Läst

Olen lukenut/Jag har läst

Av
den
9 december 2020

Jag försöker hålla den bistra verkligheten stången genom att läsa och måla.
Det regnar varje dag, det är blött, grått, mörkt, eländigt.
Jag känner mig deppig och uttråkad…
Hoppet om en familjejul har definitivt gått i kras.
Det är inte läge för det…

Jag tittar knappt på teve. Det kommer inga program som roar mig eller engagerar mig. SVT har helt gett upp all annan programverksamhet än rapportering om corona-viruset från olika vinklar.
Men, jag har två avsnitt kvar, finalerna, i ALLA MOT ALLA, programmet jag upptäckte först i år.
Jag har tidigare tyckt Filip & Fredrik har varit gapiga och fjantiga, de är fortfarande rätt högljudda men jag tycker programmet är roligt uppbyggt och så vänjer man sig vid deras programledarstil.

Nyss läste jag ut

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Koirapuisto on kahdessa aikatasossa vyöryvä romaani nykypäivän Helsingistä jag Ukrainan intesnäisyyden vuosista, hedelmöitysbisneksestä ja elämästä korruption valtaamassa yhteiskunnassa idän ja lännen polttopisteessä. Samalla se on syvän inhimillinen tarina uskollisuudesta ja rakkaudesta, lapsensa menettäneestä naisesta ja valheiden voimasta.

Sofi Oksanen yhdistää romaanissaan Euroopan lähihistoriaa luotaavan realismin ja psykologisen trillerin. Teos nostaa kaunokirjallisuuteemme uuden teeman: liiketoiminnaksi valjastetun lapsitehtailun maailman.

Ote siv.62
“Potkaisin roskakoria ja imaisin filtteristä niin lujaa, että tulipään hehku eteni ritisten puoleen väliin savuketta. Betoninen roskakori ei edes liikahtanut. Se oli vankkaa neuvostotekoa ajoilta, jolloin futuristiset muodot manifestoivat avaruuden valloituksen menestystarinaa. Kaikki muu murentui, rapistui, lohkeili ja halkeili, roskakori ei. Se toi mieleen betonikuopassa pyristelevän koppakuoriaisen, joka ei nähnyt laitojen ylitse niiden takana avautuvaa maailmaa.”

siv. 237
“Babusjka ei pitänyt uusista tuulista eikä uskonut isän bisnessuunnitelmiin. Hänestä millään osakkeiden kaltaisilla lappusilla ei ollut arvoa, kun palkat ja eläkkeet maksettiin joko kalapurkkeina, pumpulina tai saippuapaloina, joista sitten keitettäisiin perunoille ensi talvena soossia, koska muuta ei ollut.”

På svenska heter boken Hundparken och utkommer i början av 2021

I Sofi Oksanens ”Hundparken” möts ett girigt Helsingfors och ett korrumperat Ukraina. Två kvinnor, Olenka och Darja, bär på livsöden som är sammanflätade av kärlek, lojalitet och svikna förtroenden. Deras historier är också en berättelse om maktkamp – mellan inflytelserika familjer och mellan könen, där striden står om herraväldet över den kvinnliga kroppen, och om barn som kan säljas över gränserna. Sofi Oksanen har skapat en fängslande berättelse om en kvinna som hemsöks av minnena av hennes förlorade barn, och som fortfarande jagas av de mäktiga som hon utmanat.

Jag gav boken 3/5 i betyg.
Jag hade lite problem med de olika tidsskeendena där man hoppade hit och dit vilket alltid förvirrar och gör handlingen rörig. Annars var ämnet intressant och miljöerna likaså.

TAGS
30 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  9 december 2020

  Tack för smakprovet och jag har noterat den. Ska nog läsa eller lyssna på den. Har noterat i flera böcker jag läst och lyssnat på att detta med att händelserna äger runm i olika tidsepoker verkar populärt.
  Så mycket tv ser inte jag heller på. Men Filip och Fredriks program avstår jag. Orkar inte med deras skrik och i mitt tycke taskiga programledarroll. I övrigt gillar jag frågeprogram…
  I kväll tittar jag på Lars Lerin. Inget gap och skrik där….
  Och jag lyssnar mycket på radio som har ett digert utbud av det mesta.
  Önskar dig en fin kväll.
  Grått och trist ute är det även här i Stockholm. Men det är vackert upplyst och nu under Nobelveckan har det varit än vackrare så jag har strosat runt här och tittat på allt vackert.
  Kram och trevlig kväll.

