Bloggen Nostalgi

Minnen från en öde ö

Av
den
3 september 2020

Alla kan ju inte delta i Robinson, och jag skulle nog inte ens i yngre dagar ha gillat det sociala spelet, men,
Jag har tillbringat en semestervecka på en öde ö!

År 2008 hyrde vi nämligen en stuga för en semestervistelse på en obebodd ö i Bysjön i Nås finnmark.

Förutom dåvarande sambon följde självklart jyckarna Loppan och Blinka med, de två var faktiskt en av anledningarna till vårt val av semesterparadis, här fick de gå lösa på ön hela veckan!

Vi hade tillgång till en liten båt och väl därute var det Robinsonliv som väntade. Inga moderniteter, den gamla vedspisen värmde vi maten på, förutom att vi hade en liten grill med oss.

Uppe på loftet sov vi, och här utanför sovrummet kunde vi hänga på kvällarna..

För att komma upp på loftet klättrade man uppför trappan och det var ju ingen match, men på morgonen vägrade jyckarna gå nerför den branta stegen!
Det slutade med att Hasse fick hämta jyckarna en och en och bära ner dem….

Ön var ett naturreservat och rena djungeln att försöka vandra i, inte ett träd hade rörts på åtskilliga år, några stigar fanns inte och omkullfallna träd var det gott om.
Det hade helt klart varit en fördel att vara en skuttande get…

Men den svårbemästrade terrängen till trots, kolla vad vi hittade!
Inte kunde man ju låta bli att plocka de fina kantarellerna, men vad i hela friden skulle vi göra med dem? De skulle definitivt inte hålla sig tills vi skulle åka hem…

Vi packade ner svampen i kassar och tog båten till fastlandet där vi hade bilen parkerad. Sedan åkte vi till närmaste tätort Nås. Jag gick in till lokala matbutiken och frågade om de ville köpa svampen. O nej, det gick inte för sig. De kunde absolut inte bara handla av vem som helst, de hade sina fasta leverantörer bla bla….

Jaha, vad gör man då?
Jo heter man Paula så stannar man folk på väg ut ur affären och frågar om de vill ha kantareller!
Gissa om vi ganska snabbt var av med dem…och vi gjorde några Nås-bor väldigt glada!

Vad gjorde vi på ön?
Det var ju promenader och vila, vi spelade kort och andra spel och njöt av lyxen av stillhet och ro.
Hasse hade köpt en gammal transistorradio på loppis för att ha med ifall vi tröttnade på våra egna röster.
Efter lite mekande när han inte fick igång den konstaterade han att han visst köpt en kassettbandspelare!
Jaja, så kan det gå, det gick ingen nöd på oss ändå och vi var nöjda och utvilade när vi återvände till civilisationen!

Det var ett trevligt semesterminne som dök upp här i bloggen!

Har du gjort något liknande, flytt stressen i ekorrhjulet och tillbringat tid helt på egen hand?

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  tanthuset

  3 september 2020

  Ibland både vill och måste man få åka iväg så där, det är bra för själen och ibland kan det vara så att man behöver den tiden för att förstå, både sig själv och kanske andra. Två gånger har jag “rymt”, en gång över en långhelg och en gång bara två dagar….jag vill göra om det!!
  Underbart minne du delar med dig, kram Paula <3

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   En av våra bästa semestrar faktiskt, om man jobbar intensivt så är det så in i baljan skönt att slippa alla måsten och människor ett tag, eller hur? Planera in en liten flykt, det behöver ju inte vara så långt bort, det skulle du säkert må gott av! Kram

 2. Svara

  Tove Olberg

  3 september 2020

  Ljuva minnen du har därifrån.
  Jo, jag och en av mina sambos paddlade kanot och sov i tält i flera dagar. Som bonus blev det oväder med rejält regn så vi stanna på land. Liten ? och ? hade vi och så pratade vi mycket samt idkade kärleksliv. ?

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Vilket trevligt minne från paddelsemestern! Tältsemestrar har jag njutit av många somrar, däremot har jag knappt satt mig i en kanot, den kan ju välta! Och det är ju klart att man måste göra nåt för att hålla kroppsvärmen kalla tältnätter, det mesta är då tillåtet…

 3. Svara

  bpz3

  3 september 2020

  Vilket minne! Du är ju mera naturmänniska än jag, så jag förstår att du gillade att vara i exil i en vecka mitt i ingenstans, med skog och sååååå många kantareller som bonus. Jag hade dött vit ankomsten;-)
  Skrattade gott åt mannens “felköp”, och jag som trodde att alla män hade åtminstone lite teknisk begåvning;-) Det hade dock helt klart kunnat hända mig.
  Nu hade ni ju en spis, varför lagade ni inte kantarellomelett i en vecka;-)

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Vi hade inga ägg! Vi hade bara tagit med oss konserver och torkad mat. Bröd för några dagar. Mitt ex var det mest otekniska som går i ett par skor…och det vill inte säga lite. Det som inte gick att laga med silvertejp fick slängas…
   Men han hade många goda sidor också, som att han gillade eremitliv på öde öar

 4. Svara

  Karin Eklund

  3 september 2020

  Jadå, jag har nog ägnat mig åt ödeliv jag också, både ensam och med sällskap, om det nu kan bli ödeliv med sällskap ;). Härligt mycket svampar som ni hittade. Lyckliga människor som fick dem. Tack för dina minnen från en Robinson-ö, ett Robinson-liv eller nästan så i alla fall.

