Bloggen

Årets bal på slottet

Av
den
7 december 2012

Jag ser nu att jag de senaste två åren rapporterat från självständighetsbalen på slottet i Helsingfors så då måste jag ju fortsätta min nyskapade tradition!

Det var första värdskapet för det nya presidentparet och spänningen var stor hur fru Jenni skulle klä sig.
Mormorsspetsar säger jag lite elakt. Ta bort alla spetsar och lämna en vacker ärmlös galaklänning som klär en ungdom. Jisses, hon är så slätstruken både till frisyr och kläder att hon nästan är självutplånande!
Hon är 35 år, vad tippade du på? Prinsessan Viktoria är alltid välklädd och moderiktig, kan någon göra en total make-over av Finlands första dam, tack!

1800 gäster trängdes på mottagninen, jag känner ju knappt någon längre efter min över 30-åriga frivilliga exil. Författarinnan Sofi Oksanen hade en häftig outfit som vanligt, såg knappt några idrottsstjärnor heller denna gång.

Annars då?
Jo tackar som frågar, jämna plågor..
Vinkade inte ens av maken imorse, iddes inte stiga upp med tuppen. Fy Paula
Nå, han kom iväg, hade sagt att han skulle ta en rejäl tidsmarginal pga väglaget, och det visade sig behövas!
Första 6 milen till Ludvika var inte roliga, det föll stora lovikkavantar från himlen och snöröken var så våldsam vid möten med annan trafik att han var tvungen att i princip stanna tills han fick tillbaka lite sikt! Fyra modiga timmar tog resan till Stockholm, nästan en timme längre än vanligt.
Nu får han då smörja kråset på julbord ikväll..
Inte fick han tag på någon sushi till mig igår, han frågade på sushibaren i Ludvika om hållbarheten, men fick till svar att sushin ska ätas direkt, den ska inte ens sparas över natten!
Fredagsmyset är därmed avbokat ikväll, men jag ska i alla fall tugga på några räkor när jag ser på På spåret.

Läste du eller såg kanske klippet av den galne dalmasen som körde snöskoter i Gamla stan härom morgonen?
Nu blir det polisutredning, så får man inte göra, ajabaja, fast han var ju den enda ute i trafiken så dags.
Visst ska man hålla sig till regler och lagar, men hans busiga tilltag var ganska så oskyldigt, dessutom är han X-gamesmästare i grenen så han är ingen vanlig skoteråkare precis.

Här i byn har vi snöskotrar minsann, och så länge de kör som folk så har jag inget emot dem! Tror de flesta bybor äger en varsin egen skoter som de åker på tur med på vintern, grillar korv på myrarna och myser, oftast är barnaskaran med.
I Björsjö var det skoterförbud, av förklarliga skäl, det var naturvårdsområde, men det innebar att vintertid kunde man inte vistas i skogen för all snö.
Här blir det snabbt uppåkt så man kan om inte åka spark så åtminstone gå i skoterspåren.

Nästa blogg blir det nog vinterbilder igen, det kan inte hjälpas, hihi

Önskar dig som tittar in en trevlig andra adventshelg!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  7 december 2012

  Jag såg skoteråkaren och tänkte hur vågar han men va sjutton han körde ju försiktigt det såg man ju och ingen trafik
  Men aja baja så får man inte göra
  Kul reflektion över kläderna som jag nog måste erkänna att jag håller med dig om
  Här blev det kotletter ikväll som ja ginte ätit på år och dag

 2. Svara

  Nette Cecilia

  7 december 2012

  😛 Hur skulle det vara om du tog med dom vackraste klänningarna dom var också många ,jag håller nog med om din tanke på dom som är på bild .Din sista bild är ju som en oljemålning .På din fråga igår ,svar jag var inte med på någon bild.brukar inte tycka om det när jag tar plats över hela bilden .Trevlig helg ,Nette

 3. Svara

  annette

  7 december 2012

  Häftigt med en skoteråkare i Stockholm, det skulle jag velat se även här i stan, kanske jag får låna en och ställa till lite bus;)
  Du hon “stack” inte ut, lite synd för hon är ju en vacker kvinna med fina färger som skulle kunna vara så vacker i en annan klädsel.
  Vad Då Sushi som inte håller natten, det gör dom jag köper i min sushibutik i alla fall, men det är klart jag har inte frågat;-)))
  Ha en toppenhelg!
  Kramen

