Fem en fredag

Fem-en-fredag # 35 Höst

Av
den
28 augusti 2020

Höst

Vad ser du fram emot i höst?

Den höga klara luften och de vackra färgerna. Det börjar skifta så smått redan nu.

När kommer höstkläderna fram?

Dom är framme, ny lingonröd regnjacka inhandlad, tröjor och fleecefiltar på armlängds avstånd

När är det på riktigt höst?

När det börjar prassla av torra höstlöv under sulorna..

Gör du något under hösten du inte gör någon annan säsong?

Visst kan man hitta kantareller redan på sommaren, men det är på hösten det är högsäsong för svampplockning, än så länge mycket magert med svamp i våra skogar

Vad tar du med dig från sommaren?

Den märkliga sommaren som ingen kunde föreställa sig ens i mars månad när Coronaepidemin slog till, man pratade om att det kunde dröja flera veckor innan ordningen var återställd…Ännu har vi inget facit men kan konstatera att viruset inte kommer att släppa taget på länge ännu, och att vi alla har fått planera om vår tillvaro.
Själv har jag blivit ganska duktig på att göra iakttagelser i mitt närområde eftersom jag inte vistats någon annanstans.
Jag tror inte att jag en annan sommar hade reagerat på den lilla rosen som vägrar ge upp sin blomning fast den växer rakt under sopkärlet…
På många sätt har sommaren varit en ögonöppnare, och jag tycker samhället ändå klarat situationen förvånansvärt bra.
Man visar respekt och tålamod och stöttar varandra i vardagen för att livet ska bli så uthärdligt som möjligt.

Med en stilla porlande bäck önskar jag alla en finfin sista sommarhelg om man nu ska gå på vad som står i almanackan!

Flera deltagare hittar du som vanligt hos Elisa

TAGS
20 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  28 augusti 2020

  jag har också köpt en ny bra regnjacka, ser fram emot lite höststormar…

 2. Svara

  Geddfish

  28 augusti 2020

  Hösten kommer, men det är inget jag ser fram emot, jag vill ha kvar sommaren!

 3. Svara

  bokdamen

  28 augusti 2020

  Fina bilder! Igår fick jag höstkänsla +15 men idag var det +20 skönt, vill inte ha höst än. Men hösten kan förstås också vara fin, hoppas på det! Trevlig helg.

 4. Svara

  bpz3

  28 augusti 2020

  Kul att Bokdamen inte heller vill ha höst än. Du som bott i Stockholm i många år håller säkert med mig. I en storstad är luften inte lika “tydlig” som på landet. Höst i Stockholm betyder unken lukt från blöta halkiga löv på trottoarer.

  Personligen har jag inte lidit av alla restriktioner. Snarare tvärtom så har jag uppskattat all service med hemleveranser med mera.

  Nu är ordningen ju nästan återställd, även om jag drar mig för att åka kommunalt och jag undviker folksamlingar. Jag vill ju inte utmana ödet om man säger så.

 5. Svara

  tanthuset

  28 augusti 2020

  Undrar hur det blir med svamp i år?? Till och med här är det torrt i markerna, lite trist faktiskt. I helgen ska vi plocka lingon….hoppas jag 😉
  Kram på’re fina du!

 6. Svara

  Minton

  28 augusti 2020

  Tycker hösten är fin med alla färger och klar luft.
  Höstkläder finns framme då det är svalt på morgonpromenaden.
  Kramar från oss

 7. Svara

  Ditte

  28 augusti 2020

  Fina och tänkvärda hösttankar. Och vackra bilder.
  Jag väljer att hålla kvar sensommaren ett tag till men vet ju att hösten är på ingång. En annorlunda vår och sommar blev det och hösten kommer nog att gå i samma tecken. Jag tänker på avstånd när jag är ute och det är jag en hel del men också att livet är här och nu.
  Kram!

