Bloggen Läst

Pippi på…….fåglar!

Av
den
11 juni 2010

Jag måste erkänna som äkta asfaltsbarn att fåglar, dem vet jag just inget om.
Dom kvittrar och flyger omkring, jag matar småfåglar på balkongen, men, jag känner igen ytterst få arter och känner inte heller igen dem på deras läten.
Nu hade jag tänkt att råda bot på denna vita fläck i min allmänbildning och därför läste jag:

Vanliga fåglar i trädgården – artbeskrivningar och tips av Tommy Dybbro

Här presenteras 54 arter med text och illustrationer o boken innehåller bl.a goda råd till fågelskådaren, fågelmatning, holkar och fågelbad, fågelspår och årets gång för trädgårdens fåglar.

Och si, detta var ingen tokig idé alls!
Nu måste jag villigt erkänna att någon fågelkännare blir jag aldrig, jag tycker fortfarande de flesta fåglar liknar varandra till fjäderdräkten och det är sällan man ser dem och kan studera dem på nära håll.
Inte har jag heller lärt mig hur dom låter, eller vad sägs om:
– tsi-lit (sädesärla)
– sjag-sjag-sjag (björktrast)
– sill-salt-sill-salt (gransångare)
– tsri-tsri (grå flugsnappare)
Ja, nu har jag vridit tungan ur led, men min fantasi räcker inte för att överföra dessa läten till hur dom verkligen låter…
Men, vilka fascinerande djur fåglarna är!

Jag hade vansinnigt roligt då jag läste om de olika fågelarternas särdrag och levnadssätt.
Låt mig ge några exempel:
Visste du att
-sidensvansens lever är väsentligt större än andra fåglars för att den ska kunna spjälka ner alkoholen i blodet efter att ha förätit sig på jästa bär
-gärdsmygen har den kraftigaste rösten i fågelvärlden i förhållande till sin kroppsvikt och att man därför säger att om den hade en oxes kropp skulle dess sång höras ända till Rom
-järnsparvshanen månar om sitt faderskap och övervakar noga sin hona. Som en extra säkerthetsåtgärd pickar hanen honans kloak, vilket provocerar henne att släppa ut sädesvätskan från den senaste parningen, ifall det skulle ha råkat vara en annan konkurrents!
-tornseglaren är skapad för ett liv i luften och har så svaga fötter att den varken kan gå eller sätta sig på en gren. Även nätterna tillbringas i luften på hög höjd.

Jag skulle kunna hålla på och berätta många liknande fakta om de olika arterna men jag tycker förstås att du ska skaffa och läsa boken själv!
En perfekt bok för hängmattan i sommar, då du kanske med lite tur också får se och höra en del av fåglarna nära dig.
Oavsett om du är lite av en fågelkännare eller ej så är jag säker på att du här kan få veta mer om våra flygande kompisar
Mitt betyg ****

Jag kommer att lyssna till fågelsång endast genom balkongen denna helg, någon tur med husvagnen blir det inte då temperaturen ligger kring tiostrecket och regnet hänger i luften.
Maken får väl roa sig framför teven som bara verkar sända tråk-fotboll så jag hinner säkert läsa en och annan bra bok…

Ha en riktigt trevlig helg alla goa vänner!

TAGS
24 kommentarer
 1. Svara

  Synne

  11 juni 2010

  Du glömde en fågel….
  Fiskmås- SKA HA, SKA HA, SKA HA…
  Så kommer andra fiskmåsar då låter det så här…FÖR SVINN, FÖR SVINN, FÖR SVINN….

  Ingen fotboll här heller… Blir för mycket alltså. En hel månad! Inte ens OS håller på så länge.
  Får se vad vi finner på istället.

  Styvson anländer i morgon.
  14 dagar ska han vara här.

  Så jag hoppas att min förkylning ger sig snart. Inget vidare att ha ont i halsen, snuffsa och nysa när man har besök. Men det får väl gå.