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Erik o Lotta tog en hisnande seger ikväll för andra gången i Alla mot Alla. Det krävdes två utslagsfrågor, spänningen var stor. Lars Lerins nya program blev jag besviken på, det blev på tok för långsamt för min smak även om jag tokgillar honom. Ser fram emot hans värdskap på julafton. Jag har också börjat lyssna mer och mer på radio, mest P1 och P4Plus med gamla godingar. Nattikram

 2. Svara

  Mirjam Halvarsson

  9 december 2020

  Av ditt betyg att döma så vet jag inte, det blir ett kanske 😉 men jag har ju tid att fundera eftersom den inte kommit ut än! Just nu ligger tre nyinköpta deckare av Louise Penny, en författare som jag fick mig rekommenderad av min vän bibliotekarien Sigrid…de enda deckare hon kan tänka sig läsa! Har du hört va??? 😉
  Kram på dig i Pörtet så hoppas vi att åtminstone vädret vill visa sig från en bättre sida, nu är det skittrist!

 3. Svara

  Märtha

  9 december 2020

  Jag har inte läst en enda bok av Sofi Oksanen, inte på svenska, inte på finska. Är verkligt dålig på nya böcker. Det kan jag verkligen säga nu, när jag har fått överta en massa gamla böcker och traskar genom Agatha Christies produktion! Sen varvar jag med annat, om växter, om jultraditioner… Jag har så det räcker! Dessutom tycker jag om att säga “Ho letto a letto” på italienska – jag har läst i sängen… Ha det gott!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Deckare är inte mitt gebit, jag är urusel på att fatta något. Begriper inte ledtrådarna, trasslar in mig i alla misstänkta och sitter som ett frågetecken när mordet är löst. Men faktaböcker om växter, jultraditioner och en massa annat intressant, både högt och lågt, det gillas. Jag läser om vilda kattdjur just nu, före det var det kråkfåglar. Ho letto a letto….haha! Det har jag också gjort

 4. Svara

  bpz3

  9 december 2020

  Ja, inte är det speciellt roligt någonstans i världen just nu. Det känns som att vi allihopa sitter i samma långsamt sjunkande båt. Inte ens jag är opåverkad, vilket nog mest beror på många andra som påverkar mig;-)
  Vad gäller tv så är det kass. Följer en enda ynklig engelsk serie just nu på lördag kvällar – I vår herres hage. Inte ens mitt stuk, men bilderna från Yorkshire är enastående. Det lär inte komma mycket nytt 2021 heller, då alla inspelningar har pausats på grund av pandemin.
  Men du gillar ju skidåkning/skidskytte. Det visas väl rätt många lopp just nu eller?!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Jag blev grymt besviken på I vår herres hage, dom hade gjort nån jäkla komedi av serien. Usch o fy, sånt gillar jag inte. Så jag nobbade serien efter premiäravsnittet. Fick ingen känsla för karaktärerna heller, men håller med om landskapet! Det har inte varit så mycket skidtävlingar precis, skidskytte jo, men de är sekundära då Finland är så jäkla kasst. Ser dock fram emot Vår tid är nu-avsnitten ,. den serien älskar jag! Funderar allvarligt på att prenumerera på Netflix för att kunna se alla säsonger av The Crown…

 5. Svara

  LillaSyster

  10 december 2020

  Man får verkligen göra allt för att hålla humöret uppe nu. Det är tråkigt när juldrömmar krossas…vår resa blev inställd och inte kan vi träffa någon här hemma heller. Jag har som du laddat upp med böcker till jul/nyårshelgen. Idag står det jobb på schemat. Hoppas att du får en bra dag!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Ja Kanarieholmarna fick visst klara sig utan er i år, trist som sjutton förstår jag. Jag har hur mycket som helst att läsa, men ibland är koncentrationen lika med noll. Brukar läsa två parallellt men nu läser jag fyra böcker samtidigt, jag har så svårt att koncentrera mig längre stunder, inte vet jag om detta hattande är ett bättre alternativ…

