Bloggen

Plask och slask

Av
den
22 december 2022

Även en lite fyrfota kompis kan vara väldigt tydlig…

Igår satte han ner alla fyra små tassarna och bara tvärvägrade gå längre…då hade vi gått kanske tvåhundra meter…

Jag bråkar inte med honom bara han gör det han ska…

Idag hördes olyckskorparna kraxa…eller var det en kråka

Det hjälper inte att ha fyra tassar eller dubbade kängor, gatan är som en nyspolad hockeyrink…
Så länge (de får minuterna) som vi har dagsljus ser man i alla fall var man sätter ner fötterna, men redan klockan två är det skumt och dimmigt.
Vilken tur att min jycke hellre ligger i sänghalmen och trynar än går ut. Flickvännen Bella har snart löpt klart, igår pussades de så sött här utanför dörren och jag märker en klar avmattning på Daniels iver att komma ut till varje pris, och gladast är nog jag!

Igår träffade jag Paulina på stan och lämnade över det jag bidrar med till julbordet och lite klappar till småtjejerna.
Då har jag bara en jycke och en ryggsäck med övernattningsgrejer att släpa på när jag åker till dem på julaftonen.

Nu har jag också fått bekräftat att företaget som tillagade inkokta grisfötter inte längre har den i sortimentet. En 65-årig tradition går härmed i graven, men det får jag leva med. Även julbordet kan behöva förnyas, fast hos mig är det snarare så att den minskar och det känns bara bra.
Det var ju en helt annan grej förr när de flesta bodde på landsbygden, man slaktade grisen till jul och ville förstås använda så många detaljer som möjligt på julbordet.
Rullsylta är absolut inget jag kan tänka mig att äta, men jag köpte en liten bit äkta kalvsylta. När jag äter den tillsammans med rödbetssallad kan jag blunda och nästan tro att det är nassetassar…

Nästa år ska jag satsa mer på asiatisk mat, den passar mina smaklökar väl och det finns så mycket spännande att testa.
Jag har väntat länge, men igår var det äntligen min tur att låna hem boken

och oj så inspirerad jag blev av alla spännande recept. Sen finns det ju annat än nudlar, jag har precis ätit “fried rice” två dagar i olika tappningar.
Till min hjälp kommer jag att beställa kryddor och nudlar från Kryddlandet där jag handlat förut, bland annat misopasta som jag inte lyckats hitta i mina mataffärer.

Oj nu blev det visst något helt annat än vad rubriken antyder, så kan det gå när inte haspen är på!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  22 december 2022

  Daniel visar att han inte vill gå i slasket. Minton btyr sej inte och nu när han har täcket som går under magen blir han inte blöt.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Anna-Lena

  22 december 2022

  Åt grisfötter då jag var barn. Tyckte att det var gott. Tror inte att jag skulle förm¨å mig att äta sådana numera. Men asiatiskt, det låter gott1
  Vi hade en sådan isgata i onsdags. Borta helt idag. 4-5 plusgrader och regn av och till gör att det går snabbt. Ska tydligen bli kallare igen… så är det under denna årstiden. Kram

 3. Svara

  BP

  22 december 2022

  Daniel är en väldigt klok hund, men det har jag ju sagt förut. Din gata ser ju helt livsfarlig ut. Sandar/saltar man inte i dina trakter? Det är ju nästan att du tackar högre makter att du inte ramlat och brutit vitala kroppsdelar.
  Ja, det har jag också hört, att J&B Delikatesser slutat med sina grisfötter i gelé. Efter att du har förklarat för mig hur man äter grisfötter kan jag väl säga att kalvsylta inte har nåt gemensamt med grisfötter. Det finns ju ingenting att spotta ut om man säger så;-)
  Asiatisk mat är ju både gott och hälsosamt – win win med andra ord:-)

