Bloggen Livets glädjeämnen!

Eftertänksamma dagar

Av
den
14 november 2023

Du som läser min blogg minns kanske att jag till och från har uttryckt oro för min lilla livskamrat Daniel som har varit ur form på olika sätt senaste tiden.
Bara helt nyligen försökte vi få ett svar på varför Daniel har tappat så mycket päls så han snart kan kallas nakenhund.
Tur var väl att han inte hade sjukdomen man misstänkte, men något annat svar har heller inte stått att finna.
När november månad började fick vi väldigt ruggigt väder här i Falun, regn och blåst varenda dag gjorde att Daniel gick i viloläge, han ville absolut inte gå ut mer än till andra sidan gatan för att göra sina behov och sedan ville han snabbt in i stugvärmen igen.
Det är ju inte så konstigt, en fryslort har han ju blivit och i ärlighetens namn tyckte även matte att det var rätt skönt att slippa plaska omkring i blötan längre stunder.
Daniel har sovit och sovit och sovit…
Samtidigt har jag åter försökt utläsa hur det står till med hans hörsel.
Jag bad veterinären kika i hans öron när vi var där och hon tyckte det såg bra ut.
Men, jag har märkt att han inte lyssnar/hör när jag kallar på honom så jag har fortsatt använda örondroppar enligt veterinärens ordination, såna droppar som bara rengör örongångarna, alltså inte kortisondroppar.
Nu har jag motvilligt fått inse att han faktiskt inte hör nånting alls. Det förklarar också en del annat i hans beteende, sådant som jag inte begripit eller velat begripa.
Idag dammsög jag när han låg och sov i bädden, han reagerade ingenting, han som avskyr dammsugaren.
Utomhus kan han skälla till på sådant han tidigare aldrig reagerat på, förmodligen för att han blir överraskad när han ser någon som han inte har hört närma sig.
När jag backar bandet rejält så minns jag flera gånger när jag varit övertygad om hans dövhet för att några dagar senare säga till dottern: Han hör!!!
Så problemet har nog eskalerat under en längre period, och kanske kan hörseln ännu återkomma i någon mån, eller så gör den inte det.

Jag märker också att jag plötsligt fått en riktig knähund, så snart jag sätter mig i fåtöljen eller soffan så vill han sitta i min famn. Förut nöjde han sig med att ligga bredvid..
Det här är ju bara mysigt och absolut inget störande, tvärtom, men det är ändå något nytt i vår tillvaro.
Igår och idag har han börjat “prata”, han som är den tystaste av alla hundar jag haft.
Han skäller inte utan det låter mest som “mysmorr”, ett lågt gutturalt läte långt nerifrån halsen. Detta gör han när jag sitter vid datorn eller vid köksbordet där han inte kan hoppa upp i mitt knä. Gofisen!
De senaste veckornas samlade erfarenheter har också gjort att jag sökt lite information om hur man bäst kommunicerar med en döv hund.
För trots dövheten är han levnadsglad och full av liv och ska självklart få fortsätta som min kompanjon så länge han orkar och kan.
Det finns inga enkla sätt att konstatera dövhet hos en hund, det kräver båe skiktröntgen, datortomografi och magnetröntgen. Att genomföra dessa dyra undersökningar på en gammal hund finner jag helt meningslösa, speciellt då ändå ingen bot finns.
Jag vill förstås att vårt gemensamma liv blir så njutbart som möjligt för oss båda, så jag har googlat och hittat en del bra tips och råd.
Det är inte helt ovanligt med hundar som är döva från födseln, vissa raser drabbas oftare än andra.
Men, det är ju lättare att uppfostra en hund som redan som valp är döv och inte upplevt något annat än att ta sig an en äldre hund, Daniel är tretton år.
Som tur är går han ju inte lös här i förorten så han har vant sig vid att alltid ha koppel. Och när jag minns tillbaka till tiden i Sundborn så hände det ibland att han traskade iväg när han gick lös. Då stod jag och ropade länge utan att få respons och fick sedan gå och leta reda på honom bland träden. Då tänkte jag att han bara nonchalerade mig men nu tänker jag att han kanske redan då hade problem med hörseln. Inte lätt att avgöra…
För att inte skrämma honom när han ligger och sover och jag vill ha hans uppmärksamhet är det bästa att inte peta på honom, då blir han skrämd, utan hålla fram handen framför nosen. Då känner han min lukt och vaknar…i bästa fall, annars får jag röra honom lätt på axeln.
Det här är vad som sysselsatt mig några dagar nu så jag inte tagit mig tid att blogga.
Nu vet du varför.

I morse när jag varit uppe och kissat hittade jag ingen hund ..

förrän jag lyfte på täcke, här ligger han och trynar….
I helgen var dottern på besök

Det var jag som fyllde år men det var Daniel som fick present!