 6. Svara

  Anki

  10 december 2020

  Ja, du Paula … inte mycket som är roligt just nu! “I vår herres hage”, som BP nämner är i alla fall en trevlig serie på lördagskvällarna. På Kunskapskanalen finns programmet “Studio Natur” … som jag gärna tittar på. Tittarnas frågor avgör vad som de tre experterna pratar om. Du kanske tycker det är ett lite larvigt program, men jag har följt dem i ett par säsonger 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Hej, jag blev besviken på I vår herres hage, tycker de gjort serien tramsig och larvig. Studio Natur ska jag försöka kika på, Kunskapskanalen har jag inte, av någon obegriplig anledning, så jag har tagit hem den som en app på mobilen! Om jag lyckas casta programmen över på teven så funkar det okej, man kan ju inte titta på en liten mobiltelefon! Förstår att du lär dig mycket där och inom ett för dig extra intressant område. Lär mig gärna mer om naturen även jag fast jag ligger hästlängder efter dig…
   Kram

   • Svara

    Anki

    11 december 2020

    Synd att du upplever serien så, det gör inte jag, men smaken är bekant som baken 🙂 SVT Play … då kan du ju se den på datorn … https://www.svtplay.se/studio-natur
    Angående kunskaper, så … jag kan en del och du kan minst lika mycket … bara att vi kan lite olika 🙂
    Kram

 7. Svara

  ElisabetR

  10 december 2020

  Det gör ont i mitt hjärta när jag ser och hör om alla som mår så dåligt av denna isolering som är. Jag är lite mupp och eremit så det gör mej inte så mycket. Å så har jag ju gubben att gnabbas med.
  Kan du tänka dej vi hade fem minuter sol igår, inte illa! Den kommer snart. Går mot ljusare tider efter den 21a dec.
  Jag gjorde faktiskt leverlåda, för jag kom ihåg att det var gott när mor gjorde, men det var ingen som åt, å den smakade inte som mors.
  Härliga minnen du har från Helsingfors, det är en vacker stad.
  Skickar tre minuter av solen igår med värme och ljus. Kram.

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Tack för de tre minuterna, varje sekund räknas i dessa mörka tider. Jag är också ganska introvert mellan varven, men har ingen att gnabbas med, för djuren är inte så bra på att slänga käft. Det är inte alla som fattar tycke för leverlådan, själv gjorde jag det för inte så länge sen. Tycker dock inte att den är nödvändig just på julbordet när det är mycket annat gott, utan föredrar att göra den i mellansäsong…
   Kram

 8. Svara

  Karin Eklund

  10 december 2020

  Det blir många som firar jul ensamma och för sig själv i år, flera än vanligt. Men tack och lov för det digitala livet som räddar en när längtan blir för stor.
  Tv-programmen inbjuder inte till uppesittarkväll i alla fall, men sitter uppe gör jag, stickar, läser, bloggar osv medan Uffe ser på någon thriller eller liknande, numera ofta på finska, för det svenska tv-utbudet är inte någon höjdare precis. Men jag ser gärna På spåret och ibland också på Skavlan på fredagkvällar.
  Bakade banankaka med valnötter och choklad igår bara för att jag kan. Frös ner allt, haha, för vi äter knappt själva men det kan vara bra att ha. Läser för övrigt Barack Obamas senast utkomna tegelsten. Han kan skriva den killen!:
  Ha det fint, dra några penseldrag och njut av dina pälsklingar!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Haha, jag tror väldigt många gör som du, bakar och lägger i frysen eller ger bort, har då aldrig sett så mycket bakverk på sociala medier som nu denna höst. Visst är det digitala livet toppen, jag saknar väl mest att inte ha den där typen man kan gnabbas med i sitt liv längre, i övrigt är jag jättenöjd med vad singellivet inneburit för mig. Önskar jag hade förstått fördelarna långt tidigare…men bättre sent än aldrig!

 9. Svara

  Anna-Lena Larsson

  10 december 2020

  Funderar på om denna isolering inte är mer skadlig än covid-viruset. Så många som mår riktigt dåligt. Betydligt värre än i våras, för då gick man mot ljusare tider och kunde vara ute en hel del. Nu är det bara MÖRKT!
  Vi har en del betalkanaler och där kan man se en held el bra filmer och serier. HAr dessutom en förkärlek ( skämskudde fram) för Bonde söker fru….. och så gilla rjga Så mycket bättre. Båda i 4an.
  Önskar dej det allra bästa. Kram!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Ja så kan man faktiskt tycka, avsaknaden av socialt liv är inget att leka med. Märker ju själv hur jobbigt allt är nu. Jag har inga betalkanaler just nu, hade hbo ett tag för jag ville se Handmaids tale, sen hittade jag inte så mycket mer intressant. Nu är jag sugen på att se The Crown, kanske blir det en prenumeration på Netflix framöver. Samtidigt ser jag otroligt lite på tv. vet inte om det är värt att betala mer, kan ju gå in på play-programmen på SVT o TV4 och hitta en hel del om jag vill. Första säsongen som jag inte följer Bönderna i år, vet inte varför, likgiltig för kärlek???? men Så mycket bättre följer jag absolut. Kram