  Nu ska jag häve mig på soffan ett tag. Huvudvärken vill inte släppa. Maken sover, han ska jobba inatt.
  Ha det gött i pörtet nu.
  Kramen Synnöve. :mrgreen:

 2. Svara

  elisabeth

  11 juni 2010

  jag liksom känner igen mig i dina ord som du beskriver, inte heller nån kunnig person om fåglar 🙂 Tror jag ska kika efter boken vid tillfälle. Jag har besvär med kajor på sommaren hemma hos mig – var glad om du slipper dessa skränande varelser…….. finns det nåt hemskare som kan störa en sommar 🙁
  KRAM KRAM .

 3. Svara

  Doris/doje

  11 juni 2010

  Har inte heller någon koll på de olika fåglarna men trevligt är det när de sjunger ;-).
  Nu kan du se två nya bilder på lamm på FB, finns i albumet som heter 10/6 🙂 .
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 4. Svara

  Malin

  12 juni 2010

  Jag blir mer o mer fascinerad av fåglar ju äldre jag blir, men kunskapen är väldigt liten så den boken vore inte fel!

  Pappa har ett fågellexicon jag gillar att blada i och barnen har en bok m de vanligaste fåglarna i trädgården.

  Kände inte till de intressanta fakta som du bjuder på här.

 5. Svara

  Anki N

  12 juni 2010

  Haha, jag är precis som Du, jag hör fåglarna tycker de låter vackert men de enda jag verkligen vet vad de heter o hur de ser ut är kajorna som envisas med att hålla till i vår skortsten. Rediga fulingar.

  Så barnbarnet tagit studenten..ja tänk vad tiden går. Barn växer fort, tur vi har lite mindre bråttom att bli gamla. Vi var hos vårt barnbarn som blev två i veckan. Oh till nyår ska vi får ett nytt, men inte med samma föräldrar..*ler*. Kan nästan tänka mig att de kommer på löpande band nu.

  Full storm i Småland idag…………..men varmt o skönt endå.
  Kramiz Anki N

 6. Svara

  Ninni

  12 juni 2010

  Fåglar är kul har jag börjat tycka nu i vinter. Jag känner igen några av de vanligaste vid fågelbordet men nu får jag försöka lära mig lite sommarfåglar också men dem ser man inte så ofta mest bara hör dem. Jag är ju sambo med en som är rätt duktig på att känna igen fåglarna både när han ser dem och hör dem så jag tar honom till hjälp för att få reda på lite. En fågelbok ska finnas i förrådet men jag har inte fått sambon att leta fram den så jag får väl skaffa mig en egen innan det är klart.
  Idag regnar det ihärdigt här hos oss. Sen 7 i morse har det kommit 30 mm. Sambon satt vid datorn och spelade Bejeweled Blitz på min facebook på förmiddan men han har intagit ryggläge med filt på i vardagsrumssoffan framför tv:n och sover nu gott till Åsa-Nisse medan jag sitter vid datorn. Ska nog lägga mig en stund och läsa som det känns.
  Ha en skön och fotbollsfri helg (det tänker jag ha iaf) 😉
  Kram.

 7. Svara

  Margaretha

  12 juni 2010

  Vi är på samma läge vad det gäller fåglar… Jag tycker dom e fina och dom “pippar” så fint nu…. Därför blev jag så stolt (och förvånad) när jag såg en gröngöling på gräsmattan och VISSTE VAD DEN HETTE…..ja du fattar….
  Det är spännande i alla fall och det var roliga klokskaper du delar med dig av…skall försöka komma ihåg… ;o)
  Har kollat igenom dina inlägg…det blir ju så sällan jag hinner att titta runt nuförtiden…men vi kan ju hålla koll på varandra på FB oxå….hihi…
  Ha det nu så gott vännen
  Kram
  Margaretha 🙂

 8. Svara

  Malin

  12 juni 2010

  Svar: Om tre v får jag sommarsemester, men resan till London har jag varit på förra helgen, inlägg finns nu på min blogg, fast det kommer lite fler bilder senare.