 8. Svara

  Susjos

  29 augusti 2020

  Så fint inlägg!
  Vi hoppa spå flera varma dagar innan hösten tar över….
  Visst har det varit en annorlunda sommar på många sätt, helt galet!
  Så fin rosen är där under soptunnan.
  Jag ser fram emot hösten på ett sätt, för då kommer vår nya familjemedlem, och jag fyller jämnt…funderar nu hur jag ska fira detta?
  Trevlig helg!

 9. Svara

  Herr Nilssons Fru

  29 augusti 2020

  Opps. trodde du skulle ta med dig sopkärlet från sommaren 🙂 vilka fina bilder och fina tankar inför hösten. Att svamp betydde höst för dig – de kunde jag räkna ut med lilltån 🙂 men i år är de fattigt förstår jag. E de inte så att hela 2020 har varit annorlunda på massa olika sätt. Alla våra äpplen är ansatta av något, inte ett enda går att äta. Nu inväntar vi vindruvorna och ser om de klarar sig. Finns massor än så länge omogna.
  Jo visst gillar jag hösten, jag är ju höstmänniska. Men jag gillar sommaren bäst och alla årstider har sin charm men jag avskyr mörkret. Vore de inte för det skulle jag gillat vintern mer.
  Kramiz

 10. Svara

  efwalonn

  29 augusti 2020

  Kul att “se” dig igen. Håller med om att det än så länge är dåligt med svamp i skogen, men lite kantareller och KarlJohan har vi hittat. Nu har det regnat en del och då dyker det förhoppningsvis upp mer framöver. Jag hoppas på mer värme i september även om kvällarna fortsatt säkert kommer att vara svala.

 11. Svara

  Anki

  29 augusti 2020

  Hösten är min favoritårstid … och jag hoppas att dagens regn som nyss drog in över oss håller på länge, länge … gärna flera dagar! Ingen svamp här … än, men hoppet lever länge än 🙂
  Kram

 12. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  29 augusti 2020

  så fina bilder! här är det väldigt mulet och regnar envist. lika bra att inte ha strumpor i sandalerna utan att låta vattnet rinna ut. nej, det blir präktiga, fula ECCO – skor med stuns i hälen för promenaderna. trattkantarellerna ser jag fram emot

 13. Svara

  Eva

  29 augusti 2020

  Så trevligt inlägg. Jag älskar också hösten. Jättevackra bilder!

 14. Svara

  Mormor

  29 augusti 2020

  Tack för fina bilder och tankar.
  Sopkärl – javisst, så heter ju våran finlandssvenska “roskis”!
  “Inget facit”, skriver du. Tack igen för svenskundervisning – jag trodde att det heter “en facit”! Bestämd form tycks vara bara “facit”, jag kollade förstås – du vet ju att jag är en ordnörd!
  Må väl!

 15. Svara

  Ama de casa

  29 augusti 2020

  Jomenvisst har det där eländiga viruset vänt hela halva tillvaron upp och ned, men man får ju göra det bästa av situationen och det verkar dom flesta ha gjort, Att närstudera sin omgivning är alls inte det sämsta 🙂

 16. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 augusti 2020

  Vi har mycket fint att se fram mot nu när hösten kommer 😀 Vilken tapper liten ros och så fint den blommar. Vi har nog alla fått tänka om och anpassa oss den här coronaperioden. Det ska bli spännande att se om vissa beteenden stannar kvar eller om vi återgår helt och hållet till våra vanliga rutiner.
  Kram

 17. Svara

  Ninni

  30 augusti 2020

  Tur i oturen att Coronan kom denna sommar då sambon är så dålig så han inte orkar göra nånting alls. Då blev det helt naturligt att vara hemma och dona och jag har haft fullt upp ändå. Tråkigt med så få besökare på avstånd på vår altan ändå.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2020

   Såg att han skulle in på lasarettet i veckan. Säkert välbehövligt Hoppas de kan göra något som påverkar orken och måendet. Varm kram

 18. Svara

  byblixtra

  30 augusti 2020

  Jodå, nog har höstfärgerna börja ge sig till känna är. En del björkar har börja få gula blad.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 466
 • 559
 • 1 651 898
 • 5 116
 • 65 976
Sök här