 10. Svara

  Ama de casa

  10 december 2020

  Trist med både vädret och den inställda familjejulen. Det är verkligen ett annorlunda år i år, minst sagt…

  Jag tittar också på det frågeprogrammet med stor behållning. Väldigt underhållande! Även fast jag alltid tyckt att F & F varit gapiga och skräniga så tycker jag att dom har lugnat ned sig en smula i det programmet och dessutom är det väldigt blandade frågor vilket jag tycker är kul 🙂

  Ha en fin Nobeldag!

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Det blev en minst sagt spännande final som krävde inte mindre än två utslagsfrågor ikväll. Wow! Är inget fan av Emma Molin, även om jag kan gilla kaxiga tjejer, så jag tyckte rätt lag vann…Jag som slaviskt kollat på Idol på fredagarna har ju abstinens så det räcker imorgon kväll, men jag får väl leta upp något på playkanalerna eller kanske bara kludda lite. det känns mest meningsfullt just nu. Och så funkar det så bra att kombinera med lite radiosnack….

 11. Svara

  ElisabetR

  10 december 2020

  Tipsar er alla om, på Kunskpskanalen, “Äventyr på outforskade platser”, lördagkvällar. Väldigt bra, jag la t.o.m. ifrån mej handarbetet, det vill inte säga lite.
  Tack för alla boktips Paula.
  Leverlådan, ditt recept var bra, våra smaklökar i det fallet inte mottagliga ??.

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Senast jag gjorde leverlåda så bjöd jag vår gemensamma vän på rätten, hon verkade gilla den! Smaken är som baken, delad! Tack för tips på spännande program, har noterat och ska kolla!

   • Svara

    Paula

    12 december 2020

    Har tittat på första delen från Grönland, gillar! Tack för tips

 12. Svara

  Kicki

  10 december 2020

  Det är då ingen konst att bli deppig i dessa trista tider, när inte ens vädret hjälper till att hålla oss på humör. Men det måste väl bli bättre.
  Jag ser inte mycket på TV heller, men på SVT Play och Netflix ser jag dess då mer.
  Betar av långfilmer, har sett en om dan senaste tiden och många serier. Gärna med lite psykologisk spänning.
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Långfilm är för mig låååååångfilm, orkar inte! Vet inte när jag senast sett en film. Senaste veckorna ingen tv förutom Alla mot Alla, desto mer läsning och målning. Men jag saknar en bra serie så kanske fixar jag ett abonnemang på Netflix för att se The Crown. Har du följt serien? Kram

   • Svara

    Kicki

    11 december 2020

    Nä, jag har inte sett The Crown.
    Jag har egentligen inte Netflix, åker snålskjuts på sonens abonnemang.
    Det vill till att en långfilm engagerar från start, annars får det vara. Men det gäller serier också. Jag har ratat många som jag först börjat att se på.

 13. Svara

  Minton

  10 december 2020

  Detta mörka disiga väder trycker ner humöret
  Har inte sett solen på flera veckor. Det enda som går att titta på är naturprogram annat är bara deprimerande. Julen blir som vanligt för Minton och mej.
  ??

  • Svara

   Paula

   11 december 2020

   Ja tänk vad mycket lite bättre väder skulle göra för oss ensamma hundägare. Visserligen kan man göra det bästa av situationen, men inspirerande är det ju inte. Jag behöver börja titta på mer naturprogram också, men jag tittar på flera på youtube som jag brukar avsluta kvällarna med. Kram

 14. Svara

  Karin

  15 december 2020

  Ja, vad skulle man göra utan böcker och (i mitt fall) akvarellfärgerna? Men att det ovanpå all annan dysterhet också skulle bli en sån lång period utan sol är väl onödigt, tycker jag. Snålt med soltimmarna i november och inte EN soltimme hittills i Stockholm i december, inte en enda! Och ingen snö som lyser upp och julen regnar inne, av allt att döma. Suck.

  Jag brukar inte titta på TV särskilt mycket, men nu har jag börjat botanisera bland filmerna på SVT Play. Där går faktiskt att hitta ett och annat.

  Vi får väl försöka trösta oss med att det kanske blir lite riktig vinter i januari och sedan ljusnar det ju …

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 499
 • 520
 • 1 640 691
 • 5 101
 • 65 737
Sök här