Vår fina hembygdsgård…

…fick besök igår, det brukar ju vara en hel del festligheter här men i år blir det inget midsommarfirande, knappast något annat firande heller.

Vi var ett tjugotal pensionärer som tog tillfället i akt då vi fick möjlighet att kika in i de olika byggnaderna och se vad som dolde sig där.

En plättlagg har väl alltid sett likadan ut?

Här visar Eero en märklig manick som mäter det gamla måttet en famn, från början avståndet mellan en mans utsträckta händer, ca 1,8 meter

Sen visar han hur man använde en “kräfsa” eller “gryfsa”, vid svedjebruk brändes först marken, sedan kräfsade man askan, sådde rågen och två år senare kunde man skörda den finaste råg.

Vi kikade också in i rum med andra spännande föremål, här en gyllene spegel från Fredriksbergs herrgård. Jag tycker den klär finnkäringen riktigt bra!

Besöket avslutades med fika, ute i det fina försommarvädret.

Hejdå för den här gången, jag går ibland upp här på mina hundpromenader för det är så vackert och en rofylld stämning häruppe, men då är ju alla byggnader stängda.

På kvällen blev det en promenad med granntjejen också, så jag fick ihop rekordmånga, 17353 steg.
Idag har det blivit betydligt färre…

6

9 Comments:

 1. Bra gått! Fina omgivningar att promenera i. Ibland måste man vila benen också =) kramen

 2. Så denn ja, som dansken sa, nu är du inramad i guld också Paula. :) Tack för trevlig stund tillsammans med er alla på hembygdsgården!

 3. Stort tack för besöket här och de fina miljöbilderna. Jättetrevligt och givande och ett stort stycke historia. Och så många steg du fick ihop. Extra trevligt förstås i dina fina omgivningar.
  Kram

 4. Hembygdsgårdar är trevliga … så tack för att jag fick följa med :)
  Oj … såå många steg det blev! Bra jobbat!
  Ha en fin fredag!
  Kram

 5. Det är verkligen fina omgivningar i Säfsen och Fredriksberg. Trevlig selfie i vacker spegel.
  Kram

 6. En trevlig utflykt som jag fick följa med på.
  Ha en fin dag

 7. Såg hur trevligt ut som helst! Kul med gamla mått också. Vet du förresten hur många/mycket ett “kast” sill/strömming är? ;-)

  Ha en toppenstart på helgen nu!

 8. Trevligt med utflykt och gemenskap. Ni ser ut att hålla behörigt avstånd och den där mätgrejen är väl en bra måttstock på hur långt det avståndet bör vara :D Du passar alldeles utmärkt ihop med spegeln men du får nog nöja dig med enstaka speglingar i den.
  Kram

 9. Över 17000 steg! OJ!! Det är verkligen imponerande.

  Som vanligt fina bilder och mycket trevligt som händer i dina trakter. Intressant med kräfsan – jag trodde jag visste lite om gamla prylar, men en sådan har jag aldrig sett. Och att behöva vänta två år på rågen, det var intressant och nu måste jag ju googla lite om rågodling!

Kommentera