Man är aldrig för gammal (eller för döv) att busa!
Så länge min bästis äter med god aptit, rör sig bra när han är ute så är det ingen fara på taket. Idag var det torrt och fint väder och vi gick två längre sköna promenader då han sträckte ut stegen och gick raskt framför mig hela vägen.
Då blir matte så glad!
Om du har erfarenheter av livet med en gammal hund som har nedsatt hörsel tar jag gärna emot tips och råd!

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  14 november 2023

  Då får du gosa lite extra med den lille. Han ser pigg ut och vill busa. Vädret den senaste tiden har påverkat Minton för han sover det mesta. Men nu är det tomt så då går han lite längre.
  Min granne hade en hund som blev döv kan fråga henne om tips.
  Kramar från oss och extra pußar till Daniel

  • Svara

   Paula

   14 november 2023

   Alla tips mottages, så det vore tacksamt om du har lust! Kramar till er

   • Svara

    Minton

    14 november 2023

    Frågar henne imorgon. ?

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  14 november 2023

  Ja plötsligt faller alla bitar på plats. Tror du har helt rätt där. Men han har ett gott liv hos dig så det här kommer gå bra.
  Kram från nabolandet.

 3. Svara

  Ninni

  14 november 2023

  Inte lätt att bli döv på gamla dar… fina Daniel.
  Jag kan lätt sätta mig in i dina funderingar. jag som har en fjortonårig katt. Han har ju aldrig varit nåt kelig förr men nu ska han klias varje gång jag sätter ner ändan nånstans och även då jag inte sitter utan håller på med något som kräver min uppmärksamhet. Då jamar och jamar han tills jag släpper det jag gör och kliar lite på honom. Han visar precis var han vill ha mig och så sitter jag där och kliar honom igen.
  Det är ju bara Snoozen och jag nu eftersom Mumlan blev riktigt dålig i slutet av maj. Så dålig så jag nästan hotade mig till en tid hos veterinären. Hjärtat lät bra men lungorna var det dåligt med så veterinären gissade på lungcancer. Det blev ett hastigt slut på hennes plåga och så var Snoozen ensam katt igen. Vi tog med henne hem och bar henne till Snoozen, som låg och sov på altanen. Vi ställde kattburen vid honom så han fick lukta och konstatera att hon var död sen slickade han henne ett par gånger på huvudet innan han la sig ner och fortsatte sin vila på altanen. Det var så fint att se och det märktes sen också att han visste att hon var borta, han letade inte eller sökte efter henne med blicken ens utan såg bara till att ligga nära mitt ben, så som hon hade gjort, då vi satt framför tv:n.
  Vi får njuta av livet tillsammans med våra “gamlingar” så länge de orkar.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   16 november 2023

   Ledsamt att höra om Mumlan <3 Men de ska ju ha livskvalitet, annars är det bättre de får somna in. Lida får de inte. Så fint du tänkte med att Snoozen fick ta farväl på sitt eget vis. Det har jag faktiskt aldrig varit med om. Jag har nog aldrig funderat kring det, men när jag läser så är det ju självklart. Minns hur länge de kan leta efter varandra när den ena är borta...Ja vi njuter , här är vi två gamlingar som trivs bra ihop, själv är du en ungdom i jämförelse! Tack för det fina grattiskortet, det dyker upp i bloggen imorgon så andra också får se! Kram

 4. Svara

  BP

  14 november 2023

  Stort, stort GRATTIS på födelsedagen!

  Inlägget var sorgset om jag får säga så. Jag, som inte ens har hund, men förstår så väl att du och Daniel är kompisar som älskar varandra. Ja, hur ska man bemöta en döv hund som ändå har nått en ålder som de flesta “småhundar” bara kan drömma om. Det har jag lärt mig av en granne som berättade att småhundar har ett kort liv, medan storhundar har ett långt liv. Ingenting jag kan bekräfta/förneka. Men det var det jag tänkte på när jag läste ditt inlägg.

  Huvudsaken är ju att Daniel mår bra annars, att han verkligen inte ser ut att lida av någon sjukdom. Fantastiskt om man tänker på att han är 13 år gammal, vilket betyder 117 “människoår”.

  Att utsätta Daniel för en massa olika tester anser jag är djurplågeri,. Helt bortsett från kostnaderna.

  Njut ihop ni två så lände det bara går!!!!

  PS. Älskar dina vågiga gröna sängkläder. Var har du köpt dom? DS.

  • Svara

   Paula

   16 november 2023

   Annars blev det rätt men fel…Stora hundar lever kortare liv, små hundar längre. Har ju mött en av samma ras som min som är 16 år. En stor rottweiler, min första hund, hon blev tio och hon ansågs gammal.
   Ja vi njuter så länge vi kan tillsammans. Mina lakan är gamla, minns inte var jag köpt. Vi gillar ju retro, du o jag!

