Bloggen

Ny svamp i min artbank

Av
den
25 september 2018

Visst ser det soligt och varmt ut utanför mitt sovrumsfönster?
Men skenet bedrar.. det är frost i gräset och det blåser isande vindar..

Ligger under täcket och kikar ut, klockan närmar sig nio, åter har jag legat och dragit mig i sängvärmen i nästan en timme.
Vi ligger lite huller om buller, alla djuren ligger fint vid fotändan tills jag börjar röra på min lekamen, då kommer Blinka upp o pussar mig godmorgon.

När jag äntligen går ut ett par timmar senare har solen börjat värma rejält, vinden har mojnat och det är hjärtknipande vackert vid sjön

Av någon outgrundlig anledning har jag känt mig lite låg ett tag, ändå är detta ju min bästa tid på året!
Jag är mycket tröttare än vanligt, jag skulle kunna sova hur mycket som helst, klådan som obegripligt kom och lika obegripligt försvann har åter börjat ge sig till känna.
Inte alls så omfattande som förut men det pirrar och kliar lite här och där. Men igår fick jag kli-medicinen, lång leveranstid på apoteket nu, så i morse tog jag en tablett utan att läsa vilka biverkningar som kunde drabba mig.
Jag är inte direkt deppig, mer melankolisk, tankarna flyger iväg åt håll som jag har svårt att tygla, än hit och än dit.

Visst är väl det här den bästa uppmuntran en svampnörd kan få?
När man är säker på att kalle-säsongen är över så står den där o sneglar på mig, och vill följa med mig hem, trind, rund och vacker!
Nu surrar åter svamptorken hemtrevligt i köket.

På köpet lärde jag mig en ny svampart idag! Plockade med mig några exemplar av en skivling som jag undrade över.
Jag brukar plocka sotvaxskivling, olivvaxskivling och frostvaxskivling, men den här var av en annan sort.
Efter konsultation med min svampbok som visade massor av skivlingar så kom jag fram till att det är välluktande vaxskivling
Och hur vet jag det? Bara på grund av fotot och beskrivningen i boken? Nä nä, pga den goda lukten förstås!
” Svampen har en doft av såpa, bittermandel eller björnklister och bör inte blandas med andra arter. Den kan ätas efter avkokning.”
Jag har ingen aning om hur varken bittermandel eller björnklister luktar men svamparna jag plockat luktade såpa, ren underbar såpa, men det är ju inget som sätter igång smaklökarna direkt.
Men ack så kul att lära sig en ny art, helt på egen hand!

Det blir säkert en lite längre skogsrunda om en stund, så fort jag rör mig har jag ett ögonpar som följer varje steg jag tar.
Hoppas solen skiner på alla mina fina vänner också!

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Karin Eklund

  25 september 2018

  Björnklister? 🙂 Man lär sig så länge man lever.
  Så mysig morgon du har haft med kompisarna i fotändan av sängen. Det är gott att ha det så. Mindre gott är det med ditt kliande besvär. Hoppas du får ordning på det hela. Hoppas också att du överlag känner dig mindre låg: jag förstår din känsla bra, för emellanåt så känns det så. Lågt och segt på något märkligt sätt.
  Hösten är övergång som känns, det stora vemodet rullar in, som det heter.
  Allt gott bästa Paula och grattis till den stora fina svampen. Jag är snudd på avundsjuk, här finns inte svamp alls att plocka i år.

 2. Svara

  Mia

  25 september 2018

  Björnklister….oj, barndomsminnen blev det för mig 🙂 Roligt att du har lärt dig en ny svamp, du är duktig på det där, jag litar inte på mitt omdöme, så jag skulle aldrig vågat…
  Trist däremot att du känner dig låg/melankolisk, kanske de små liven som lever med dig, kan hjälpa till att lätta på trycket?? Du kan i alla fall uppskatta närområdet, det är positivt
  Kram på’re

 3. Svara

  "LillaSyster"