  Kram

 9. Svara

  Nilla

  13 juni 2010

  Nä, fåglar kan jag inte mycket om. så det skulle nog vara bra att läsa den boken hihi. Fryser gör jag också här nere på Österlen, endast 13 grader, hu. Men det finns ju braskamin att elda i, som tur är. Och det är skönt att vara här nere i alla fall.
  Kram

 10. Svara

  annette

  13 juni 2010

  Även jag stadsbarn och är urdålig på allt förutom gråsparv och skata;)
  Vad jag inte förstår är att jag heller aldrig ser några fåglar, dom hörs ju överallt i skogen och på andra platser, men även om jag stannar till en stund så förblir dom osynliga för mej!!

  Så länge dom inte visar sig för mej köper jag ingen bok;)

  Ha en bra vecka!

  Kraam!

  annette

 11. Svara

  leila

  13 juni 2010

  vad skönt att det är fler som inte kan fåglar 😯 jag skäms för jag är så dålig på fågelnamn. jag kan skata och kråka och hackspett och duva. det är nog det enda. ja och så and och svan. men alla dessa småfåglar. hua mig vad svårt. men blev lite sugen på att lära mig nu :mrgreen: du får hålla kurs här så jag lär mig. kram kram

 12. Svara

  BrittMarie

  13 juni 2010

  Jo då. Jag sitter nog också just nu och lyssnar till ljudet av tråkfotboll från övervåningen. Vad rolig den här boken lät! Nästa gång jag går ut i skogen ska jag lyssna om det är någon fågel som ropar salt sill eller något annat festligt. Ja detta var ju precis något för mig, som hela tiden försöker hitta något spännande med fåglar. Annars skriker jag mest som en galning, när en pippi sätter sig på mitt fika fat. Visst är det konstigt att alla fåglar anfalle just mig 🙄
  Kram

 13. Svara

  Mia

  14 juni 2010

  Härligt lästips, Paula!!! 😛

 14. Svara

  Ia

  14 juni 2010

  Hittade hit via Tyra Tok…och såg genast Ditt boktips och måste då komma med ytterligare ett tips om böcker om fåglar!

  Jag är själv lika (eller avr) okunnig om fåglar och hur det låter men jag fick en bok av min moster och den är buskul! Man kan till och med få fåglarna att sjunga lite extra för sig med den! Bifogar en länk där jag skriver om den 😉

  http://kajsalisa.blogg.se/2009/november/elisabeth.html

  För övrigt ber jag att få återkomma 😀

 15. Svara

  AnCa

  14 juni 2010

  Oj vad längesen jag tittade in i pörtet! Nu letar jag boktips inför sommaren o då kom jag att tänka på Dig! Men fågelbok, jag vet inte 😐

  Tror nog jag föredrar torparlivet istället för husvagnslivet, det är i alla fall monsterfritt!

  Ha det gott o pussa dina pälsklingar på nosen från mig!

  Kramis // AnCa

 16. Svara

  Punatukka

  15 juni 2010

  Jag vet inte heller särskilt mycket om fåglar mer än de som finns här och det är råkor,kråkor,kajor o skator…å så en o annan gråsparv! Ryska måsar var t.ex min benämning på dom som jag ,efter flera år, fick reda på var snöskator! Duvan Agda hade jag nån slags hatkärlek till ! För några år sedan ockuperade hon min bästa hängnejlika o hann lägga tre ägg innan jag insåg att duvor på balkongen nog inte var nån bra idé, 😕 Grannar har berättat om skator som t.o.m gått in genom balkongdörren och trippat runt i lägenheten i jakt på gudvetvad?! Konstigt men sant! Nu ska jag flyga vidare i cybern 😀 …..Kramar om o önskar er alla en sköööön dag!

 17. Svara

  Eva-Lena

  15 juni 2010

  Hej Paula! Jag är totalt rudis på fåglar,och borde nog förkovra mig lite. Favoritfågeln är göken, som är det bästa sommarljudet!

  Lästips: “Kunzelmann & Kunzelmann” av Carl-Johan Vallgren, “Daisy Sisters” av Henning Mankell, “Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman, “Italienska skor” av Henning Mankell och Håkan Nessers “Skuggorna och regnet”, “Människa utan hund”, “En helt annan historia” och “M

 18. Svara

  Eva-Lena

  15 juni 2010

  Hej Paula! Jag är totalt rudis på fåglar,och borde nog förkovra mig lite. Favoritfågeln är göken, som är det bästa sommarljudet!

