Selfie med ord

Selfie med ord 2.0 Om matvanor

Av
den
22 januari 2024

Dags för veckans

hos Klimakteriehäxan. Ämnet är matvanor
Matvanor

1. Det äter jag för lite
Frukt!
2. Det äter jag för mycket
Jag äter för stora portioner för mitt eget bästa, och förutom det frossar jag i Råa morötter och popcorn, dock inte samtidigt…
3. Det bjuder jag på ofta
Numera bjuder jag inte på middag hemma hos mig, det finns inte utrymme för gäster då jag inte har ens ett rejält matbord i min lilla lya. Tänker jag tillbaka i tiden så bjöd jag gärna på rejäl husmanskost, långkok som pepparrotskött eller tjälknöl med potatisgratäng
4. Det är bra fredagsmys
Pilla räkor med en god sallad och vitlöksbaguette, funkar bra när jag är ensam, med sällskap är det gott med plocktallrik av charkuterier eller ostbricka med kex.
5. Det är gott när man är lite sjuk
Jag brukar inte ha aptit när jag är sjuk, men rostat bröd och misosoppa funkar när aptiten saknas
6. Det fick mig att bli eller inte bli vegetarian/vegan:
O nej, det blir jag inte! Jag äter mindre andel kött, och köper bara svenskt, men avstå vill jag inte. Jag är och förblir allätare undantaget allt som innehåller socker eller smakar sött! Den ovanan lade jag av med 1996 och därmed är jag självutnämnd som världens tråkigast fikasällskap!

Vill du också vara med?
Kopiera frågorna, skriv dina svar och länka till Klimakteriehäxan

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  22 januari 2024

  Råa morötter kan man nog inte äta för mycket av.
  Gjorde också ofta tjälknöl och potatisgratäng förr. Det car gott!
  Bra med en som inte äter fött, som fikasällskap. Då kan jag inte heller vräka i mej. Räcker med något litet halvsött.
  Kram

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  22 januari 2024

  minskat på portioner, köper färdig räksallad i fiskbilen ?

 3. Svara

  Minton

  22 januari 2024

  Då vet jag hur dina matvanor är. Råa morötter knaprar jag gärna på och sött äter jag inte. Skall jag bjuda på middag blir det fisksoppa
  Kramar från oss

 4. Svara

  Kersti

  22 januari 2024

  Råa morötter är smasken. Men jag är tyvärr en riktig sockergris. Älskar tårta och efterrätter men är inte jätteförtjust i semlor.
  Kram

 5. Svara

  Anki

  22 januari 2024

  Kul att läsa dina svar … mina kommer i morgon. kött vill jag inte avstå ifrån, men det är mer sällan nu än förr. Numer blir det ofta kyckling …
  Sött kaffebröd blir det sällan … men någon gång kan det smaka gott. råa morötter knapras även här … och äntligen har jag lyckats lära Muffin att knapra också 🙂
  Kram

 6. Svara

  BP

  22 januari 2024

  Du och jag skulle ha jätteroligt med tanke på maten. Misosoppa köper jag direkt, oavsett hälsotillstånd. Plocktallrik av charkuterier eller ostbricka – perfekt. Sötsaker äter jag ju ingte heller, men jag är ändå ett rätt trevligt fikasällskap. Sällskapet får äta allt från chokladbollar till våfflor medan jag är min baguette med gott på.
  Precis som Ama ogillar jag morötter när de är kokta eller tillagade i ugnen. Råa däremot kan jag tänka mig, även om jag inte är kanin. Popcorn däremot får du ha för dig själv;-)

 7. Svara

  åsa

  22 januari 2024

  Skoj att få veta lite mer om Dig??
  Råa morötter äter jag inte då jag är allergisk mot råa morötter ? men jag äter gärna kokta ?
  Blomkål är något jag totalvägrar, jag äter inte frigolit ?
  ?

