Läst

Jag har läst..

Av
den
8 april 2016
Av en annan värld Bokomslag Av en annan värld
Katherine Webb
Historiska media
2014
459

I en krigsgrav från första världskriget hittas en okänd soldat.
Ett välbevarat brev i hans ficka väcker journalisten Leahs nyfikenhet. Hon börjar nysta upp en gåtfull historia som leder henne hundra år bakåt i tiden.
England 1911. Albert Canning, en kyrkoherde med passion för spiritism, lever med sin unga hustru Hester i den sömniga byn Cold Ash Holt. Till prästgården anländer två personer och under sommaren förändras allt.
Tjänsteflickan Cat Morley, med sin revolutionära bakgrund och sitt egensinniga sätt, hittar snart en fristad i det lilla samhället. Ockultisten Robin Durrant lockas dit av rykten om övernaturliga väsen som sägs dansa på ängen nära prästgården. Durrant är charmig och vacker, med en förförisk dragningskraft. Vad ingen vet är att han har en helt egen agenda.
I takt med att sommarvärmen blir alltmer tryckande ökar dramatiken på prästgården. De heta känslorna driver fram mörka händelser som till slut är omöjliga att stoppa.

Utdrag ur boken:
"Hester slår irriterat med handen när en fluga kommer för nära. Hon tycker att deras håriga kroppar är oanständiga och äcklas av att de blir torra och hårda när de har dött, att de tillbringar sin sista stund i fönsterkarmarna och korsar sina borstiga ben som om de förväntade sig en slutgiltig välsignelse."

"Hur ska hon kunna förklara hur det är i Londons fattighus? Nästa månad har kanske Tess tynat bort helt. Hon kanske inte har dött, men hennes inre ljus har slocknat, oskulden har kvävts, livskraften har krossats som kronblad och utan att lämna efter sig någon vacker tavla. Cat har sett människor som blivit utköpta från fattighuset. Det enda som fanns kvar av dem var tomma skal. En ekande tomhet i blicken, förtvivlade skuggor."

Det är en mastig och diger läsning du har framför dig. Många bra komponenter och intressanta fakta om t.ex teosofi blandas hejvilt med romantiskt dravel.
Översättningen lämnar mycket övrigt att önska, krystat språk och många underliga formuleringar.
Trots att så mycket hinner hända så längtade jag faktiskt till upplösningen och bokens slut och det är väl inte ett särskilt positivt tecken..

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 625
  • 681
  • 1 603 765
  • 5 032
  • 64 895
Sök här