Bloggen Matrecept och kökstips

Vårens första primör

Av
den
9 maj 2020

Tänk så lustigt, när jag i morse läste gamla inlägg på bloggen så har jag den 9 maj ifjol och året innan bloggat exakt likadant som jag tänker göra även idag!

För det är ju precis nu som det rycker i nässeltarmen, nu är det dags att skörda!

Jag har en “egen odling” i skogen för man ska ju inte plocka nässlor vid gångvägar där hundarna gör sina behov direkt..

Hur jag gör min soppa kan du läsa här

Igår valde jag att inte spä den så mycket utan servera som stuvning till fisken, mums!

Visst är det märkligt att björkarna knoppar så olika fort. Det finns olika sorter, det vet jag, men dessa som står bredvid varandra som syskon, eller åtminstone kusiner! Bara en är redan grön och vacker och de andra är helt kala!
Förklara gärna det den som kan!

Jag hade otur idag..

Jag gick ut och hängde tvätt på baksidan, lämnade altandörren öppen, gick ut på framsidan för att ställa ut pelargonerna, skulle gå in igen och då när jag ska dra igen dörren kommer korsdraget och smäller igen dörren…rakt på höger långfinger. Jag såg faktiskt stjärnor så ont gjorde det, trodde jag skulle kräkas!
Nu några timmar senare använder jag fingret som vanligt och det är bara lite ömt, men vi får väl se om nageln klarar sig…

Blir det Mellovariant på teve ikväll? Det är nästan så jag själv är sugen på att höra alla låtar, de har ju inte tjatats sönder detta året…

Vårens första kabbelekor!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  9 maj 2020

  Nässlor har jag aldrig smakat men hitta dessa är inte lätt. Ajaj vad ont det gör när man klämmer fingrar. Har också sett att vissa björkar är helt utslagna och andra inte ett blad
  Kan inte påminna mig att det varit så tidigare.
  Kramar från oss

 2. Svara

  LillaSyster

  9 maj 2020

  Aj, aj stackars ditt finger.
  Nässlor – mmm så gott då åker jag tillbaka i tiden då jag var liten och mormor bjöd på underbart god nässelsoppa=) Jag håller tummarna för att nageln klarar sig. Kramen

 3. Svara

  LillaSyster

  9 maj 2020

  Ps. tur att du plockat dem nu, såg väderprognosen innan och det kan ju vara så att du vaknar upp till en vitvärld imorgon =( Hu så hemskt lova att inte skicka det neråt =)

 4. Svara

  Ditte

  9 maj 2020

  Nässelsoppa har jag ätit men aldrig tillagat den. Tittade in på ditt recept. Så om jag hittar späda nässlor så kan jag gärna tänka mig att plocka några. Men de jag sett här verkar inte vara så späda.
  Illa med ditt finger. Och så ont det måtte ha gjort.
  Mellovarianten hoppar jag över. Tar en sväng på balkongen och ska sedan lyssna klart på boken “Den tyska flickan”. Riktigt bra..
  Kram och trevlig kväll.

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  9 maj 2020

  Så bra att veta att just den här dagen kan du boka in i almanackan varje år. Spenatplockardagen 😀 Smidigt att bara gå ut och plocka huvudingrediensen till maten.
  Ajajaj, stackars dig och ditt finger. Har du inte tillräckligt med onda kroppsdelar redan 😉 Men det är skönt att du kan använda fingret bättre nu.
  Jag satte nyss på melloprogrammet men stängde av efter fyra låtar. Ett gäng tyckare pratar sönder låtarna så det är omöjligt att höra dem. Jag blir bara trött i huvudet.
  Kram

 6. Svara

  bpz3

  9 maj 2020

  Nässelsoppa har jag smakat en gång, med betoning på smakat. Det räckte med en sked. Däremot gillar jag din krispiga fiskbit skarpt! Den skulle till och med godkännas av min svengelska man:-)
  Du, det där med björkarna är samma sak här, fast på min innergård är det två körsbärsträd på trettio meters avstånd som beter sig så. Det ena har blommat klart för en vecka sedan och det andra har precis börjat få knoppar. Märkligt!
  Nageln på det klämda långfingret klarar sig nog, tror jag. Men det måste ha gjort fruktansvärt ont.

