Bloggen

Trachealkollaps

Av
den
25 oktober 2021

Det var ett nytt spännande och oroväckande ord, eller hur?
Kollapsa vill man ju inte…

Den diagnosen fick Daniel på förra veckans veterinärbesök.
Efter ultraljudet av hjärtat för en månad sedan då man konstaterade att kamrarna läckte och hjärtat var förstorat hade vi tid för lungröntgen då veterinären ville se om hans lungor var okej med tanke på hans hosta.
Jag fick titta på röntgenbilderna med veterinären som förklarade att lungorna såg bra ut…men…
i luftstrupen har broskringarna försvagats och därmed gjort utrymmet trångt när inte brosket orkar hålla emot utan kollapsar.
Det förorsakar hostan och är en inte ovanlig åkomma hos en äldre chihuahua.
Om hunden inte är så gammal kan man sätta in ett plaströr som vidgar luftstrupen men det finns inga garantier att det håller livet ut och på äldre hundar är det inte att rekommendera.
Han får istället äta

glukosamin som även vi tvåbenta brukar äta för att smörja lederna…
Jag läste mig till att man också kan inhalera kortison och luftrörsvidgande läkemedel men om problemet är så illa så är prognosen inte så god.

Min pälskling mår alltså förhållandevis bra, han är pigg och rör sig obehindrat långa sträckor utan att hosta.
Det är sommarvärmen som är stötestenen, och jag minns tydligt att han var mycket sämre i luftvägarna under värmeböljan i somras.
Med tanke på att matte inte heller tål värme så kanske vi ska ta och hyra in oss i en igloo upp i lappmarkerna….

Viktigt är också att han inte väger för mycket, något veterinären redan förra gången påpekade att han gör…
Och visst förstår jag att varje gram förvärrar både hosta och hjärtats kapacitet, så jag har berättat för honom att han därför bara får äta specialfoder för överviktiga hundar.

Han fattar ingenting…han anser själv att han är jätteviktig och i perfekt matchvikt så han tänker klaga hos hundombudsmannen…

Ja det var en nödvändig check av läget, och det kunde ju varit värre…

Vi fick i alla fall se en vacker himmel i stan när regnet väl hade upphört!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  25 oktober 2021

  Åt glukosamin ganska långtid efter det onda i knäet. Kanske hjälpt till att göra knäet klart användbart igen.
  Hoppas att det hjälper Daniels brosk också!
  Kram!

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  25 oktober 2021

  Lille Daniel då…men vad skönt att få veta och att han kan få hjälp, även om det inte botar….vi vill ju att våra pälsklingar ska må bra. Inatt fick jag mejl från sonen i Norge, hans lilla Nelly fick somna in i morse, hon blev 14 år gammal, tack och lov har han hennes son Atlas kvar….men visst sörjer man <3 Kram på dig, Paula!

 3. Svara

  bpz3

  25 oktober 2021

  Bilden på himlen är en 10-poängare. så himla vackert!
  Ja, du har rätt, resultatet av undersökningen kunde ha varit mycket, mycket värre. Å han är ju en glad hund som åtminstone nio av tolv månader i vårt kalla land inte behöver lida av värme precis.
  Ja, vad kallar man för övervikt hos en hund??? Nu kan jag ingenting om hundar, men Daniel ser inte ett dugg överviktig ut i mina ögon. Men veterinären vet nog vad h*n pratar om.

 4. Svara

  Ditte

  25 oktober 2021

  Fint att du och Daniel fick veta lite mer om var hostan kommer från och önskar nu att medicinen ska hjälpa honom. Skönt att Daniel ändå är så pigg.Kan tänka mig att det blir knepigt för honom att förstå att vissa inskränkningar på matfronten kommer att råda.
  Bra att hösten, vintern och våren är mer gynnsamma för Daniel.
  Tankar och en stor kram till er.

 5. Svara

  LillaSyster

  25 oktober 2021

  Men lille prinsen….lyssna på matte nu. Och du är jätteviktig för henne, så det är bara att gå på dieten hur tråkigt det än är att gå på diet.

 6. Svara

  Bia Lidén

  25 oktober 2021

  Jobbigt när ens pälskling inte är helt okej! Men han verkar ju må skapligt nu. Kramar till er!

