för en vintersemester hos oss. Kram

 9. Svara

  Anki

  10 januari 2021

  Ett paradis för de som älskar snö och skidåkning! Nu tillhör ju inte jag dem, men det var roligt att få se dina snöiga bilder i alla fall.
  Ha en bra söndag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Ja så länge det är en dataskärm mellan min och din verklighet så är det okej! Tänk så bra vi har det! Snö har väl även ni fått nu idag eller i helgen, verkar ju ha drabbat hela landet? Kram

   • Svara

    Anki

    12 januari 2021

    Jodå … lite snö har vi fått 🙂
    Kram

 10. Svara

  Ama de casa

  10 januari 2021

  Åh! Det ser härligt ut med skidåkning! Fast för vår del lär det inte bli nån åkning i år. Just nu kommer vi inte till Sierra Nevada (får inte lämna vår region) och vi minns rätt bra armbrottet Anders drabbades av ifjol. Man blir skörare med åren.

  Ha en fin söndag!

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Och inte får ni åka till Madrid och delta i snöbollskrig heller? Attans! Ja vintern är farlig på många vis, har själv brutit armen en gång men faktiskt brutit både armbåge och bägge vrister under barmarkssäsong….Ingenting är omöjligt som Gunde Svan säger…

 11. Svara

  annettejuhlin

  10 januari 2021

  Så roligt att se dina bilder och läsa om hur det går till på sådana här anläggningar. Jag har aldrig besökt någon och aldrig åkt slalom. Det ser litet galet och osäkert ut med så små däck på en så stor och tung husbil. Jag är nog som Ditte och föredrar stuga eller hotell på vintern. Jag kan tänka mig att det blir rejält fuktigt inne i husbilen och husvagnen med blöta skidkläder. På sommaren däremot, skulle jag kunna tänka mig att sova i bilen om det inte fanns tillgänglig hotell.

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Skidorna står och torkar i små bodar utanför husbilarna, ingen fara för fukt. Jag har heller inte åkt slalom men ändå lyckats bryta armar och ben…

 12. Svara

  Biggeros

  10 januari 2021

  Ser underbart ut men det var länge sedan jag besökte någon skidresort. Det går för länge mellan gångerna tyvärr och blir alltid debut för varje gång jag glider nerför backarna. Visst tillhör jag Andalusien rrgionen och kan snabbt bila upp till Sierra Nevada men inte under den värsta pandemin.
  Trevlig söndag <3

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Men nu kan du ju åka till Madrid och delta i snöbollskrig!

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  10 januari 2021

  Ja, där var det vitt både i backen och på träden. Tur att det finns teknik som hjälper människan när naturen inte ställer upp 😀 Så länge det fungerar bra med avstånd så tycker jag att det är bra att backar runt om i landet hålls öppna. Man kan bara hoppas att distansen hålls när åkningen är avklarad för dagen också.
  Vi hade husvagn på vintercampingar både i Kungsberget och Gillersklack men då var det inte riktigt lika snofsiga vagnar eller husbilar. Vår husvagn var vinterbonad men den kostade inte i närheten av vad en liten stuga kan kosta. Men vi fem i familjen plus en hund trängdes och trivdes och ungarna fick träna i backarna 😀 Detta var medan vi bodde utanför Strängnäs.
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Restaurangen här har i huvudsak hämtmat nu, inga after-ski förekommer, dessutom är det en familje-anläggning så någon rajtantajtan är inte aktuellt heller. Men visst är det ökad risk så fort större mängd människor vistas inom ett område. Men som det är nu är vi inte värre drabbade än andra ställen. Kul att du stått på Gillersklack. Exet och jag drev ju värdshus o vandrarhem i Kloten och våra vandrarhemsgäster åkte utför i GIllersklack som låg bara någon mil bort! I Kloten finns en stugby som Metallförbundet äger, deras medlemmar hyr stugorna där. Vi levererade mat när det begav sig….Vintercamping har jag inte ägnat mig åt alls, desto mer under somrar. Kram

 14. Svara

  Kicki

  11 januari 2021

  Oj, vilka husbilar. Vem behöver ett fritidshus om man har en sån bil, eller husvagn.
  Husen med lägenheter var fina och verkade passa in i miljön.
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 januari 2021

   Ja, jag var lite chockad över mängden campare och standarden på husbilar och vagnar. Tiderna förändras. Själv föredrar jag en stuga alla gånger…
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 245
 • 415
 • 1 623 195
 • 4 629
 • 59 426
Sök här