Bloggen

Oro och fjärilar i magen av läget i världen…

Av
den
3 mars 2022

Laddat upp denna text från Twitter skriven av Finlands förra utrikes- och statsminister Alexander Stubb.

En tiopunkts TRÅD om situationen från ett land med 1340km gräns mot Ryssland:
1. 1. Säkerhetshotet är på riktigt. Putin vill ta över Ukraina, göra om Europas säkerhetsstruktur & hålla Finland & Sverige utanför Nato. Vi får anta att hans handlingar inte har några gränser.
2. 2. Putin drivs av nostalgi och arv. Nostalgi av historiska Ryssland med ett språk, en religion och en ledare. Ett arv efter en ledare som har gjort ”Ryssland stort igen”. Han ser därmed Belarus och Ukraina som en del av Ryssland. Kommer inte nödvändigtvis sluta där.
3. 3. Vi är bortom punkten utan återvändo. Putin har attackerat tre gånger på 14 år (2008, 2014 och 2022). Ukrainas och dess folks reaktion är heroisk. Resten av världen (FN) är historiskt enade mot Ryssland. Motmått har varit fasta och snabba.
4. 4. Putin har på en vecka uppnått raka motsatsen till vad han ville: europeiseringen av Ukraina, återupplivandet av det transatlantiska förhållandet, föryngringen av Nato, EU:s enighet och en radikal förändring av stödet för Nato-medlemskapet n Finland och Sverige.
5. 5. Putins agerande orsakar massiv skada för det ryska folket. Sanktionerna kommer att vara lika totala som isoleringen. Inget område kommer att specificeras: finans, handel, varor, tjänster, individer, kultur, sport, energi, transporter. Reserverna kommer inte att vara för evigt.
6. 6. Världen har därmed förändrats. Vi har gått från en tid efter kalla kriget till ett hett krig. En ny järnridå har rests. Vi vet bara inte exakt var och hur länge. Vi behöver fredsförmedling och ett eldupphör snarast. Förlusten av liv är omätbar.
7. 7. Detta är lika mycket en kamp om liv, trygghet och identitet, som om ideologi och livsstil. Europa är nu återigen splittrat mellan en aggressiv auktoritär regim och samarbetsdemokrater. Angriparen kommer fortsätta att utgöra ett hot under överskådlig framtid.
8. Putin har inget val. Han måste lyckas. Men Rysslands isolering kommer inte att förändras innan regimskifte. Kan bara ske inifrån. Ryska revolutioner (1917/1991) – är upphovsrätten till ryskt folk. Deras förmåga att uppleva obehag är hög, men det finns alltid en gräns.
9. 9. Mycket nationellt och internationellt snack om finskt Nato-medlemskap. Underskatta aldrig finländarnas kapacitet att förbli lugna, samlade och beslutsamma inför motgångar, hot och förändring. Vi har varit här förut och vet vad vi ska göra.
10. 10. Med president @niinisto ord: “Mitt i en akut kris är det dock särskilt viktigt att hålla huvudet kallt och att med omsorg bedöma effekten av tidigare och eventuella framtida förändringar på vår säkerhet – inte tvekar, utan med omsorg”.

Min blogg är inte rätt forum för en debatt om kriget i Ukraina, om Putin och världsläget.
Men eftersom min familj genomled krigen i Finland och jag själv är finländare i själ och hjärta så är jag känslomässigt mycket påverkad av allt som sker i vår omvärld nu.
Jag kan också lätt sätta mig in i den situation som ukrainare nu befinner sig i, utan att själva ha kunnat påverka det som sker.

Skulptur av den ukrainske konstnären Alexander Milov, med titeln ‘Kärlek’,
“Den visar på en konflikt mellan en man och en kvinna samt det yttre och inre uttrycket av den mänskliga naturen. Deras inre jag är utförd som genomskinliga barn, som håller ut sina händer. När det blir mörkt börjar barnen lysa. Den är en symbol för renhet och uppriktighet att enas när den mörka tiden kommer. “

Den här gripande skulpturen har nu fått en ny innebörd som konstnären aldrig hade förutsett när han skapade den för sex år sedan.

