Bloggen

Helt naturligt!

Av
den
10 juni 2020

Sommar i naturen:

Jag har sett vingar fladdra förbi mig ofta ofta senaste tiden, men därifrån till att lyckas fånga någon fjäril på bild…det steget är långt. Så tack lilla vita fjäril för att du satt stilla!

Granen har fått fnatt och vill växa fort, massor av granskott, hinner den växa till årets julgran?

Tallen vill inte vara sämre den!

Hjortronblom, så vackra, men eftersom jag inte är så förtjust i av hjortron smaken så avstår jag bärplockningen. Vem vill slåss med miljoner knott och mygg på myrarna och plocka ett bär här och ett där, ett evighetsarbete i svettiga stövlar, jo, jag vet vad jag talar om, jag har provat, nästan sjunkit till knäna i gungfly, bara för att efter timmar av hårt arbete få ihop en halv liter bär…nänä, aldrig mer!

Lingon är nog det lättaste bäret att plocka, men jag äter väl kanske en burk lingonsylt per år…så vad är vitsen?

Nu blir det botanisk gissningslek, jag tippar på att detta är: skvattram ! Någon som håller med eller som vill rätta mig?

Denna buske passerar jag dagligen på morgonpromenaden, den är så speciell med orangeröda blommor i mängder. Någon som känner igen den?

Idag har varit en aktiv dag i finnkäringens liv:
– morgonpink med hund
. förmiddagspromenad efter frukost
. promenad utan hund till träff på hembygdsgården
– trevlig samvaro och fika
– snabb rastning av hund vid hemkomst
– lässtund i skuggan
– middag för matte och alla djur
– kvällspromenad med granntjej och jyckar, totalt idag 17532 steg!

Nu tar jag kväller, Daniel har redan bäddat ner sig och snarkar i sin (min?vår?) säng!

P.S Förresten

Myggorna har vaknat, har kletat på myggmedel idag, ändå bet dom jäklarna mig i nacken!

TAGS
15 kommentarer
  1. Svara

    BP

    10 juni 2020

    Naturen har verkligen exploderat hos dig, och du har tagit absolut fantastiska bilder. Har nog aldrig lyckats med att fota en fjäril, så jag är aningen avis;-)
    Hjortron älskar jag, men inte blåbär. Har aldrig plockat bär förutom jordgubbar i trädgårdslandet när jag var liten. Lingonsylt gillar jag inte, men rårörda lingon när de fortfarande är syrliga tycker jag om.
    Osis med myggbett. Ja, det är nog nackdelen med att bo i norr;-)

  2. Svara

    tanthuset

    11 juni 2020

    Godmorron i Pörtet! Skvattram ja! Men den orangeblommande busken vågar jag mig inte på men jag vill veta .D Det känns som om jag borde veta men…
    Snart kommer granen ikapp här också, den är på G….hade funderingar på att göra granskottssirap men vad ska jag ha den till?? Jag har blivit mer restriktiv med att göra sånt där, nu är det viktigaste lingon och blåbär, kanske liiite hjortron, vi får se 🙂
    Kram i Pörtet!! <3

  3. Svara

    Synnøve Irene Kjerstad

    11 juni 2020

    Tror din buske heter rosenkvitten. Vacker är den och får bär på hösten du kan använda till gele och Marmelad.

    Ja dessa förb… mygg… Har dem här med. Irriterande som få… torkat kaffesump och lagt på fat och eldat på.. ska visst hjälpa säger dem. Du får prova. Jag är inte säker på vad jag tyckte.

    Hjortron hade jag gärna plockat till en eller två burkar. Annars plockar jag blåbär, lingon, hallon och jordgubbar. Har gjort granskottssirap och saft. Det är gott. Gjort saft av syren med.
    Sirapen är god till glass, i brödbak och i mat.
    Ha nu en fin dag vidare. Kramfrånnabolandet.

  4. Svara

    Anki

    11 juni 2020

    Härliga bilder … visst är det skvattram – och Synnöve har rätt – den blommande busken heter rosenkvitten. Vi har en som blommar som en tok varje år, men får nästan aldrig någon frukt – högst 5, 6 stycken …
    Ja, det går fort nu – naturen har bråttom och jag har svårt att hinna med!
    Ha det gott!
    Kram

  5. Svara

    Ama de casa

    11 juni 2020

    Vilka härliga naturbilder! Jag säger att det är skvattram och rosenkvitten. Inte för att jag vet egentligen, men jag vet att jag litar på Ankis kunskap om floran 🙂

    Håller med dig fullständigt att det är svårt att fånga fjärilar på bild, men ibland lyckas man:

    https://amadecasa2009.files.wordpress.com/2017/12/imgvp1421hp.jpg

    (Fjärilen är det orangea nere i vänstra hörnet 😉 ).