  PS. Det finns förresten dörrstopp att köpa eller göra själv;-) DS.

 7. Svara

  tanthuset

  9 maj 2020

  Ojoj och ajaj!!! Att det gick så illa med fingret, hoppas det håller i sig att det fortfarande inte gör så ont kommande dagar! Fy 17!! Men annars var det väldigt trevligt inlägg tycker jag 😀 Nässlorna har inte dykt upp än här men jag håller koll, för i år ska jag försöka frysa in så mycket jag kan. Jag älskar nässelsoppa (stuvning) <3
  ESC tänker jag se reprisen i morron, är ju alldeles för kvällstrött vet du 😉
  Fenomenet med björkarna har jag inget svar på, kanske nån annan vet??
  Kram på dig fina Paula <3

 8. Svara

  Karin Eklund

  10 maj 2020

  Nässlor plockas här också så snart jag ser hur de sticker upp sina små lätt lurviga.
  Tack för ditt recept som jag nästan gör själv men ändå så är det ditt som jag ska pröva och kalla Paula. 🙂
  Ojoj, ditt finger! Jag ryser, för det där brukar göra djävulusiskt ont när det händer. Hoppas du får behålla nageln ( tror nog det).
  Ha det fint i pörtet med alla dina pälsklingar!

 9. Svara

  Ama de casa

  10 maj 2020

  Nässelsoppa är supergott! Fast jag har aldrig tillagat den själv.
  Jag tror att björkarna är som vi människor – vissa är mer “morgonpigga” än andra. Kanske kommer den där tidiga björken att bli gul snabbare när det blir “kväll”? Du får hålla koll 😉
  Aj vilken otur med fingret! Hoppas nageln klarar sig…

  Ha en fin söndag!

 10. Svara

  Kicki

  10 maj 2020

  AJJ! Så jäkla ont det måste ha gjort. Risken är väl stor att nageln ryker.
  Jag har inte plockat nässlor i år. Rensade faktiskt bort en hel del igår, men iddes inte ta reda på dom. Trots att nässelsoppa är så gott. Senaste åren har jaga haft nässlor kirskål fifty/fifty. Lättare att ta reda på kirskålen.
  Visst är det konstigt med björkarna, men jag har märkt att hängbjörken är tidigare än den vanliga.
  Kram/Kicki

 11. Svara

  MargaretaG

  10 maj 2020

  Jag hoppade över att kommentera ditt senaste inlägg då jag är inne i en period och inte läser annat än fakta och annat smått och gott och sådant jag hittar på nätet – måste komma tillbaka till läsandet snart.
  Som du vet så bloggar jag inte så mycket mer men ska försöka lite då och då i alla fall när jag har all tid i världen.
  Här är det inte nässeldags ännu, tror jag då inte, har en son som plockar och har då inte hört något om det ännu. Stuvningen var säkert god och nässelsoppa är ju gott, brukar äta det andra tillagat.
  Fy för ditt finger, så himla ont det måste ha gjort. Kan nästan känna det.
  Någon mellovariant blev det inte hos oss, brukar inte se det annars så mycket heller men kan tänka mig att titta på en repris -de lär ju komma.
  Nu ska jag kika lite till och sedan få ihop något – är ju ganska enformig när jag väl skriver nuförtiden så får försöka hitta en variation =)

 12. Svara

  Sara Pepparkaka

  10 maj 2020

  Tänk om jag skulle prova på nässelsoppa. Jag såg några fina späda nässlor igår, och jag har faktiskt aldrig provat på att laga något av nässlor förr.

 13. Svara

  Carina Larsson

  12 maj 2020

  Nä, nässlor är inget för mig. Har testat men gillar inte smaken speciellt.
  Men stackars finger! Du har då otrolig otur nu med olika skador. Har du kollat upp allt som bör kollas hos doktorn? Brukar bli en massa blesyrer av olika slag då kroppen mår skrutt.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 79
 • 596
 • 1 636 023
 • 5 093
 • 65 655
Sök här