Söndags-smakbit # 1

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Årets första bok för mig är Sörjen som blev av Anna Takanen som berättar om författarens släkthistoria, om författarens pappa som kom till Sverige som krigsbarn när han var fyra år gammal.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid.39

“Saara har lämnat Leevi hos sin mamma för att åka till Helsingfors och sy uniformer till soldaterna. Hon, som just förlorat sin man, sitter vid den knattrande symaskinen och syr nya uniformer som ska snittas upp i sitt mjuka tyg av hårda kulor avsedda att släcka nya liv.”

sid.47

“Och Gud vilar tungt över alla. På väggen hänger tavlor av änglar och skärselden. Det tänds i kakelugnarna och kvinnorna sitter aldrig med vid kvällsvarden, de serverar männen och äter på pinnpallar vid spisen i köket. Pappa är tyst om nätterna, men väsnas på dagarna och är mer än lovligt livlig och får smäll på huvudet eller blir dragen i örat. -Tukta honom, det är det finska, säger Almas mamma till Alma, annars vet man inte vart det tar vägen. Han är den finske pojken. Har har något annat i sig. -Om du inte är snäll skickas du tillbaka till Finland och där är det krig. Brinnande krig. Och kriget dödar barn med bomber.”

sid. 142

“Farmor i Finland luktar sommarsvett och näver. Jag sitter i hennes knä och hon borrar in sin stora potatisnäsa i min örongång och snusar på min barndom. Viskar finska lillaflickanord till mig.”

0

16 Comments:

 1. Det där låter som en fantastisk bok.

 2. Takanen är duktig, detta kunde vara min familjs historia, tre farbröder är krigsbarn

 3. Tack för smakbiten! Verkar som en intressant bok.

 4. Den här boken ska jag verkligen läsa!

 5. Den här tyckte jag jättemycket om! En av förra årets bästa läsning.

 6. Marie Eggimann

  Tack för smakbiten tror ej jag sett den innan.

 7. Den verkar bra, den lägger jag till läslistan :) Kram på’re

 8. Tack för smakbiten. Jag gillade språket!

 9. Har sett den här boken på någon annan blogg, men har inte läst den.

 10. Tack för smakprov och tips. Hade inte hört talas om boken tidigare men tror att den skulle intressera mig. Är ju nu lite inne på den finska krigshistorien och det av olika skäl.
  Kram

 11. Så härligt smakprov och nog blir jag sugen på att läsa denna. Det låter fint måste jag säga :D

 12. Åh, den vill jag läsa! Ska skriva upp den.

 13. Intressanta smakbitar och fint språk.

  PS. Vilken fin bild överst på din blogg!

 14. fantastisk header! jag köar på biblioteket för den här boken. tack för smakebiten!

 15. Pirjo Saloniemi

  Låter som en bok som jag skulle gilla. Tack för smakbitarna!

Kommentera