Bloggen Livets glädjeämnen!

Trettondags-tradition

Av
den
7 januari 2021

Att barnen går runt i stugorna som stjärngossar under trettonhelgen tillsammans med Judas är en tradition som pågått i generationer i Säfsen.

Man sjunger och hoppas att herrskapet skänker en slant som senare används till klassresa eller annan aktivitet.
Traditionen handlar om att fira minnet av de tre vise männens besök i Betlehem efter Jesu födelse vid denna tid på året.

Under rådande pandemi väljer vi att upprätthålla traditionen detta år via sociala medier och ett besök utanför äldreboendet Säfsgården.
Traditionen är stark och vi hoppas åter kunna besöka stugorna nästa år.

Så skriver den förälder som också spelade Judas på Fredriksbergssidan på sociala medier.

Jag minns första gången det ringde på dörren en trettondagsafton för många år sedan och jag var nyinflyttad här på orten
Då jag öppnade dörren möttes jag av ett hav med vitklädda stjärngossar med guppande strutar på huvudet och ljus i händerna.
De stod tillsammans i en grupp och plötsligt brast de ut i sång, och där stod jag som ett fån…
Nå, jag förstod sedan att de gärna ville ha en slant som tack för sången, och det fixade jag förstås..

Nu då jag läser om stjärngossar på nätet så förstår jag att från början ingick inte stjärngossarna i Luciatågen utan de föstes in där i början av 1900-talet då kyrkan inte såg så positivt på att “gossar lupit omkring med en stjärna och apats om Kristi födelse och andra heliga verk” på trettonhelgen.

Självklart smög paparazzitanten omkring i den mörka kvällen igår, lyssnade på skönsången, och blev glad över omtanken ungdomarna visar våra äldre.

Visst är det trevligt då man håller liv i gamla traditioner.
Finns denna tradition även där du bor? Eller har ni någon annan tradition under trettondagshelgen?

Bilden visar Lisa Larsons fina stjärngosse i keramik

P.S Jag har förstått att klasskassan fått välkomna tillskott genom swishbetalningar efter att inlägget visades på facebook….

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  7 januari 2021

  En trevlig tradition ni har. Har aldrig firat trettonhelgen.
  Kramar från oss

 2. Svara

  bpz3

  7 januari 2021

  Den traditionen har jag aldrig hört talas om, och den finns absolut inte häromkring. Rätt roligt egentligen att traditionen finns i just Säfsen.
  Intressant också att Trettondagen är Spaniens julafton, där de vise männen delar ut presenter till barnen. Ingen jultomte den 24 december i Spanien alltså.
  Jättekul att pengarna strömmade in på kontot för klassresan. Det är killarna väl värda. Så skoj att de just sjunger för de äldre på äldreboendet. Det är nog dom som mest behöver muntras upp i dessa pandemitider.

 3. Svara

  Ditte

  7 januari 2021

  Roligt att höra om denna traditionen och jag hade inte alls hört om denna tradition. Finns inte här i huvudstaden. Däremot har jag upplevt många Trettonhelger i Spanien där helgen är stor och den dag då barnen får sina julklappar som kommer med de tre vise männen. Och till Torrevieja har de tre vise männen då och då kommit per båt och landstigit och sedan har det varit festliga parader genom stan. I år vet jag att det blev ett annorlunda firande.
  Roligt att era stjärngossar kunde glädja så många och att dte kom in en del pengar till deras klasskassa.
  Kram

 4. Svara

  byblixtra

  7 januari 2021

  Det var en ny tradition för mig men det ser trevligt ut och den borde finnas på fler ställen tycker jag.

 5. Svara

  Ninni

  7 januari 2021

  Vilken rolig tradition! Den finge de gärna ha hänne a’ istället för halloween.
  Kramen.

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 januari 2021

  Nej, den traditionen har jag aldrig varit med om eller hört talas om. Men det är säkert ett bra sätt att få in lite pengar till klasskassan och många blir nog glada när de kommer.
  Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  7 januari 2021

  En så fin och ovanlig tradition. Har ofta varit på julkonsert på trettondagen. Men något trettondagståg har jag aldrig hört om tidigare. Hade gärna velat se! Och höra! Tack för att du berättade! Kram!