  25 september 2018

  Säger som de övriga Björnklister – minnena tillbaka till lågstadiet.
  Mysigt på morgonkvisten då med alla älsklingarna =) Samma väder här och idag var det verkligen höstkänsla – fast ingen frost än, men bara +2 i arla morgonstund vid kl 06 då jag körde gubben till jobbet -06,30 låg jag i simbassängen och körde 1000m – sen kunde dagen börja och det har gått i ett sedan dess. Fullmatad i huvudet efter ett eftermiddagsmöte om ett nytt bokföringssystem….. ja det blir nog bra =) Men jag har hunnit klämma in min promenad också! Ha en fin kväll

 4. Svara

  Kicki

  25 september 2018

  Va trist att du känner dig låg. Hoppas att det är snabbt övergående nu när den vackra hösten är här.
  Jag brukade tidigare kolla och lära mig nya svampsorter, kollade spormönster, doft och annat, sen kastade jag bort dom, även om de ibland var ätliga svampar.
  Jag hoppas att du inte åt ditt nyförvärv, det där med avkokning avskräcker iaf mig.
  Kramen

 5. Svara

  bpz3

  25 september 2018

  Hoppas du inte har dåligt samvete för att du drar dig på morgonen. Det är ju det bästa med att vara pensionär, att man inte behöver gå upp mitt i natten längre. Å vad spelar det för roll om du gå upp mitt på dagen om du känner för det. Okej, Blinka vill kanske kissa, men ändå.

  Tror du har drabbats av “Höstblues” 😉

  Svamparna du pratar om har jag aldrig hört talas om, och jag är helt säker på att jag inte vill smaka din senaste svampupptäckt heller;-)

  Fantastiskt fina bilder:-)

 6. Svara

  Ditte

  25 september 2018

  Så vackra bilder från din trakt! Verkligen en njutning att se. Och någon brådska upp och ut behöver du ju inte ha. Du äger ju dagen. Men jag förstår att Blinka kanske vill ut på en kortare runda.
  Och att du kan så mycket om svamp. Imponerande. Även med hjälp av svampböcker tycker jag det är svårt. Är absolut ingen svampkännare men skulle vilja lära mig mer. Kan nog bara sju svampar, varav två är giftiga.
  Kan nog sakna skogspromenaderna hemma . Men hinner med det när jag kommer hem. Troligen är svamparna då inte aktuella men det får gå det också.
  Kram!

 7. Svara

  Susjos

  25 september 2018

  Låter som en underbar dag, förutom att du känner dej lite låg, hoppas att det snart känns bättre!
  Så vackert det är där du bor! Å så skönt att ha lång sovmorgon, det har jag också för det mesta, jobbar ju natt, så långa mornar i sängen är det bästa jag vet när jag är ledig!
  Å så spännande att kunna så många svampsorter! Älskar svamp, men har bara plockat svamp typ tre gånger, och då bara kantareller!
  Kram!

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 september 2018

  Visst ser det varmare ut än vad det är i verklighet, har inte plockat svamp.

 9. Svara

  Eva-Lena

  26 september 2018

  Björnklister!!! Vilken nostalgikick! Så underbart det luktar!

  Du brukar ju älska hösten, men vi har just haft fullmåne och mycket konstiga väderfenomen – vi har frost på morgnarna – så en kan må dåligt för mindre. Sen blir du väl knappast gladare över kliandet. Klåda är väldigt enerverande.

  Jag antar att du och jag befinner oss i liknande situation angående läkemedel (grovt antagande, jag hoppas att jag inte förolämpar dig). Jag saknar helhetssynen i vården, och ingen gör den översyn som tydligen ska göras om man till exempel äter mer än fem olika mediciner (jag äter sju). Och när en får medicin för biverkningar av en annan så känns det INTE bra.
  Man blir ”hoplappad” för stunden…

  Men BILDERNA, din gåva med kamera och ord är något alldeles extra!!!

  KRAM och hoppas du kommer upp ur melankolikänslan lite grand åtminstone!