Tillbaka till mitt eget lilla liv,
jag besökte kiropraktorn igår och blev knådad i 40 minuter och därefter manipulerad (tror det heter så när man och trycker pressar på olika triggpunkter) i tio minuter. Väl hemma sov jag direkt ett par timmar, tittade på teve på kvällen och sov som en stock hela natten.
Idag är jag mör i hela kroppen som om en ångvält kört över mig. Helt väntat även det, och nu ska kroppen börja återhämta sig.
Mitt vänstra ben hade blivit en centimeter kortare än det högra vilket han också åtgärdade genom stretchning, töjning och manipulering.
Vi bokade inte in något nytt besök utan det får jag göra nästa vecka om jag känner att det behövs.
Skönt att ha detta gjort !

Jag saknar

mitt lilla hjärtegryn så imorgon hämtar jag hem honom!
Han har det jättebra men tjejerna har lite planer för helgen och då är passar det bra att han får komma hem och att jag börjar röra på mig lite försiktigt igen.

Jag hoppas alla mina vänner ute i cyberrymden har det bra. Är du ensam så försök få möjlighet att umgås med vänner eller familjen. Möt vårvintern på en uppfriskande promenad om du kan. Det sämsta vi kan göra att gräva ner oss i negativa tankar, har du möjlighet kan du kanske på något sätt bidra till de drabbade i Ukraina, genom att skänka pengar, varma kläder eller genom att gå med i någon av alla lokala hjälpgrupper som finns organiserade i vårt avlånga land.
Här från Dalarna har man redan börjat köra förnödenheter till polska gränsen på frivillig basis.
Det finns många uppsamlingsställen där man kan lämna bidrag av olika slag.

Ta hand om dig och dina nära och kära!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  3 mars 2022

  Ett bra inlägg och jag lider med Ukraina och även de civila i Ryssland. Nu hoppas vi på att din rygg är ok så Daniel får komma hem och gosa med dej. Är det fortfarande halt eller har det töat bort. Gå försiktigt och pussa Daniel från oss.

 2. Svara

  Gun Wiik Pils

  3 mars 2022

  Det är helt förfärligt,har så svårt att slita mig från sociala medier,TV som står på hela tiden fast jag vet att man borde ransonera tittandet, för du ju helt maktlös,det enda jag gjort är att skänka pengar till olika organisationer som gynnar barnen.
  I det här läget tycker jag inte man behöver diskutera om pengarna kommer fram eller inte,för det finns seriösa aktörer Unicef,Rädda barnen, SOS barnbyar, Röda Korset,Plan International, Läkare utan gränser och många fler.
  Hoppas behandlingen har gjort susen?

 3. Svara

  Anna-Lena

  3 mars 2022

  Ett mycket bra inlägg. Objektivt. Klokt!
  Bra att kiropraktorn kunde åtgärda din sneda rygg. Nu gäller det att träna! Antar att det gäller dej också. Min dagliga träning hjälper, absolut.
  Daniel får nöja sig vid lite kortare… och långsammare promenader ett tag. Märker att ryggen mår bra av mjukt gång-underlag. Tur att det snart är barmark, så att man kan gå på mjuka skogsstigar.
  Ha det fint! Kram

 4. Svara

  Herr Nilssons Fru

  3 mars 2022

  Ja de som händer i Ukraina är fruktansvärt. Man får hoppas att någon får stopp på herren på täppan där. Man tycker folk borde kunna leva i fred och ha ett bra liv 2022 men så är det uppenbarligen inte pga att de finns diktatur. En sak som borde utrotas en gång för alla och göra alla demokratiska. Känns som den där mannan skiter i vad han gör bara han får som han vill.

  Din behandling låt både smärtsam och skön. Jag beställde till ansiktsmassage idag, jag måste göra mer för att min ansiktsförlamning ska gå tillbaka så jag blir normal igen. Tycker jag fått min beskärda del av skit nu.