  Lästips: “Kunzelmann & Kunzelmann” av Carl-Johan Vallgren, “Daisy Sisters” av Henning Mankell, “Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman, “Italienska skor” av Henning Mankell och Håkan Nessers “Skuggorna och regnet”, “Människa utan hund”, “En helt annan historia” och “Maskarna på Carmine Street”. Har du inte läst Kjell Erikssons 10 deckare i Uppländsk miljö är de också mycket bra! Jag vet att du inte är så förtjust i deckare, men Kjell Eriksson, Håkan Nesser och Karin Fossum är i en klass för sig tycker jag!

  Förstår att du redan har klädångest, jag hann inte ha det så lång tid eftersom bröllopet aviserades för en dryg månad sedan. Jag tog med mig min man ner på stans “tantaffär”, och jag hittade en jättefin jacka (typ kort dräktjacka) som är i ärggrönt och har en jättesnygg krage. Den är i linne med lite polyester i så den ser ut att vara i siden. Den bestämde min man att jag bara skulle ha. Till det ska jag ha en kort vit linneklänning och vita smala (tighta) långbyxor (jag visar inte mina ben i onödan). Har också köpt jättesnygga svarta (knapparna i jackan är också svarta) slingbackskor. Outfiten är supersnygg, och hade väl varit ännu snyggare på en slank person, men nu är det som det är…

  Vad har du för storlek på kläder? Du skulle kanske kunna låna jackan (jag är seriös, det kostar inte särskilt mycket att skicka fram och tillbaka) den passar fint till både vitt, svart och blått samt rätt grön.

  Ha det så gott och Kram från Eva-Lena!

 19. Svara

  Eva-Lena

  15 juni 2010

  Bröllopet står förresten redan på lördag, alltså den stora bröllopsdagen, det är dessutom Malins födelsedag!

 20. Svara

  TT

  15 juni 2010

  Jag fick ett fågel-lexicon av någon när jag var i yngre tonåren… suck tänkte jag då men sedan har den uppskattats mycket, det ligger jämt framme när man är i stugan och hör och ser udda fåglar.

  Finskbilen… har du varit och målat om skylten än då? 😛

 21. Svara

  messan

  15 juni 2010

  Småfåglar är söta…annars gillar jag inte fåglar alls. Du får läsa om min måsattack hos mig:) Boken låter intressant men kanske jag ska avstå:). Tror jag är med i Fåglarna….Alfred Hithchock….

  Vovven fick troligtvis något skräp under trampdynan som hon bet på och slikckade på och det blev blev en inflammation i tramdynan. Nu har vi haft antibiotika och tassbad så nu mår bättre igen som tur är. Tratten är ju ett rent “skit”…stackars hundar säger jag. Vi har den av när vi är hemma och kan passa henne.

  Hoppas ni har det gott hos er i Pörtet…men det har ni ju det, eller hur? Är det någon husvagnssemester på gång?

  Önskar dig mycket mys med lagom sol;). Jag vill ha mycket…smaken är som baken…som tur är:):
  Kramar till dig

 22. Svara

  Doris/doje

  15 juni 2010

  Ute med husvagnen ?
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 23. Svara

  Ragnvi

  16 juni 2010

  Fniss…spelar ingen roll hur många fågelböcker jag studerar…fastnar ändå inte! Sädesärlan o Bofinken hos mig känner jag igen…några mer kanske men inte dom jag visade!
  Hoppas ni har bättre väder nu! Här har vi varannandagsväder…
  Kramen!
  Ragnvi

 24. Svara

  Kersti

  19 juni 2010

  Det låter som en bok för mig som inte har någon koll på annat än svan och koltrast. Nu njuter jag sommarlov och har just varit på en tur till Irland där maken och jag firade vår 25 bröllopsdag. Nu ska jag ägna några veckor till att bara göra lustfyllda saker. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 327
 • 516
 • 1 578 864
 • 4 989
 • 64 288
Sök här