 4. Svara

  Punatukka

  7 december 2012

  Tittut i pörtet 🙂 eller tittin kanske jag ska säga?! Länge sen jag var här känns det som,hmmm! Inte klokt vad november försvann fort….zoooom,borta! Jag hann inte alls med! Gala gillar jag bara för att det är kul att titta på “folk” och vilka kreationer de bär.Håller med dig om första damen….nääää,bättre stylist behövs den saken är klar för hon är ju vacker och klädseln drar ner henne,suck! Låter riktigt otäckt att din man kör i sånt väder men han verkar iaf. ta det lugnt……Skoter-racet i gamla stan har jag inte hört nåt om men det behövs kanske lite aktion där 😉 Guuuu så fint du gjort här,mmmm! Bakgrunden är sååå fin 🙂
  Nu börjar “på spåret”…kastar mig ner bland soffkuddarna och “tävlar” Ha det allra allra bäst kära vännen,kram till både stora,små och fyrfotingar 🙂

 5. Svara

  AprilSus

  7 december 2012

  Ja, din mode rapport från självständighetsbalen på slottet i Helsingfors känns som en uppvärmning inför Nobelfesten. Så där “uppsnofsad” (smaken är som baken… delad) har jag då aldrig varit i hela mitt liv och kommer nog aldrig bli heller för den delen. 😉

  Inser att det är mycket jag missat i mitt liv, för någon skoter har jag aldrig sett annat än på bild. Å andra sidan är det inget jag känner att jag saknat. Här nere i syd Sverige tycks inte skoter vara något som finns i var mans stuga, men det är väl inget man far fram med i täta skogar? Sparkstöttingar ser man däremot ibland på vägarna. Skulle gärna ha en egen, faktiskt.

  Önskar dig en trevlig helg, även om du blev utan din sushi.
  Kramis! <3

 6. Svara

  Mia

  7 december 2012

  Älskar den sista bilden, den är så himla vacker! Däremot är jag inte så impad av galaklänningarna…skulle vara den klassiska då…
  Vad beträffar skoteråkaren, så tycker jag det är lite löjligt att polisutreda det, det finns värre saker att ta tag i….
  Hihi, ja inte var det lätt på jobbet, kunde inte läsa mejl eller nåt annat, men min jobbarkompis fick läsa för mig 🙂
  Ha det gott i Pörtet! Kram….

 7. Svara

  BrittMarie

  7 december 2012

  På spåret fick en överlägsen segrare idag. Då kanske du har tuggat i dig dina räkor också 🙂 . Snöbilder får du gärna lägga ut för min del. Jag tycker det är otroligt vackert med snö, bara man slipper se den vanliga slaskiga modden. Snöpuder hade vi ena dagen, den andra dagen var det (jag vågar knappt säga det) kaos. Jag har börjat promenera till jobbet istället för att cykla. Det är faktiskt riktigt skönt, men man får gå upp en kvart tidigare.
  Ha en fin andra advent!

 8. Svara

  Ninni

  7 december 2012

  Tjusigt folk och mindre tjusigt folk. 😉 Du har då gett ett fint smakprov från balen i Helsingfors. 🙂
  Jasså ni har också fått mycket snö idag? Det enda de pratat om på lokalradion idag är snövädret i Hälsingland. Det har varit rapporter från vägarna och om en otäck skoterolycka i södra delen av landskapet. Vi har väl fått ca 40 cm snö sen igårkväll. T.o.m. jag börjar tycka att det kan räcka nu. Ska försöka ta lite bilder i morgon. Idag var det ingen idé att ens försöka fotografera för det var så mulet och snön vräkte ner så jag höll mig inne. Kokat saltlake till skinkan och motionerat snabeldraken och ätit möra kotletter till middag.
  Det går en skoterled en bit härifrån men du ska inte tro att de använder den. Varför ska de det när de kan åka på vår lilla byväg? Och köra upp på snökanterna och leka och dra ner snö och köra fort och höras mycket. Nä fy för skotermarodörer. Vi har en väldig skotertrafik här förbi, de flesta sköter sig men det är de som inte sköter sig som man märker. Samma sak på sommarn och då är det dessa fyrhjulingar som kör förbi i 100 knyck. Vansinne.
  Den där bilden på bron är för otroligt vacker. Den måste du ju bara förstora och göra en tavla av. Gör några förstoringar på en gång och sälj. 🙂
  Vad tråkigt att du inte får något julbord… men det är ju så när man har sjukersättning och ingen anställning.
  Ha en skön helg med vintersporterna på tv.
  Kram.

 9. Svara

  Paula´z Blogg

  8 december 2012

  Såg även jag på balen en stund…

  Ha en fin adventshelg!

  Kram

 10. Svara

  Nilla

  8 december 2012

  Ja jisses vilka klänningar 😉 Lite kul att se är det allt, men nu får du köra vinterbilder igen. Hoppas du får en trevlig helg, även utan sushi.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 461
 • 770
 • 1 611 129
 • 5 044
 • 65 075
Sök här