Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
27 februari 2012

Kött -välja – hantera – tillaga av Håkan Fällman med förord av Leif Mannerström

Vår längtan efter riktigt bra råvaror blir allt starkare. Samtidigt vill vi laga god mat till ett vettigt pris.
I boken lär styckmästare Håkan Fällman oss att skilja bra kött från dåligt. Han ger tips om prisvärda styckningsdetaljer och vilken detalj som passar till vilken maträtt.
Här får vi också veta hur uppfödning, foder, slakt, mörning och kön påverkar köttets kvalitet, vilken färg köttet ska ha för att smaka bra och hur man ser att köttet är mört.
Dessutom får vi reda på hur vi förvarar, steker, rimmar och grillar vårt kött på bästa sätt.

Håkan Fällman har arbetat med kött i hela sitt liv.
Som pojke jobbade han extra hos sin pappa som hade ett köttföretag, idag är han själv kunglig hovleverantör och förser många av stjärnkrogarna med prima råvara.
“Kött” är en omfattande, faktaspäckad bok med massor av recept från några av landets ksickligaste kockar!

Yes, äntligen, en riktig köttbibel!
Här får man sig en ordentlig duvning i gedigen köttkunskap.
Detta är ingen flashig kokbok med lyxiga bilder a´la Per Morberg,
detta är något så ovanligt som en lärobok i kokkonst!

Jag har lånat boken på biblioteket men är mycket sugen på att köpa ett exemplar att pryda min egen bokhylla med, för detta är i sanning en riktig blädderbok där man kan återkomma gång efter gång efter mera köttkunskap.
Recepten är många och bra. En del riktiga klassiker men med en ny twist, en oväntad ingrediens som gör rätten ny och spännande.

Om jag bara får rekommendera en enda kokbok så blir det denna. Varenda en av mina ungar skulle behöva ha en i hyllan, inte för att dom inte kan laga mat men för att dom kunde lära sig använda kött på ett helt nytt sätt.

Hur många fläskkotletter får då boken, jo fem, full pott!

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  27 februari 2012

  Fläskkotletter ja:)
  Boken Du tipsade om står inte att finna. Har sökt på nätet, har sökt i bokhandlen där såg de bara frågande ut (den är ganska liten) men jag söker vidare, en vacker dag dyker den upp framför mig. “Efter minnet….osv

  Kramiz

 2. Svara

  AprilSus

  27 februari 2012

  Redan rubriken fick mig att inse att detta inte var en bok för mig, då mina döttrar fått mig att välja bort kött ur våran kost. Lättare att laga samma mat till oss alla, där av mitt val, men inget sagt att det blir ett livslångt val… 😉

  Och svaret på din fråga angående orsaken till de dåliga järnvärdet så har du helt rätt, det är operationen som minskar upptagnings förmågan och min mage klarar inte av att äta järntabletter av något slag dagligen, så då återstår bara injektionerna.

  Kramis!

 3. Svara

  elisabeth

  27 februari 2012

  Tänk vad många boktips som kommer från dig. Den här måste nog också jag försöka mig på, som sagt den skulle säkert komma till stor nytta.
  Mina kunskaper ligger nog i lä här.
  Kram elisabeth

 4. Svara

  annette

  27 februari 2012

  Arbetade som charkuterist mina första sju år i arbetslivet, alltså mellan 14-21 innan jag började plugga igen, så detta med kött är en kunskap jag har nytta av än idag, eller snarare ännu mer nytta av idag när det dyker upp en massa konstigheter i diskarna som kallas både det ena och det andra men är ngt helt annat;)

  Nyttig bok för många tror jag!

  annette

 5. Svara

  messan

  27 februari 2012

  Åh, vilken bok…kött är gott men som det sägs så kanske inte det bästa för miljön…men jag gillar kött. Jag som är uppvuxen på kött av alla de slag mest vilt då i alla former eftersom pappa var en riktig jägare. När jag äter kött vill jag ha riktigt kött:)!
  Ska nog se om bibban har den här med.
  Kramis

 6. Svara

  Mia

  27 februari 2012

  Oj, full poäng!!! Det är inte ofta det händer…så då är den klart ha-värd! Kram till dig!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 332
 • 450
 • 1 638 499
 • 5 097
 • 65 701
Sök här