    Jösses vad du var aktiv! Jag tror jag måste vila lite nu, blev lite matt bara av att läsa det 😉

    Ha en toppendag!

  6. Svara

    Kina Hellquist

    11 juni 2020

    Skvattram eller ej, otroligt vacker är den i alla fall!

  7. Svara

    Minton

    11 juni 2020

    Många vackra bilder och jag ser att du fått svar på växt och buske. Gillar hjortronsylt och lingonsylt som jag brukar göra. Bären köpet jag av en som kommer varje höst.
    Kramar från oss

  8. Svara

    Mormor

    11 juni 2020

    Busken heter rosenkvitten. Vi har en sådan på vår tomt, den är mycket vacker och lockar till sig mängder med bin. I finsk tv förs just nu en kampanj “Rädda pollinerarna”, så vi gör vårt bästa.
    Hjortron gillar inte jag heller, men väl blåbär. Det ser bra ut med tanke på blåbären i år, bara det nu inte blir kruttorrt resten av sommaren!

  9. Svara

    ibod11 - Ingrid

    11 juni 2020

    Ja, nu är det växtkraft i naturen och vi kan bara gå ut och njuta. Vilken tur att du har fått bra på vad du har sett för jag skulle inte ha kunnat vara behjälplig. Men fina växter är det 🙂 Det var en väldigt snäll fjäril som poserade så snällt och då gäller det att passa på. Lite kul att vi båda har hjortronblomma i våra senaste inlägg. Jag gillar hjortron men det är väldigt sällan jag äter något med sylt. Jag har dock hittat ett lagom stort stället där det varken är sankmark eller speciellt mycket mygg. Där plockade jag ca en liter förra sommaren och det räcker och blir över åt mig 😀
    Kram

  10. Svara

    Herr Nilsson Fru

    11 juni 2020

    Fina bilder på vad jag trodde var blommor när jag tittade men de var bär, ja o blommor 🙂 jag fotade kärringtänder i skogen, de har jag aldrig sett tidigare. De var min traskakompis som sa de kallades så. Jag plockar heller aldrig lingon inte svamp inte någonting faktiskt i naturen 🙂 men jag älskar gårdsbutiker som säljer egenodlat, där kan jag handla ihjäl mig “nästan” Du är ju svamptjej de vet jag, men de är väl lite tidigt ännu. Trodde nog du plockade bär också gjorde sylt o sånt.
    Kramiz o go helg

  11. Svara

    LillaSyster

    11 juni 2020

    Stopp stanna tiden, nu går det för fort. Fina bilder från ett somrigt pörte.

  12. Svara

    Ditte

    11 juni 2020

    Så fina bilder! Och så fort det gått från våren att ta sig till sommar hos dig. Man skulle just nu vilja stanna tiden för att hinna njuta av allt det vackra.
    Har stort utbyte att följa med dig på din promenad. Hjortron äter jag gärna men vet ju att de är kämpiga att plocka och följdaktligen dyra.
    Har inte plockat lingon på flera år men förr så…Men vi äter lingonsylt och rårärda lingon så får vi chansen så plockar vi. Men annars köper vi mest. Vad gäller de flesta buskar och mycket som växer är jag inte rätt person vad gäller namn.
    Kram

  13. Svara

    Karin

    12 juni 2020

    Härliga bilder på allt naturligt och vad kul att se bild på tallkottsbebisar! Och visst är det kvitten, de rosa blommorna.

    Lustigt att du inte gillar hjortron. Jag minns att jag tyckte att de smakade plåt när jag var barn och det gör de kanske fortfarande, men jag har läst mig uppskatta plåtsmaken. Turligt nog har jag en svåger som inte står ut med tanken på att det finns oplockade hjortron ute på myrarna, så jag brukar vara försedd med ett lager hjortronsylt till vintern.

  14. Svara

    Kicki

    12 juni 2020

    Naturen är verkligen i explosion nu vad beträffar växtligheten.
    Ser att du redan fått svar om rosenkvitten. Vi hade en buske i Arkhyttan, väldigt vacker när den blommar, men jag tog aldrig reda på bären.
    Hjortron har jag bara plockat en gång i mitt liv. Det var för massor av år sedan hos en morbror i Vännäs, men då plockade jag massor. Här har jag aldrig hittat några.
    Kram

  15. Svara

    Ninni

    17 juli 2020

    Käre värld vad du hunnit med och vad många steg. Du ligger minsann inte på latsidan.
    Skulle vara kul att veta hur många steg jag tar när jag klipper gräs (och mossa). Jag är så glad åt att vi har mycket mossa i trädgården då det är mjukt och fluffigt att gå på så det inte gör alltför ont.
    Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 323
  • 701
  • 1 606 091
  • 5 036
  • 64 961
Sök här