 8. Svara

  A Room of my own

  22 januari 2024

  då äter du inte godis heller? skulle gärna vara av med sötsakssuget. kaffebröd och tårtor behöver jag inte. men godis. rå morötter äter jag gärna grovt rivna. däremot gillar jag inte popcorn. långkok är suveränt och blir ofta uppskattat. potatisgratäng är också en bra bjudrätt

 9. Svara

  Ditte

  22 januari 2024

  Klart jag tittar in och läser dina svar,. Gärna.
  Räkor med tillbehör går gärna hem här hos mig också både en fredaags kväll och annars. Gärna ett gott vin därtill-
  Tycker nog jag äter det mesta men bönor och linser går bort (magen är överens med mig) Även inälvsmat går bort.
  Lagar mycket asiatisk mat och där ingår ju ofta en del wokade grönsaker. Alltså inte södnerkokta utan krispiga.
  Att bjuda på charkbricka , ostar och annan plockmat gör jag gärna- Äter detta gärna själv också .
  Kram

 10. Svara

  Susjos

  22 januari 2024

  Frukt stoppar jag i mej massor av, banan, apelsin och clementiner just nu. Men något jag borde äta mindre av är chips och rödvin! Godis är inte min grej, men visst kan jag bli sugen ibland, och då gärna marabou helnöt!
  Råa morötter och popcorn, där har vi nåt gemensamt! Mums på kvällarna!
  Kram!

 11. Svara

  Kina

  22 januari 2024

  Morötterna ställer jag gärna upp på, men popkornen blir det så mycke skroms i mun av. Härligt att kunna avstå från sötsakerna! Jag ska försöka! Och någon vegitarian kommer jag nog aldrig att bli, men grönsaker och frukt är saligt gott! Men det är kött också! Såå…..
  Vi mumsar på! och har det gott!

 12. Svara

  Klimakteriehäxan

  22 januari 2024

  Tjälknöl – ett sånt vackert ord! Gjorde det strax före jul, på älg, det blev hysteriskt gott!
  Verkligen bra gjort att skippa allt sött, dithän kommer nog aldrig jag. Härligt att få “se” en bit till av dig!

 13. Svara

  znogge

  22 januari 2024

  Råa morötter fixar jag inte men väl kokta går bra. Måste erkänna att jag gillar sötsaker men det sparas till helgen. Att äta det varje dag borde inte vara någon god vana. Vegetariskt har jag inget emot men avstå kött helt är jag inte beredd att göra.

  God kväll!

 14. Svara

  Anna i Portugal

  23 januari 2024

  Kul att läsa dina svar! Jag är ett trevligt fikasällskap.. iaf om en bara ser till det faktumet att jag älskar kakor.

 15. Svara

  Gun Wiik Pils

  23 januari 2024

  Matvanorna har förändrats med åren, var ju gift med en man som varje dag gjorde så god och varierad mat, problemet var att dom gånger jag skulle hjälpa till var det alltid nåt fel på det jag gjorde, så jag talade om för honom att jag tar hand om disk och du får laga maten själv, så blev det.
  Sen jag blev änka har jag fått öva på att stå vid spisen igen och har lyckats ganska bra för det mesta, försöker äta varierad kost. Man kan tröttna på viss mat också, förra året var jag sammanlagt 5 månader i Thailand och värmen gjorde det svårt att äta, jag blev så fruktansvärt trött på Thaimat satt mest och petade i den och fortfarande fast jag är hemma undviker jag asiatisk mat, trots att jag tidigare älskat den.
  Är som du Paula då det gäller sötsaker, då jag fikar med väninnor tar jag alltid en macka, inga bullar eller kakor. Har också minskat på köttätandet, men då jag äter ska det vara bra kvalitet, samma med fisk. Goda ostar är en passion, men så dyra dom blivit, men ibland unnar jag mig både ost och ett gott rödvin. Maten är en viktig del av livet…

 16. Svara

  LillaSyster

  23 januari 2024

  Är som du köper bara svenskt kött. Att frossa i morötter och popcorn är ju ingen större fara, det är ju lite kalorier i båda sorterna. Pepparrotskött det var längesedan – men så gott!
  Ha en bra dag och blås inte bort i stormandet som är idag.

 17. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  23 januari 2024

  Mat är ett ämne som engagerar och alla har vi våra vanor och ovanor. Huvudsaken är väl att vi äter det vi gillar och samtidigt får i oss tillräckligt av allt vi benöver för att kroppen och knoppen ska må bra. Du vet ju att jag har valt att bli vegan och kött är det jag saknar minst. Jag tänker bara på hur segt det ofta var (eller minns jag fel 😀 ). Men alla väljer vi hur och vad vi ska äta efter våra egna preferenser. Jag är inte heller ett särskilt kul fikasällskap hemma hos folk men då kan jag ta med något jag har hemma. På kondis brukar det ju oftast finnas åtminstone en vegansk chokladboll. Det funkar bra med en slät kopp kaffe också.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 166
 • 189
 • 1 655 000
 • 5 128
 • 66 118
Sök här