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Ja det blir så när man blir så här isolerad, att man njuter extra mycket av att läsa om när man var frivilligt isolerad, hihi!

 5. Svara

  Ditte

  3 september 2020

  Vilken härlig och minnesvärd upplevelse! Och så roligt med kantarellerna. Kan tänka mig att folk blev glada.
  Jodå, det har hänt några gånger att jag levt lite av ett ödemarksliv. Kanske blir det också ett blogginlägg.
  Tack för detta!
  Kram

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Vore kul att läsa om din variant av ödemarksliv. Du är ju så berest så du har upplevt det mest skiftande miljöer. Kan inte minnas något ödemarksinlägg dock,,,,”ler”
   Kram

 6. Svara

  Susjos

  3 september 2020

  Oj, vilket häftigt minne! Å snacka om mycket och fina kantareller! Vilken lycka för dem som fick kantarellerna.
  Nej, något sådant ödemarksliv har jag aldrig gjort, förutom att paddla kanot med vänner och tältat i skogen i min ungdom.
  Men flytt stressen från ekorrhjulet gör jag varje år på “Ladies Spa” mitt ute i skogen ligger det faktiskt, Sandvik Gård i Östergötland!
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Det låter härligt med Ladies Spa, o jag antar att ni är några ladies som delar upplevelsen? Har inte varit på så många spa:n, men gillar https://lokabrunn.se/ som ligger här i Bergslagen. Ifall du vill prova något nytt
   Kram

 7. Svara

  Uddmor

  4 september 2020

  Låter som en semester värd namnet. 🙂 Flydde till en liknande miljö i Jämtland med våra två hundar på 90-talet. En sann lisa för själen.

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Oh, jag har alltid önskat resa långt upp i norr. Har inte kommit längre än till Umeå…men kanske är det inte försent än.

 8. Svara

  Hanneles bokparadis

  4 september 2020

  vilken mysig upplevelse

 9. Svara

  Kicki

  4 september 2020

  Fina minnen, men jag minns inte att du och Hasse gjort den resan. Men visst var vi bloggvänner redan då? Med åldern sviktar minnet.
  Kram

  • Svara

   Paula

   5 september 2020

   Att åka till öde platser var vår melodi, genom alla år. Husvagnen stod på en öde strand vid någon sjö de flesta somrarna, och vi hyrde faktiskt en stuga på en annan öde ö en annan sommar! Visst var vi knäppa men vi älskade att lämna allt och möta tystnaden…

 10. Svara

  Ama de casa

  4 september 2020

  Verkligen ett härligt minne och vilken svampskörd! Åt ni inget av svamparna själva? Jag skulle ha frossat… Haha! Ni kunde ju ha spelat in er själva och sen lyssnat på reprisen 😉

  Nej, sådär ensligt har jag aldrig bott. Tror inte jag skulle vilja göra det heller. Lite folk är alltid trevligt, även om dom flesta verkar fly när vi dyker upp 😀

 11. Svara

  LillaSyster

  4 september 2020

  Underbart ställe =)
  Klart att man delar med sig! Tänk de som fick svampen pratar säkert om det varje gång de äter svamp. ‘Kommer du ihåg sommaren när vi fick fina kantareller…..’
  Glädjespridaren Paula! Trevlig helg =)

 12. Svara

  Karin

  4 september 2020

  Vilket ställe! Vilken vecka!

  “Komforten” påminner om platser som vi semestrade på när jag var barn. Ödsligt belägna och framförallt fullständigt utan alla moderna bekvämligheter. Jag undrar hur mina föräldrar tänkte – vi bodde ju rätt omodernt till vardags också. Kanske var de rädda att vi skulle bli bortskämde med WC och varmvatten om de valde något modernare?

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  4 september 2020

  Vilket paradis ni hittade och vad härligt för voffsingarna att få gå helt lösa hela veckan. Men jag förstår dem när det gäller trappan. För små hundar måste det ha känts helläskigt att gå ner där. Men hur kan man bara lämna bort en så fin skatt som alla kantareller? Ni kunde ha förvällt dem på vedspisen eller torkat dem. Jag har torkat den lilla kantarellskörd jag hittade på min roadtrip nyss. Det blir inte lika bra som att förvälla dem eller tillaga dem genast men det duger. Men du gjorde andra människor lyckliga och det var säkert väldigt trevligt 😀
  Kram

 14. Svara

  Anki

  4 september 2020

  Vilket härligt minne! En fantastisk kantarellskörd – till mångas glädje!
  Det närmaste vi gjort var när barnen var små och vi bodde en vecka i tält på Bokö i S:t Annas skärgård. Vi hämtades med båt av en fiskare och sattes i land i en fårhage 🙂 Nu var det då ingen öde ö, men nästan. Härliga minnen det också 🙂
  Kram

 15. Svara

  ?Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! ?

  4 september 2020

  Det där låter som otroligt trevligt och så kul att åka över på en ö så där för att ha det roligt tillsammans. Jag har besökt en holme en gång, på fritids som barn. Skulle gärna velat ha något liknade själv :).

 16. Svara

  Minton

  5 september 2020

  Vilje underbar semester på en ö. Hundarna är så söta pch tyckte säkert det var skönt.
  Kramar från oss

 17. Svara

  Ninni

  5 september 2020

  Vilket härligt minne!
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 328
 • 450
 • 1 638 495
 • 5 097
 • 65 701
Sök här