Bloggen Läst

Gillar du gamla prylar?

Av
den
2 mars 2011

Jag älskar att gå på loppis, auktioner går jag mer sällan på för jag räknar med att få betala högre priser där och dessutom måste man vänta på att de grejer man är intresserad av ropas ut.
Men på sommaren är det ganska mysigt att gå på ute-auktioner, och här i Dalarna kryllar det av dem!
Loppisar däremot besöker jag betydligt oftare, minst en gång i månaden året om.
Sommartid har vi i Ludvika två konkurrerande stora ute-loppisar på lördagarna, och de drar folk från hela länet.
Vad handlar jag då?
Köksattiraljer brukar jag fynda, för de är dyra att köpa nya. Grytor, lergrytor, ugnsformar, bestick, det mesta går att fynda.
Jag gillar att snoka bland tavlor och vaser, mattor, gardiner och bonader.
Jag har handlat flera par skor på loppis, betalat 25,- för rejäla skor som ser totalt oanvända ut.

Men vad jag skulle tipsa om var en bok jag läst, nämligen

Nya lilla fyndguiden av Anna Örnberg

Jag är nu inte ute efter att göra klipp när jag handlar, jag kan ingenting om vad som är värdefullt, men det kan man få tips om i den här boken om man är intresserad.
Boken är indelad i kapitel efter material, Zink, aluminium, järn, koppar, mässing osv. och varje kapitel innehåller skötselråd vilket jag tycker är smart.
Jag hade t.ex inte en aning om att tenn inte får förvaras under +13 grader, då drabbas föremålen av tennpest, huvaligen, och det kan resultera i riktiga hål ! Nu är det så att vi förvarar massvis av tennbägare i vår kalla källare…hmmmm inte så bra!

Nu blir jag otroligt sugen på att gå på loppis, hihi, det var flera veckor sedan nu…
Jag tänkte försöka hitta lite grejer som fungerar att plantera i, jag har tidigare planterat i handfat och toasits ute i trädgården, nu tänkte jag mig lite mindre skrymmande föremål, byttor, kannor och dylikt. Det är ju bara fantasin som sätter gränser.
Ja, denna lilla bok är i alla fall mycket praktisk och fullspäckad med nyttig information!
Mitt betyg: ****

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Kristina

  2 mars 2011

  Jo jag älskar sommarauktioner men uppleve att de blivit så få här i norr, eller har jag fel kanske? Men som du säger, tidigare var det ett billigt nöe men inte idag, mycket blir dyrare än dagspriset.
  Loppisar är också kul. Vi har loppis i parken i stan varje lördag under sommaren, men sen är det dåligt med de också. Lite trist faktiskt skulle vilja gå på loppis när man har lust men finns ingen så är det ju dessvärre omöjligt=)
  Vilken fin bok du hittat ett bra tips! Tack!
  Jag har en kopparbunke bland annat som jag brukar plantera i har troligen varit en kolbox vid typ en öppenspis. Sen lite gamla hinkar men är sugen på nytt gammalt=)

 2. Svara

  Menageriet

  2 mars 2011

  Auktion gick jag på mycket förr, men inte nu längre. Det har blivit så dyrt och dessutom har jag så mycket skrot att jag skulle behöva ha egen auktion. Loppis har jag bara vart på någon enstaka gång. Får väl se till sommaren om det blir besök igen.
  Ett till tips om Flexikopplet! Sätt på Dig ett bälte och fäst handtaget i när Du går ut. Det är ju ingen risk att lilla Blinka kan dra omkull Dig precis. Lätt att hala in och spärra linan om det kommer bilar.
  Hoppas att det hjälper?
  Ha det gott! 🙂

 3. Svara

  Mia

  2 mars 2011

  Jag älskar att gå på loppisar! Vi har en stor i grannbyn, men den är bara öppen på sommaren, vintertid är det snålt med varan här uppe..tyvärr!
  Köper bara sånt jag gillar, vill ha och behöver och känner en oerhörd tillfredsställelse över att göra fynd 😀
  Har en bok av henne som heter “Gammalt blir nytt”, den är tummad många gånger! *L*
  Kram i Pörtet

 4. Svara

  Kersti

  2 mars 2011

  det är skoj när man hittar något man verkligen gillar. Köpte en alldeles för lång men väldigt fin trasmatta i julas för ett vrakpris i vår lilla prylbod “mostrarnas”. Där kan man göra fynd faktiskt.

 5. Svara

  Ragnvi

  3 mars 2011

  Morning! Bara bilden på boken får en att längta till Loppis! Jag älskar sånt men undviker de flesta…huset trillar snart ikull av allt rammel jag har….och jag lever ju inte efter regeln “nytt in gammalt ut”….
  Jisses vad svettigt det var ett tag i soffan igår när tjejerna åkte! Synd på killarna…Och idag börjar skidskyttet men det missar jag…ska följa dottern till barnmorskan…
  Kramen!
  Ragnvi

 6. Svara

  Punatukka

  3 mars 2011

  Verkar vara en bra bok men jag går inte heller efter ev. värde på saker! Däremot lääängtar jag tills bakluckeloppisen startar igen….massor av bra grejer 🙂 Sist hittade jag mina fantastiska ljusstakar där som jag föll för vid första anblicken! Nu står dom på rumsbordet och lyser upp mörka kvällar!
  Kramen till er alla,ha det….bäst!

 7. Svara

  Anki N

  3 mars 2011

  Oh ja loppis är hur kul som helst, nu blev jag redigt sugen. Rosalie sa de öppnat en del nya loppisbutiker här i skogarna så vi skulle fara en runda någon dag. Men just uteloppis på sommaren är de skitdåligt med i dessa trakter, annat var de i Blekinge, där fanns flera varje vecka.

  Idag skiner solen, kaske för att du laddade ner våren.. :mrgreen:

  Nä jag letar heller inte värdesaker på loppis, bara sånt jag i de ögonblicket ser och tänker – de vill jag ha!!

  Kramiz

 8. Svara

  Kicki

  3 mars 2011

  Jag går ju oftare på auktion än på loppis, men gillar båda delarna som du vet 😉 .
  Den där boken borde ju vara ett “måste” för mig. Ska kolla efter den i morgon när jag ska in på biblioteket. Jag ska egentligen till tandhygenisten 🙁 , men passar på att besöka bibblan samtidigt.
  Visst är takdoppet ljuv musik just nu.
  Kramen

 9. Svara

  TT

  3 mars 2011

  Jag älskar loppis och auktioner!!
  Tur att karl´n också gör det så man slipper suck och stånk när man vill in och kolla.

 10. Svara

  Ninni

  4 mars 2011

  Ett och annat loppis har jag besökt men inte blir det ofta inte. Men visst kan man göra fynd där. Köpte en trädgårdsmöbel och en låda till dynorna i somras bl.a.
  Auktion vet jag inte när jag var på sist.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 182
 • 770
 • 1 610 850
 • 5 044
 • 65 072
Sök här