 8. Svara

  Karin

  7 januari 2021

  Men så roligt att den gamla traditionen lever hos er! Skriv till Nordiska museet och berätta för det tror jag att dom gärna vill veta!

  Kul att du dokumenterade. Konstig kyrklig logik, eller brist på logik, att Luciatåget anses “bättre” än stjärngossetåg på trettonhelgen.

  • Svara

   Paula

   9 januari 2021

   Det påstående var något jag bara snappade upp på Wikipedia då jag googlade på den gamla traditionen. Jag ska prata med någon säfsing som vet mer om hur länge traditionen funnits osv. o som är mer lämpad att prata med Nordiska museet. Tack för tipset

 9. Svara

  ElisabetR

  7 januari 2021

  Å, man blir varm i hjärtat av att se att ungdomarna håller fast vid denna fina tradition. Förstår din snopenhet som du berättar om vid deras första besök hos dej.
  Här där vi bor finns ingen sån tradition på samhället. Lite egen tradition har vi haft, träffat vänner och ätit god mat. Dock inte i år.
  Idag har vi fått massa tung blöt snö, kommer utifrån havet. Vackert.
  Fortsatt fina dagar till dej.
  Kramisar.

  • Svara

   Paula

   9 januari 2021

   Har du kvar snön ännu, tycker jag har sett vitt lite varstans i vårt avlånga land nu. Vi ska väl få lite tillskott snart hoppas jag, nu är det svårt att använda sparken, det är isigt och grusigt.
   Kyla ska vi också få, då kanske vi får se solen också. Trevlig söndag!

 10. Svara

  Justina

  7 januari 2021

  Tänk att jag visste heller inte om denna tradition Då jag var nyinflyttad i Fredriksberg är 2017 Förstod absolut inte varför dessa helt plötsligt gick ute på gatan och även ringde på hos dom som bodde i villor Dagen efter fick jag förklaring då jag frågade Htj Personalen

  • Svara

   Paula

   9 januari 2021

   Barnen åkte på klassresa bl.a till Auschwitz minns jag,

 11. Svara

  Ama de casa

  8 januari 2021

  Se, där kom dom ju, stjärngossarna du kommenterade om. Ja, vi har ju traditionen med Kungarna som jag skrev om i mitt inlägg. Stjärngossetraditionen hade jag aldrig ens hört talas om. Kul att se att stjärngossarna också kunde vara kreativa och utföra den fina traditionen på ett c-säkert vis 🙂

 12. Svara

  Mirjam Halvarsson

  8 januari 2021

  Vilken härlig tradition! Det hade jag aldrig hört talas om faktiskt, så kul att få lära sig nåt nytt och se annorlunda firande! Fast vad Judas hade där att göra, vete 17….. Nåväl, kul för de äldre som får se att traditionen lever vidare <3
  Kram på're i Pörtet <3

  • Svara

   Paula

   9 januari 2021

   Det vet jag, han kallas Judas med pungen och det är han som inkasserar stålarna!! De äldre på hemmet hade nog hellre sett dem komma in på hemmet och sjunga för att sedan få en slant, en riktig peng för sin bedrift. Tror inte många av de boende har swish så där gick nog ungdomarna miste om en hel del…
   Kramiz

 13. Svara

  annettejuhlin

  8 januari 2021

  Så fin tradition! Jag har aldrig tidigare hört om den, och är helt säker på att den inte finns här i Roslagen. Bra initiativ dessutom, att samla ihop sig trots att det är jullov. Vår fjortonåring och hennes klass sålde ullkläder innan jul för att klassen skall kunna åka på klassresa när de går ut nian, och besöka bland annat Auschwitz.

  • Svara

   Paula

   9 januari 2021

   Våra ungdomar har också olika inkomstkällor för att få in pengar. Vill minnas att det var en eller två klasser som besökte Auschwitz för ett par år sedan!

 14. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  9 januari 2021

  Vilken härlig tradition. Tyvärr har vi inte den här. Här är det julebukk som gäller i mellandagarna. ;D

 15. Svara

  Paula

  9 januari 2021

  Betyder det julbock? Kommer han med klapparna nu? Inte på julafton? Det kände jag inte till….
  Kramiz från pörtet

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 64
 • 382
 • 1 718 636
 • 4 910
 • 63 186
Sök här