Jag har läst…

Tills alla dör Bokomslag Tills alla dör
Diamant Salihu
samhällskunskap, gängkriminalitet, Järvafältet, juridik, rättsvetenskap
Mondial

Detta är en av årets mest uppmärksammade böcker.
Jag lyssnade på boken och kan därför inte ge några utdrag.
Istället hänvisar jag enligt nedan till olika källor

På förlaget Mondial

Här på Yle kan du läsa mer om boken och författaren

Här på SVT kan du läsa om domarna i målet

Jag uppfattar boken som i många fall klargörande till hur fenomenet med gängkriminaliteten uppstått, hur rapparna glorifierar sin tillvaro och sina liv och hur lätt andra ungdomar ser dessa som sina idoler och försöker efterlikna dem. Men det handlar också mycket om de anhöriga, skolan, samhället, alla som inte lyckas skapa rätt förutsättningar för att ungdomarna ska göra de rätta valen.

Jag upplevde att jag när jag lyssnat på boken hade fått flera svar på mina egna frågeställningar och funderingar..
Det som tyvärr också är rätt uppenbart är att vi trots alla jätteinsatser står rätt långt från en lösning på den här problematiken. Kostnaderna för samhället är väldigt höga hur vi än vänder och vrider på fenomenet.
Vi behöver skyndsamt hitta bättre strategier för att inte förlora en hel generation.

0

2 Comments:

  1. En bok jag läst med stor behållning och som klargjorde mycket. Och påtagligt i boken var ju fäders frånvaro och enorma problem inte minst i skolan för redan små pojkar. Intressant tycker jag var att flickorna inte hamnar i denna situation på samma sätt. De går i skolan, skaffar sig en utbildning och vill lämna dessa stadsdelar där våldet finns i deras familjer och många gånger är påtagligt.
    Vad gäller gangster rappen tycker jag det är illa att den ska bli glamoriserad.
    Kram

  2. Såg din kommentar hos Ama, det stämmer först bikarbonat och sedan ättika – skinande rent. (Gå inte på myten om cola, har man en gammal toastol, blir den ännu mer missfärgad av cola.) Nu jobba.

Kommentera