 5. Svara

  Karin

  15 november 2023

  Stort och varmt Grattis i efterskott på din födelsedag!
  Så fint inlägg om lilla fina Daniel <3
  Tyvärr har jag inga råd alls att komma med, hoppas att andra här kan hjälpa dig.
  Kram från mig

  • Svara

   Paula

   16 november 2023

   Tack! Visst har jag fått tips, och det kommer flera, det viktigaste var nog att skriva av mig. Kram

 6. Svara

  LillaSyster

  15 november 2023

  Mysigaste prinsen =)
  Hoppas att ni kan hitta ett nytt sätt att kommunicera. Kram

 7. Svara

  Äventyret Framtiden

  15 november 2023

  Så är det med våra pälsklingar, de blir gamla de också.
  Jag vet inget om hur det är att ha en döv hund men du tycks ha ett bra grepp om läget, ser det för vad det är. Några råd kan jag inte ge men kanske du får sådana av andra som har varit med om liknande med sina raringar.
  Jag vet att du gör allt för att era gemensamma dagar ska bli de bästa tänkbara.
  Varm kram från gränden!

  • Svara

   Paula Merio

   16 november 2023

   Tack Karin, man känner “sina löss på gången” så nog går det bra, men lite hjälplös känner man sig när en ny situation dyker upp. Men jag är lyhörd för hur mina djur mår. Kram

 8. Svara

  Åke

  15 november 2023

  Ja suck man lider med de fina fyrbenta vännerna när det inte står rätt till. Du känner ju homon bäst och ser hur saker och ting ändras. Jag missade din födelsedag på ansiktsoka, jag såg den dök upp men orkade inte med allt pga covidskiten. Jag säger Grattis i efterskott. Så trevligt att han gillade att busa 🙂 Fina talande bilder till en mindre trevlig story.

  • Svara

   Paula Merio

   16 november 2023

   Tack Åke, det är inte så på dagen, jag ska ju vara lika gammal nu i nästan ett helt år om allt går väl! Hoppas du har återfått krafterna!

 9. Svara

  Anna i Portugal

  15 november 2023

  Hoppas ni får flera fina år tillsammans och att er kommunikation starkare nu när du vet förutsättningarna.

 10. Svara

  Mia

  15 november 2023

  Du är så snäll och fin med din Daniel, det värmer verkligen i hjärtat…… Han lever ju ett gott liv trots sin dövhet och det är ju inte ett livshotande tillstånd, han är glad och mår bra 🙂 Min sessa lider endast av synnerligen selektiv hörsel 😉 men det är det bara jag som lider av 🙂
  Kram på er!

  • Svara

   Paula Merio

   16 november 2023

   Alla mina djur har lidit av selektiv hörsel, haha, något alla varit särskilt duktiga på! Daniels hörsel har vad jag nu tänker kommit och gått senaste året, ibland har han hört ochibland inte. Men nu är det nog sluthört, jag får prata för döva öron, så fick jag använda det ordspråket också. Jag märker nu att han reagerar mera negativt på andra hundar och på barn, han morrar och skäller till, han som alltid varit så tyst. Kanske är det för att han inte själv hör att han låter? Nå, jag får förklara ibland varför han låter, och då ökar förståelsen hos dem som blir utskällda. Kram från pörtet

 11. Svara

  Anna-Lena

  15 november 2023

  Så svårt med husdjur som blir sjuka. Jag har tyvärr inga erfarenheter av döva hundar, så där kan jag inte vara till någon hjälp. Tror att du känner och vet bäst hur ni ska ha det bra tillsammans.
  Men råd och synpunkter från andra med samma “problem” är ju alltid bra att få.
  Grattis på födelsedagen, även om det inte är på den rätta.

  • Svara

   Paula Merio

   16 november 2023

   Försöker hälsa på hos dig men sidan ser helknäpp ut. som om man hamnat på någon programmeringssida, dock kan jag läsa senaste inlägget men hittar ingen kommentarsfunktion.

   • Svara

    Anna-Lena

    16 november 2023

    Så konstigt. Jag har fått några kommentarer, så det verkar fungera för en del. Kan du försöka igen, och meddela mig om felet kvarstår.

