Tortellinigratäng

Oftast när jag lagar mat “efter eget huvud” så minns jag inte efteråt hur jag gjort och vad jag haft i för att inte tala om hur mycket, kanske en skvätt, en nypa, en nypa till och en skvätt till….
därför finns det maträtter jag lagar som aldrig blir uppskrivna.

Idag gjorde jag en gratäng och bemödade mig om att skriva upp vad jag gjorde. Eftersom resultatet blev gott så kommer receptet här:

Först kokade jag ett paket torkad tortellini 12 minuter i en liter hönsbuljong. Jag lät tortellinin rinna av och sparade buljongen. Sen smälte jag ca 2msk smör i en kastrull, klickade i en matsked röd currypasta, och sedan 3msk vetemjöl. Jag hällde i 3 dl av kokbuljongen under vispning och lät koka några minuter till en tjock sås. Därefter hällde jag i 1dl matlagningsgrädde. Nu var gratängsåsen klar.
När man gör gratänger kan man ju passa på att ha kylrensning, använda slattar av kött, korv, grönsaker, grädde och ostkanter.
Då känner man sig extra nyttig när man fått sig en billig och god middag!

Tortellinin åkte ner i en ugnsform och ovanpå skulle jag lägga fryst salladskyckling….men nu visade det sig att jag inte hade tillräckligt så jag skivade i ett par smakrika korvar också. Bitar av soltorkade tomater i olja hamnade också i formen, det blir jättegott!
På med såsen och riven ost, t.ex cheddar och in i 200 graders ugn en kvart eller så.

Resultatet blev en mustig och god gratäng med tydlig currysmak. Det är förstås viktigt att ha i lagom mängd curry, hellre för lite än för mycket, och currypulver går lika bra att använda som currypasta. Smaka alltså av såsen till lagom kryddning för din smak!
Servera med en blandad grönsallad och kanske en bit baguette

Till min svärdotter Leyla och andra som gillar vegetariskt kan jag erbjuda följande variant:
Använd tortellini med ost- eller spenatfyllning. Koka i grönsaksbuljong. Ovanpå tortellinin lägger du frysta wokgrönsaker, den sort du gillar bäst, upptinade i micron. Glöm inte de soltorkade tomaterna! Annars gör du som ovan, voilá!

0

13 Comments:

  1. Du får väl komponera en kokbok, så duktig som du är på detta :) . Såg mumsigt ut, men jag är ingen älskare av curry.
    Ha det bäst!

  2. Jättegott ser det ut att vara. Jag älskar gratänger o grytor. Så enkelt o så gott! Nu blir jag hungrig..jag som inte har nån aptit.
    Kul att ni kom iväg till puben o att det blev en bra kväll trots allt.

    Nu har jag ju varit iväg till lungklin. och i morgon åker vi igen, för nu ska jag läggas in några dagar. Vet inte hur länge. Men dom ska göra en bronkoskopi där dom går ner i lungan o tittar o tar prover. Det har jag gjort flera gånger förut så det går bra.Och så blir det lite annat också som dom ska titta på bl.a. så ska jag få pencillin intravenöst några dagar. Så nu hoppas jag att dom fixar så jag blir som en människa igen. Min läkare är underbar. Det känns så tryggt med henne.

    Det blev snabba ryck det här.Bara hem o vända o packa väskan o tillbaka igen. Stackars gubben som får köra mej. Det är ju några mil att åka o sen hem igen.
    Åka sjukbussen avrådde hon bestämt ifrån nu i dessa tider.
    Ha det så bra Paula så hörs vi sen när jag kommer hem igen.Kram!

  3. Mums ! va gott det lät…

  4. Woh, det lät gott, ska testas. Kanske ska du skriva kokböcker!
    Lägenheten vi fått är en fyra på 98 kvm som kostar 6100 i hyra vilket först avskräckte mej men jag spar ju ca 1500 kr i månaden på att kunna cykla eller gå till jobbet så det ordnar sej nog.

  5. Hej på dig du fresterska! Jag o “lilla” maggen är på visit! Lilla o lilla…
    Gratänger går alltid hem här! Fast just nu blir det mest flytande föda för mig…inte sån ni intog på puben dock! Härligt att läsa att ni hade det trevligt men…man blir ju nästan mörkrädd när man läser om vakterna! Tummen ner!
    Kramen!
    Ragnvi

  6. Det där verkar supermums men idag äter vi något annat.

    Jag var ju i Ullared igår och där köpte jag en muffinsform så i förmiddags letade jag fram ditt recept på köttfärsbiffar. Det ska bli jättespännande ikväll.

    Kramar/marma

  7. Det ser riktigt gott ut. Biffarna i muffinsformar har jag gjort två gånger redan ,vilket superrecept det var.
    Kantarellerna är uppätna som jag vann

  8. Tycker jag känner igen mej i Din matlagningskonst, går till så för det mesta hemma hos mej. Iband köper eller tar fram saker ur frysen för att göra en speciell maträtt, men det brukar sluta med ngt helt annat;) För det mesta blir det gott och omväxlande!

    Ha det så gott i pörtet!

    Kramar!

    annette

  9. Mums nu blev jag hungrig igen. Det blir ett recept att prova nästa vecka. Tror jag tar den vegetariska varianten eftersom dottern fått för sig att äta vegetariskt fram till jul.

  10. Nämen fy vad jag har legat på latsidan sista tiden! Nu har jag iaf.läst igenom dina härliga bloggar :D Måste ju först tala om för dig hur det gick med “trattisarna”.Jag sareverade dom till älgfärsbiffar i en smaskig gräddsås,gjorde som du föreslog och jag blev såååååå förvånad av smaken.Det är ju faktiskt ritigt gott och inte ens i närheten av mina tidigare erfarenheter,tssss! Ena hälften gick alltså till biffarna och den andra gjorde jag soppa o varma mackor av! Att jag är helt “omvänd” är kanske för mycket sagt för jag gillar fortfarande inte champinjoner på burk men nu kanske jag vågar testa färska iaf. Kramar om och önskar er alla sköna dagar! Ps. Härligt att se snön,här nere är allt jämngrått och trist,brrr! Gratängreceptet knycker jag förstås,ser supergott ut,mums!

  11. Tur för dig att du skrev upp exakta mått för ska jag laga mat så måste jag ha recept med mått annars kan jag inte laga mat :cry: men det här kan jag prova :lol: tack för det och var glad att du har det i dig, att kunna laga mat bara sisådär, en annan har ett helvete. Antingen har man det eller inte och jag har det inte. haha kram kram leila

  12. va!!!!!!!!!!!fyller du år idag eller vaddå. Massor av grattis i såfall. kram kram kram :party: :party: :party: :party:

  13. Tack för det här receptet, som jag ramlade över av en slump! Jag har alla ingredienser hemma, plus lite lammrester så det här får det bli i kväll.

Kommentera