Läst

Jag har läst..

Av
den
29 mars 2012

Porto Francos väktare av Ann Rosman

En ung kvinna stiger iland i Marstrands hamn en septemberdag 1793. Håret är kapat under mössan, hennes bröst är lindade och byxorna hänger löst på den gängliga kroppen.
Runt omkring myllrar det av liv; sjömän på skeppen, handlare, brottslingar som fått amnesti i frihamnen. Hennes enda hopp står till att de ska ta henne för en man, att hon ska hitta arbete och någonstans att bo. Att hon inte ska tvingas åka tillbaka.

220 år senare görs ett gruvligt fynd på Klöverön. En kvinna och ett spädbarn hittas döda i Gamle mosse och kriminalinspektör Karin Adler kopplas in. Men att identifiera de två döda visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda man kan säga med säkerhet är att de har legat i mossen länge. Väldigt länge. Trådarna leder Karin Adler långt tillbaka i Marstrands historia, och sakta men säkert nystas en osannolik hisstoria upp.

Du som känner mig vet vid det här laget att deckare inte är min största passion. Men, det är däremot historiska romaner, och när jag såg att denna deckare hade historisk anknytning beslöt jag mig för att läsa den.
Det var inget jag ångrade, jag har funnit en ny favorit!
Detta är tredje romanen om Karin Adler men den första jag läst.
Författaren har gjort en gedigen research och har en stor kärlek för miljön ute i Marstrand.
Drivet i berättelsen är stort, det händer något hela tiden och man blir uppslukad av den spännande historien om sjörövare och fiskare ute i skärgårdsbandet.
Berättelsen som ligger till grund för “fallet” är spännande och karaktärerna verklighetstrogna.
För mig är utredningen i nutid endast utfyllnad till den ursprungliga berättelsen och den har ingen större relevans för mig.
Jag fick blodad tand och ska nu tag mig an hennes andra två böcker

Mitt betyg ****

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand håller man på att ställa i ordning en ny turist- och konferensanläggning. Det som tidigare var fyrpersonalens bostäder ska rustas upp, och vid invigningen kommer den renoverade krinolinfyren Pater Noster frrån 1868 åter att ställas på plats.
Men så gör man ett obehagligt fynd – i fyrmästarbostadens matkällare påträffar man kvarlevorna av en man, som av allt att döma har legat där länge.
Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter – bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Samtidigt är Karins förhållande med sambon Göran på upphällningen, och relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten.
Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

Glad i hågen tänkte jag att då den förra boken jag läste var såpass bra så ska jag ge mig i kast med hennes två tidigare böcker, och detta är då hennes debutbok.
Men, nu blev jag besviken, jag hängde inte med alls!
Himla rörigt, jag orkade inte hålla reda på alla kreti och pleti som var helt ovidkommande för själva berättelsen, men som någon gång lämnade eller hämtade någon unge på dagis osv.
Boken var pratig och inte alls i min smak, helt ostrukturerad och osammanhängande.
Kanske är det så jag upplever deckare, därför jag inte läser dem oftare? Men nog sjutton har jag läst bra deckare också, och hennes tredje historia är ju så mycket bättre! Det finns en bra story i botten av denna också men tyvärr får den inte blomma ut utan göms bland en massa onödigt bladder.
Besviken ger jag den betyget **

TAGS
6 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  29 mars 2012

  Förstår att du blev besviken….man förväntar sig lite mer när man gillade vad man läste först!
  Personligen så älskar jag deckare och i morron MÅSTE jag åka in till Vindeln och köpa en ny….för nu läser jag en bok som jag redan läst och det gillar jag inte egentligen…Jo, om den är vansinnigt bra!
  Den här månaden tänkte jag unna mig lite extra, men sen tänker jag börja spara fast jag vet inte till vad, men det ger sig *L*
  Kram på dig!!!

 2. Svara

  Tant Björn

  29 mars 2012

  Åh, jag måste gratulera gammelfarmor 😆 Fantastiskt!
  Jag glömmer bort din blogg ibland för det går inte att lägga till dig i min blogglista. Vete sjutton vad som hänt?
  Önskar dig en riktigt go helg. Nu blir det lite Memma :mrgreen:

 3. Svara

  Synnøve

  29 mars 2012

  De där böckerna vill jag ha! Undrar vart man kan finna dom?
  Verkar helt klart mycket spännande. Det är en typ av böcker jag gillar.
  Tack för ett superbra tips Paula.
  Kramar Synnöve. :mrgreen:

 4. Svara

  Sigge Svamphund

  29 mars 2012

  Alla hennes böcker är skitbra enligt matte.
  Jag har inte tid att läsa så det överlåter jag till henne.
  Högvis med deckare slukas i detta hus

 5. Svara

  messan

  29 mars 2012

  Jag har inte läst dom böckerna. Tråkigt att du blev besviken men det är så att man ställer lite högre krav på författaren om man läst en bra innan. Jag har gjort det iaf:).
  Jag är en deckare drottning som du redan vet:). Älskar ju mer deckare det är men inte dom där amerikanska som är som en dålig film:).
  Lagom är ett roligt och dåligt ord…vad säger man annars…lite mitt emellan..:=.

  Kramisar på dig

 6. Svara

  Britten

  30 mars 2012

  Jag gillar också hennes böcker…..Jag har tittat på dom skorna du beskriver och varit så sugen på prova men känt mig tveksam just för priset och att man inte varit säker på att kunna ha dom ..men jag kanske måste prova..är ju viktigt med bra skor för oss som vandrar i skog och mark…..så härligt det ser ut amed islossning och som vanligt längtar jag när hjag ser dina bilder….men vad jag mest av allt längtar efter just nu är att krafterna ska återvända…har börjat jobba men hjälp så tungt det är…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 194
 • 364
 • 1 627 631
 • 5 072
 • 65 414
Sök här