  Vad har du haft lilla vovven, hos dotter eller barnbarn kanske. Inte lätt att gå ut med de små liven om man inte är helt rörlig.

  Här nere gör de också massor för Ukraina. Färjan från polen är gratis för dem och den lägger ju hamn här. Massor som kan öppnar sina hem och det finns massa insamlingar. Man får bidrag så gott de går med hjälp.
  Kramiz o ha en fin torsdagsafton

 5. Svara

  Gun Wiik Pils

  3 mars 2022

  Visst är det märkligt att just i Ryssland har det funnits så många diktatorer? Allt från Tsarerna, Lenin, Stalin, Churstjov, egentligen är det bara Gorbatjov som gjorde en riktig u- sväng med sin perestrojka. Vad tusan beror detta på?

 6. Svara

  Mirjam Halvarsson

  3 mars 2022

  Med en mamma som tillsammans med sina föräldrar och syskon, fick fly från sitt hem i Karelen och som delvis berättade hur det var, hon ville inte gärna tala om det, så har du här en jämlike vad gäller oron över vad som händer nu. Vi får göra så gott vi kan och har möjlighet till, för att hjälpa och stödja <3
  Vad gäller ditt besök hos kiropraktorn så hoppas jag innerligt att det ska hjälpa men ta det stilla nu! Kram på're

 7. Svara

  Ditte

  3 mars 2022

  Så bra att du delar detta. Ett väldigt bra inlägg och läget i Ukraina är verkligen förfärligt. Hörde Alexander Stubb tala i går på både radio och tv.
  Jag har, av olika skäl också mitt hjärta i Finland (där delar plats med Norge. )Sverige har aldrig i modern tid varit i den situation som våra grannländer var i och har inte heller någon erfarenhet av vad ett krig innebär.
  Skulpturen är fantastisk och väldigt symbolisk har den ju kommit att bli.
  Känns bra att mycket hjälp är på gång till gränsen och även i Ukraina. Alla kan göra något.
  Fint med ett besök hos kiropraktorn och en genomgång av kroppen. Men kan tänka mig att du har rejält ont nu efteråt. Men kanske ska du komplettera med en rejäl röntgen så att man tydligare kan se mer exakt vad som orsakar dina smärtor. Å andra sidan finns det ju saker som inte syns heller men då vet man i alla fall att det är så.
  Många tankar och en extra varm kram till dig.

 8. Svara

  Ninni

  3 mars 2022

  Intressant läsning. Jag ska länka din blogg till mina barn. Nån av dem kanske vill läsa. Jag ransonerar nyheterna. Känner att det inte är bra för min stressnivå att lyssna för mycket nyheter om kriget.
  Musik är lugnande och ger mig välbefinnande så jag lyssnar en hel del på musik. Jag lever inom mina väggar men får inte mycket nyttigt gjort. Borde göra mer.

  Skönt att du kan hämta hem Daniel. Jag hoppas vägarna hos dig har blivit bättre så du slipper gå och hålla dig på isiga vägar. Sånt är aldrig bra för kroppen.

  Idag har jag tittat på både längdåkning och skidskytte. Det gick ju riktigt bra för oss (Sverige) idag. Saknades en del norrmän men det märktes inte på pallen. 🙂 Förstår ju att Ukraina inte skickat sina åkare så de saknades också. Sen är det helt rätt att Ryssland och Belarus inte får vara med. Om det har någon inverkan på vad de ställer till med tror jag inte men det är en rättvis markering.
  Nu ska jag städa golv och beställa matvaror.
  Kramen.