 10. Svara

  Anki

  26 september 2018

  Tråkigt att du känner dig låg så här under denna ljuva tid … förhoppningsvis är det snabbt övergående! Härlig kalle som väntade på dig i skogen!
  Doftvaxskivling, eller välluktande vaxskivling, som den också kallas är en av de härliga doftupplevelser man kan hitta bland svamparna 😉 Björnklister … hade ni inte det i skolan i Finland? Den lukten glömmer man inte 🙂 Tyvärr lär den smaka som den luktar … så någon matsvamp är den ju inte. Det finns riskor som luktar som kokos och andra som luktar buljongtärning eller som vägglöss! En liten tunn ticka som heter taggticka doftar vanilj – ut och lukta på svamparna bara!
  Härliga bilder … så fint hos dig!
  Krya på dig nu!
  Kram

 11. Svara

  dogladyn

  26 september 2018

  Vilka fina bilder!
  Tittar ut och här regnar det på tvärssen just nu. Blä!
  Jag är dålig på svamp men jag kan känna lukten av Björnklister. Gott!!
  Hoppas du får energin tillbaka. Kram!
  /P

 12. Svara

  miatankar

  26 september 2018

  Jag försöker lära mig fler svampsorter. Svampsäsongen skulle behöva vara ännu längre för att det ska fastna i skallen! Några arter kan jag förstås och tycker det är kul att försöka lära mig mer.

 13. Svara

  Ama de casa

  26 september 2018

  Hoppas den där lågheten försvinner snart och att klådan inte kommer tillbaka.

  Björnklister… Luktade vansinnigt gott men smakade inte alls lika bra 😉

  Jag skulle aldrig våga mig på att plocka svamp. Eller jo, att våga plocka dom skulle jag, men inte äta. Finns så många hemska svampar där i skogen som inte alls lämpar sig för att äta…

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  26 september 2018

  Underbara höstbilder! Skönt att kunna ligga kvar i sängen tillsammans med varma, fina djur. Jag vet inte hur länge du ska äta din nya medicin men om du känner dig låg och tror att det kan vara en biverkan så ska du kanske ta upp det med vården. Det kanske är hanterbart i det här läget men du vet ju att jag har liknande erfarenhet och det blev riktigt jobbigt. Du ska inte behöva vara nedstämd om det finns alternativ <3
  Det är alltid kul att lära sig en ny svampsort. Jag har lagt till några nya i min kunskapsbank i år också och det är jättekul när man hittar dem 😀
  Passa på att njuta av det vackra höstvädret. Det är bra för hälsan på alla sätt 😀
  Kram

 15. Svara

  Ninni

  27 september 2018

  Fina höstbilder!!! Men jag kan inte komma på hur björnklister luktade! Men kul med alla olika svampsorter du kan. Grymt!
  Tråkigt att du ska känna dig låg. Kanske något i kroppen inte är som det borde så det är därför?
  Här rullar det på som vanligt. Var till min reumatolog idag. Jag fick komma in 15 minuter tidigare så jag fick 45 minuter med min doktor. Vi pratade inte mycket alls om hur jag mår men pratsjuk var han, doktorn. Han tog reda på vad man kan göra av äpplen och vad man behöver för att göra äppelmos. Han var så imponerad av den stora äppelskörd vi har häromkring nu och bedrövad av att folk kastar bort sina äpplen istället för att göra något med dem. Sen pratade vi om livet i allmänhet, om att bli pensionär, om pensioner och om att njuta av livet medan man fortfarande orkar… ja, han är en ovanlig läkare och mycket trevlig.
  Min mamma kom hem från sjukhuset idag. Hon får inte köra bil på tre månader så nu vet jag vad jag har att göra framöver. Hon ska försöka få tillfällig färdtjänst men tror inte hon kommer utnyttja den så mycket. Har jag tur så kan C hjälpa till med att skjutsa mamma ibland då han orkar för nu har vi hennes bil här hos oss så även om jag är någon annanstans så kan han köra henne.
  Kramen.

 16. Svara

  Anni

  1 oktober 2018

  Skivlingar vågar jag inte plocka, där finns så mycket som inte går att äta eller är rent av obra att äta. Å andra sidan kommer jag inte ut i svampskogen så ofta heller.

  Trots att du känner dig låg tycker jag att ditt morgonvaknande låter ljuvligt, med puss och så vackert utanför knuten. Undrar om dina fyrbenta känner att du är låg och vill pigga upp dig lite?

  Kram!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 589
 • 681
 • 1 603 729
 • 5 032
 • 64 895
Sök här