Läst

Jag har läst..

Av
den
5 juni 2014
Min pappa Ann-Christine Bokomslag Min pappa Ann-Christine
Ester Roxberg
sann historia
W&W
2014
190

Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Men femtioåtta år gammal kommer han ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna.
I boken skriver dottern Ester om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas mot det nya, det som ingen vet hur det ska gestalta sig.
Ester Roxberg skildrar med stor närvaro sin pappas omvandling men också sin egen känsla av förlust, både av en förälder och av en barndom, en känsla som sakta går över och ersätts av insikten att vissa val är ofrånkomliga och att det krävs stort mod att göra dem.

Utdrag ur boken:
"Ibland verkade han så nedstämd, och jag tänkte att han drömde om ett annat liv. Han skulle vilja resa mer, min pappa. Han skulle vilja träffa nya människor. Han drömmer om ett liv som handlar mer om att leva. Det var detta jag tänkte om honom, när vi satt tysta framför teven, åt våra kvällsmackor och såg på nyheterna.
Om jag då hade frågat pappa, hade han berättat? Men jag ville inte veta. Jag ville inte tala med mina föräldrar. Jag ville ha det här avståndet. Det var så jag fortsatte att vara barn, utan att behöva ta ansvar för dem. Så länge de var starka och upprätthöll sina fasader kunde jag leva mitt liv.
Det var en egoistisk och enkelriktad relation men det var också villkoren de skrev under när de valde mig. Det är så det är att vara barn, det är så det är att vara förälder. Mina älskade, stackars föräldrar. Jag bryr mig väldigt mycket om dem."

"För två år sedan berättade pappa att han är transvestit. Nu berättar han att han är transsexuell. Pappa vill inte vara Åke, inte ens på deltid. Han ska påbörja en utredning. Andra människor ska diskutera pappas framtid, som nu enbart handlar om hur han ska kunna leva som kvinna. Jag tar flera kliv bakåt, bort från pappa. Så länge han var transvestit fanns min pappa kvar. Han kunde fortfarande välja. Jag kunde välja Vart ska Åke nu ta vägen? Kommer Åke inte längre finnas kvar? Hur ska jag kunna se min pappa i den här sextioåriga kvinnan med trendiga kläder och perfekta naglar? Ann-Christine är självupptagen och jobbig."

Vill du läsa något äkta som verkligen berör? Då har du hittat rätt!
Denna modiga stolta unga kvinna, jag har sett henne tillsammans med sin pappa bli intervjuad på teve med anledning av boken. Hon är så naket ärlig med hur hon uppfattat det som hände med hennes far. Att han dessutom var präst gjorde inte saken enklare...
Jag förstår så väl hennes desperata känsla över att mista sin far. Samtidigt som hon vill honom allt väl, hon älskar ju honom/henne!
Jag kan inte låta bli att fundera över hur hans fru har klarat denna pärs, hennes roll tas inte upp i boken mer än att hon omnämns som den person som Åke älskar mest i världen, men oavsett så tar han ifrån henne hennes make, steg för steg fjärmar han sig från deras gemensamma liv och till sist återstår bara det slutgiltiga, skilsmässa...

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  5 juni 2014

  Oh, han och hans dotter såg jag också på tv, Skavlan var han också på…sympatiska människor men oj vilken livsresa… :help:
  Jodå, jag jobbar hela helgen…heldagar, ledig på måndag.Men vad gör man när det inte finns personal…. 😥
  Kram på dig fina du :love:

 2. Svara

  Eva-Lena

  6 juni 2014

  Hm ja kanske ska jag läsa denna, men just nu har jag en så lång läselista, men den läggs nog dit denna också. Märkliga historier när det blir så där, attan vad många som berörs. Tuffa och modiga måste både han och hans omgivning vara, säkert ett bra sätt bearbeta allt genom att skriva en bok.

  KRAM och trevlig Nationaldag, flagga lugnt!

 3. Svara

  Evy

  6 juni 2014

  Jag har också läst den, och visst blir man berörd av den, beundrar hans mod , men känner sig, som dottern, kluven. Jag undrar liksom du, över hustrun, man får ju inte veta mycket om henne.

 4. Svara

  Kicki

  6 juni 2014

  Jag såg också dottern på TV, men hade väl ingen tanke på att läsa boken, får se hur det blir.
  Kramen

 5. Svara

  Agneta

  6 juni 2014

  Den antecknar jag, livsöden som är på riktigt fascinerar mig, tack för tipset!
  Glad nationaldag!
  Agneta kram

 6. Svara

  Gunilla

  6 juni 2014

  Tack för tipset! Jag har också sett tv programmen men har inte läst boken. Lägger den i min “att läsa hög”. Passar bra en sån dag som i dag med regn, halvstorm och grått. Ha en fortsatt fin långhelg och kramen 🙂

 7. Svara

  Raija

  9 juni 2014

  Har läst om honom i någon tidning och kan tänka mig att boken är intressant.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 345
 • 552
 • 1 609 693
 • 5 043
 • 65 049
Sök här