 4. Svara

  Mia

  22 december 2022

  Vilken spännande bok, den måste jag se om jag får tag på! Spännande väglag också, ser jag…fast inte lika roligt 🙁 Det där är det värsta man kan råka ut för, tur att Daniel
  är klok och inte går längre än nödvändigt, benbrott av alla de slag vill man ju undvika!!!!
  Vi verkar få perfekt julväder, 10-15 grader kallt och SOOOOOOL!!!
  Ha det så gott nu, kram på’re

 5. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  22 december 2022

  Goderafton till er i pörtet.
  Här var det slapsigt först, så frös det på… nu har det snöat igen.. Nyss körde plogbilen här på gården. Det är inte kallt, utan ganska skönt ute. 5 minus nu.
  Låter som du planlagt julhelgen och det är bra. Här blir det som vanligt bara jag och maken.
  Ha en skön kväll vidare nu. Vi ska lyssna på englandsradio här.
  Kram från nabolandet.

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  22 december 2022

  Kloka Daniel och kloka matte som lyssnar på den kloka fyrtassingen. Vem vill vara ute på sådant där underlag pch traska.
  Grisfötter hörde till min mammas favoritmat på julbordet. Hon fick ha alla fötter för sig själv, ingen annan ville äta dem. Uffe gillar grisfötter däremot och här går det att få tag på färska men men…nej, det blir inte några fötter på vårt bord.
  Rullsylta har jag själv tillverkat och faktum är att det blev riktigt gott. Men det var då, nu är det nu och helt annat . Tiderna förändras och vi med dem.
  Ha det gott i pörtet!
  hälsar Karin på gränden.

 7. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  23 december 2022

  Fy för isiga vägar och slask och blask vid sidan av. Jag förstår mycket väl att Daniel tröttnade och hellre gick hem. Skönt för dig också att slippa gå ute och spänna dig väldigt länge. Här har vi sluppit använda dubbskor än så länge och jag är väldigt tacksam för att väglaget är som det är 😀
  Klokt att lämna ifrån dig en del av packningen lite i förväg så att det blir lätt att komma iväg när det är dags inför julfirandet. Grisfötter har jag aldrig ätit men det är trist när något man gillar inte produceras längre. Det enda jag kan minnas som jag själv har saknat på det sättet är en glass.
  Vad roligt att du har hittat ny matinspiration och nya rätter att njuta av 😀
  Kram

 8. Svara

  LillaSyster

  23 december 2022

  Smart jycke ? han är rädd om både dig och sig själv.
  Kalvsylta är gott, var längesedan jag köpte det. Boken om nudlar ser mycket inspirerande ut! Asiatiska smaker är så goda.
  Ha en bra fredag och en härlig jul med tjejerna ?

 9. Svara

  Karin

  23 december 2022

  Jag kikar in som hastigast, ligger i badet nu och försöker varva ner min stressade och kokande hjärna ?
  Fy fasen vilken isgata det är hos dig, det är ju det värsta med vintern när det blir så ?
  Jag vill önska dig, Daniel och dina tjejer en riktigt God Jul ??

  • Svara

   Karin

   25 december 2022

   Skulle inte vara några frågetecken i min kommentar, jag hade gjort smilys där.

 10. Svara

  Ditte

  23 december 2022

  Sicken isgata! LIka bra att Daniel inte ville gå så långt. Ni had eju kunnat göra er riktigt illa här. Ser ju på bilderna att det är skridskobana-
  Vad gäller “nasse tassar! har jag inte testat men tyvärr lockar dem inte. Vet att de finns i Hötorgshallen och Östermalmshallen men lite sent att nu beställa.
  Så bra att du kunde lämna mat och klappar så att det inte blir så mycket för dig att ha med på julafton.
  Vad gäller asiatisk mat har jag boken och lagar den typ av mat ett par tre gånger i veckan. Så gott.
  Kram och trevlig dan före dan.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 499
 • 520
 • 1 640 691
 • 5 101
 • 65 737
Sök här