 12. Svara

  Kina

  15 november 2023

  Börjar med att säga Grattis i efterskott! Hoppas du hade en fin födelsedag.
  Men annars vad det lite sorgligt att läsa ditt inlägg. Jag har inga djur själv, men jag har förstått hur mycket din lilla Daniel betyder för dig. Min f.d. granne, tillika goda vän, Kerstin däremot har ju två små hundar, och en av dom har tappat hörseln och ser dessutom dåligt. Nu bor dom på landet och har gård med staket runt, men vid kvällsrastning har Kerstin alltid ficklampa så att hunden kan se henne, och när dom går utanför gården är hon (hunden alltså!?) alltid kopplad. Och eftersom hon mår bra för övrigt, så kan väl de där två tanterna lufsar omkring där. En av Kerstins katter, Nisse, har också haft problem. Han fick sår bak i nacken och tappade jättemycke päls, och bara sov. Har under 1½ års tid fått behandling med först piller och sedan regelbundna sprutor, som Kerstin har fått ge honom. Dessutom skulle han ha ett speciellt foder. Det blev jättedyrt och inte blev han bättre, så Kerstin bestämde sig i somras för att ta bort honom till slut. Men innan hon tog steget så tog fodret slut, och hon bestämde att han får äta det vanliga nu. Dessutom slutade hon med sprutorna. Och vet du vad? Katten är helt bra! Tröttheten är borta liksom såren, och pälsen har vuxit ut och är glänsande och fin! Han är som en ungkatt nästan! Så ibland kan man ju verkligen undra! Jag undrar om det funkar på oss tanter också?! ?Kram!

  • Svara

   Paula Merio

   16 november 2023

   Tack ! Ja det är en svår avvägning hur länge djuren ska få fortsätta sin levnad när de blir gamla och/eller sjuka. Samvetet plågar en mycket, för det är lika illa att låta djur som lider fortsätta lida som att säga farväl och djuret kanske kunde klarat sig ett tag till. Man gör så gott man kan. Rottisen vi hade, min första hund, henne fick vi låta somna in när höften inte höll längre. Hon försökte sätta sig och kissa och det gick bara inte. Den synen hon gav mig sa allt, Jag vill och kan inte längre…
   Jag hoppas få ett svar även från Daniel när det är dags. Blinka, min förra hund, blev så väldigt dålig ganska plötsligt så där fanns inget att göra även om jag hade velat. Många säger efter att ett djur dött att de aldrig tänker skaffa flera för det gör så ont att mista dem, men så tycker inte jag. Visst blir man ledsen och förtvivlad men med tiden överväger ju alla fina minnen. Kram

 13. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  15 november 2023

  Inte underligt att tankar och funderingar snurrar omkring i ditt huvud och kanske en del oro också. Du älskar ju din lilla kompis och vill honom allt gott han kan få. Skönt ändå att han är så pigg och levnadsglad så ni kan nog få ett antal år till tillsammans 😀 Jag har haft gamla hundar med försämrad hörsel men jag tror inte att någon av dem har varit helt döv. Vår första golden hade inte mycket hörsel kvar men han reagerade ändå på tillräckligt skarpa ljud. Kasper hade alltid koll på oss men han hörde ytterdörren ända in i det sista och Rex, som bara blev 11 år, hade ganska mycket hörsel kvar. Så några goda råd har jag inte men du är så klok och lyhörd för Daniels behov så det här löser ni tillsammans <3
  Kram

  • Svara

   Paula

   16 november 2023

   Tack Ingrid, visst ska det gå bra. Jag tror att hans hörsel har kommit och gått senaste året, o att det nu är borta för alltid. Och det kan vi leva med. Får dock förklara för mötande varför han morrar och skäller, ett nytt beteende som kan bero på att han inte hör sig själv låta…Men det är ju ingen som blir rädd för honom, bara att jag ska vänja mig vid att han kan låta ibland. Han “pratar” även med mig när han vill gå ut, även det ett nyare beteende. Kram

 14. Svara

  Karin

  16 november 2023

  Åh, fina lilla Daniel! Vilken tur att han har en så klok, omtänksam och förstående matte!

  Jag hade en granne för länge sedan som upptäckte att hennes hund var döv. Hon försökte hitta ett sätt att kommunicera med knackningar. “Vill du ha mat” blev tre svaga och en stark knackning. “Promenad”= tre snabba knackningar, osv. Dom hade just börjat när jag flyttade därifrån, så jag vet inte hur det gick, men jag tyckte det verkade som om dom hade roligt medan dom höll på!

 15. Svara

  Anki

  17 november 2023

  Vet av egen erfarenhet hur jobbigt det kan vara att leva med en gammal hund – man oroas alltid när de inte gör precis som de brukar. Så länge han visar livsglädje så kan ni njuta av varandras sällskap – och jag hoppas det blir länge än! Svårt när de inte hör. Min boxer Rasso blev döv efter en svår sjukdom med hög feber som valp. Tillfrisknade på alla sätt, förutom att han blev döv då. Vi hade bra kontakt ändå och han hade alltid kontroll på mig. Jag använde teckenspråk … klappade jag mig på låret så kom han, vinkade jag bortåt visste han att han fick fortsätta och pekade jag neråt stannade han. En fantastisk hund, som Calle använde som stöd när han började gå … oj så många minnen som dök upp nu!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 315
 • 499
 • 1 641 006
 • 5 101
 • 65 744
Sök här