 7. Svara

  ElisabetR

  25 oktober 2021

  Skönt att Daniel pojken mår skapligt bra. Han ser ju inte tjock ut men det är klart att minsta lilla frestar ju, och spec. när det är varnt. Du får köpa en portabel AC att ha inne till sommaren. Jag har spanat in en och ska köpa i julklapp åt oss, dom var slut förra sommaren.
  Glukosamin är bra det borde alla med knarriga leder inta.
  Stor och varm kram till dej och lillpojken

  • Svara

   Paula

   29 oktober 2021

   Tack för kramen! Jag har många planer inför nästa sommaren, nu när jag vet att jag har söderläge i hela rummet. Tack för tips om portabel AC, ha en skön helg/Kram

 8. Svara

  Karin

  25 oktober 2021

  Så skönt att Daniel ändå verkar må bra och att han är pigg, han är så himla söt.
  Ja du, tänk om en annan också kunde inse att man borde gå på dietfoder.
  Väldigt vacker bild på himlen =)
  Kram från mig
  Ps Fick du mitt meddelande/mail med min adress?
  Ops nu var jag på väg att göra en smiley igen =)

 9. Svara

  Susjos

  26 oktober 2021

  Lille Daniel, hoppas medicinen hjälper! Bilden från Stora Torget i Falun är underbart!!!
  Varm Kram till er båda!!

 10. Svara

  Anki

  26 oktober 2021

  Så tråkigt med Daniels diagnos, men hoppas nu medicinen – och kanske lite viktminskning gör bra nytta. Han ser i alla fall ut att må bra just nu och som jag skrev så får vi hoppas på en sval sommar nästa år.
  Vilken fantastisk himmel du fångade med kameran!
  Ha nu en bra dag!
  Kram

 11. Svara

  Ama de casa

  26 oktober 2021

  Hoppas att medicineringen kommer att hjälpa Daniel!

  Himmel vilken vacker himmel 🙂

  Ha en fin dag!
  Kram

 12. Svara

  Uddmor

  26 oktober 2021

  Tråkigt med ålderskrämpor, hoppas glukosaminet hjälper. Han ser då inte ut att vara överviktig, men veterinären vet väl bäst.

 13. Svara

  Geddfish

  26 oktober 2021

  Hoppas att medicineringen hjälper! SÅ trist när ens pälskling inte mår helt OK. Knepigt ord, men jag kunde lista ut det, tänkte på tracka någon. Alltså respirator. Ja, nåt sånt.
  Ha det bäst!

 14. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  26 oktober 2021

  Det är extra jobbigt när ens små älsklingar inte är friska, dom kan ju inte berätta exakt hur det känns. Det tråkiga är att man ser på dom att dom är dåliga…och känner sig helt maktlös när man inte kan hjälpa eller förklara för dom. Hur gammal är Daniel? Hur går det med dietmaten, gillar han den? Men det känns ju skönt att han kommer må bättre nu under den kallare årstiden och sen kanske medicinen har börjat fungera…..
  STOR KRAM till ER BÅDA/Susie

  • Svara

   Paula

   27 oktober 2021

   Daniel är 11 år, han gillar det mesta i matväg, bäst gillar han min hemkokta hundmat bestående av kyckling, morötter och ris, men det törs jag inte längre ge då jag inte vet näringsinnehållet, tyvärr! Men han äter gärna dietfodret bara han fick mer, han är inte mätt när maten är slut! Fick ett tips att lägga till riven morot, men det gillar han inte…Vi kämpar på! Kram

 15. Svara

  ibod11 - Ingrid

  26 oktober 2021

  Det är mycket att ta in och det är säkert lätt att bli väldigt orolig. Det bästa är att försöka fokusera på hur bra din fina kompis mår nu och att göra vad du kan för att han ska fortsätta att må bra. Det gör du ju och jag hoppas att ni får många fler härliga år tillsammans. För Daniels skull hoppas jag också att den nya kosten smakar lika bra som den förra och självklart är han jätteviktig. Du får förklara skillnaden mellan överviktig och jätteviktig för honom 😀 Jättefina bilder på Daniel och den vackra himlen.
  Kram

  • Svara

   Paula

   29 oktober 2021

   Daniel äter med stor aptit den nya maten, men han tycker portionerna är lite små…Jag är luttrad o vet att jag ska leva i nuet och det gör jag, tacksam för alla dagar vi får tillsammans. Kramen

 16. Svara

  Minton

  26 oktober 2021

  Det är inte kul när de små älsklingarna är sjuka. Hoppas medicinen hjälper och lite viktminskning.
  Puss från Minton Kram från mig

  • Svara

   Paula

   29 oktober 2021

   Ja du vet ju hur man känner! Men jag ser hur bra Daniel mår, och jag tar inget för givet men njuter av våra dagar tillsammans! Tack för pussen från Minton, och kramen från dig, skickar detsamma till er!

 17. Svara

  Kicki

  27 oktober 2021

  Det verkade ju inte vara nån överhängande fara med Daniel och hans hjärta, hoppas det räcker med medicinering.
  Glukosamin har jag tagit i ca 15 år nu för mina leder. Köper en burk, som är för häst och hund, på Granngården. Betydligt billigare än i tablettform från Apoteket.
  Kram

 18. Svara

  Ninni

  28 oktober 2021

  Det är alltid bättre att få en diagnos och veta vad som är fel än att gå och grunna. Jag hoppas Daniel har många år kvar tillsammans med dig, ni är så bra för varann.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 450
 • 770
 • 1 611 118
 • 5 044
 • 65 075
Sök här