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 mars 2022

  Det är inte underligt att finländare känner en stor oro, större än jag tror att svenskar gör. Visst är vi också bekymrade och i vissa fall väldigt rädda men jag tror ändå att Finland och dess invånare har minnen och en närhet till Ryssland som gör att tankarna ger mer ångest och rädsla. Men jag är inte representativ för de flesta svenskar eftersom min hjärna skyddar mig från de starkaste känslorna.
  Jag hoppas att kiropraktorn fick mer ordning på din onda kropp än du känner just nu. De är imponerande kunniga om hur de ska manipulera våra kroppar till att sköta sig lite bättre 😀
  Klart du saknar din fina kompis. Härligt att ni ska få vara tillsammans igen.
  Kram

 10. Svara

  bpz3

  3 mars 2022

  Det var verkligen intressant läsning. Pratade med min bästis Yvonne idag. Även hon är “halvfinne”. Vi bestämde oss för att endast titta på nyheter en gång per dag. Annars blir man korvstoppad. Dessutom är det så mycket desinformation ute på medierna att man blir mörkrädd.
  BBC visade en presskonferens med Zelenskyj idag, där han varnade “väst” med: – Putin kommer inte nöja sig med Ukraina. Han kommer fortsätta med Baltikum, Finland och Sverige. När han väl tagit över dessa länder är det ingenting som hindrar honom från att ta Ukrainas grannstater och fortsätta till Berlin.
  Ja du, jaha tänkte jag. Killen har ju helt rätt. Men jag förstår Nato att man inte vill “provocera fram” ett kärnvapenkrig genom att införa flygförbud över Ukraina.

  Nej, usch…

  Då är det betydligt mera positivt att se att kiropraktorns ansträngningar verkar ha haft den önskade eller rättare sagt den förutsedda effekten. Medan jag var aktiv fotbollsspelare var naprapater mina bästa vänner:-)

 11. Svara

  Geddfish

  3 mars 2022

  Ett bra och informativt inlägg. Det är bedrövligt alltihop, klart man oroar sig men måste andas emellan och göra annat än att glo på TVburken.
  Hoppas du blir läkt efter ditt kiropraktorbesök!
  Kram!

 12. Svara

  Susjos

  3 mars 2022

  Så fint att du fått lite hjälp av kiropraktorn, hoppas det håller i sig!
  Jag orkade knappt se på nyheterna ikväll,lider så med Ukrainas folk! Har swishat till Röda Korset och UNHCR, tänkte lämna in flera vinterjackor till Naturkompaniet, men de tar inte emot längre, får vända mej någon annanstans.
  Mysigt att få hem Daniel igen.
  Sköt om dej!
  KRAM

 13. Svara

  Ama de casa

  4 mars 2022

  Det är verkligen fruktansvärt det som händer… Som om det inte räckte med pandemin 🙁

  Skönt att det känns bättre i ryggen även om du är en anings mörbultad.

  Härligt att få hem Daniel igen 🙂

 14. Svara

  Carita Liljendahl

  4 mars 2022

  Tack för att du delade Stubbs ord.
  Ja, vi måste hålla huvet kallt. Vi är många här i Finland som känner oro. Folk gråter och känner sig maktlösa, men vi pratar också mycket om det här och vi står starkt enade med övriga Europa och västvärlden.
  Min mamma var krigsbarn i Sverige, hennes pappa (min morfar) stupade i kriget, och kroppen återfanns aldrig.
  Kram!

 15. Svara

  Karin

  4 mars 2022

  Tack för intressant läsning; kloka ord om en väldigt otäck situation. Som alltid vid internationella konflikter inser jag hur lite jag kan om alla historiens vindlingar, så nu försöker jag ta igen lite av det. Och hittar till min förvåning information om ett dokument som finns på Riksarkivet, en författning som anses vara den äldsta i sitt slag i världen. Som handlar om Ukraina och linjerar upp dess gränser som nation 1710 … Visserligen stoppade Moskva den nationsbildningen, men som dokument är det verkligen tankeväckande!

 16. Svara

  Karin

  4 mars 2022

  PS. Fantastiskt fin skulptur!

 17. Svara

  ElisabetR

  4 mars 2022

  Vi lever alla i en mardröm som tyvärr inte går att vakna ur. Tack för intressant info.
  Ha det bra och var nu rädd om kroppen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 126
 • 596
 • 1 636 070
 • 5 093
 • 65 655
Sök här