Bloggen

Regnet vräker ner…

Av
den
3 augusti 2022

Vattnet behövs sannerligen här i Dalarna, vi har lågt grundvatten och behöver påfyllning.
Det är riktigt varmt i luften trots regnet, men utevistelsen blir kortare än vanligt.

Mitt liv är rätt enahanda för tillfället, jag står mest i bärbuskarna och därför känns det nästan skönt att ta en mellandag från plockandet.

Lillpojken har prytt sig med lite blad ur naturen…

Idag möttes glada hundar på morgonpromenaden, vi är felsynkade grannen och jag, hon går ut mycket tidigare med sin hund, men idag hade jycken vägrat hoppa ner från sängen!

Kanske kände hon på sig att om hon väntar ett par timmar så får hon träffa pojkvännen!

Jag fortsätter förstås att undersöka mitt lilla hörn i tillvaron och har bland annat

..fångat en liten snigel på bild (jag googlade skillnaden mellan snäcka och snigel och fick då läsa att landlevande snäckor kallas sniglar), ute på vift en sommardag. Den var liten och inte särskilt aptitretande, men fick mig ändå att tänka på att man faktiskt kan äta sniglar!

Här hittar du Sveriges enda snigelodling, fast man har förstås valt att använda det franska namnet Escargot som låter betydligt aptitligare! De föder bland annat upp vinbärssnäckan, den som jag fotat.
Har du ätit sniglar? Jag har ätit vitlöksgratinerade sniglar, smakade vad jag kan minnas gott, det var väldigt länge sedan!

Ibland undrar jag var min fascination för levande varelser och organismer kommer ifrån, men kan konstatera att när man blir pensionär och äntligen har mycket fritid så kan man roa sig själv med de mest varierande ämnen.

Just nu läser jag förresten

den här spännande boken som jag först då jag fick den i min hand förstod hade blivit utvald till årets faktabok 2021!

Ja inte är det några större problem att roa sig oavsett om solen skiner eller det regnar…

Däremot har jag abstinens av det svåraste slaget då min favoritserie Transplant är slut! Två säsonger, 26 avsnitt har jag sett och ännu finns inga flera säsonger!

Gillar du läkarserien som Greys Anatomy så gillar du garanterat den här! Finns på CMore, en tredje säsong planeras..

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Halvarsson

  3 augusti 2022

  Lyckliga hundars möte <3 Vi har lilla Bezzy som kommer och möter oss varje morron här uppe hos grannen. Fast det är ju en tjej förstås, så det blir ett snabbt hej, sen går dom åt varsitt håll, tills båda går in tillsammans, för då blir det morronkaffe för matte 🙂
  Sniglar har jag ätit en gång. Det var en inbjuden kock (till jobbet) från Frankrike som tillagade dom men DET var ingen kulinarisk läckerhet kan jag säga, segare än segast!
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Nämen, sega sniglar? Jag minns bara en kraftig vitlökssmak men inget segt…du hade nog oturen att de var av äldre årgång, hihi. Ibland när vi går promenader med hundarna så går de inte ens i närheten av varandra, ibland är dom nykära, det är visst som med oss människor
   Kram kram

 2. Svara

  LillaSyster

  3 augusti 2022

  Nej tack till att äta sniglar….Har inte testat och skulle inte komma på tanken heller =)
  Kom en skur här nu ikväll jag bar in en del krukor under tak…..om det nu fortsätter under natten så behöver ju inte allt bli dygnsurt. Du får leta upp en ny serie, själv vet jag knappt när jag glodde på dumburken……inte ens nyheterna har jag sett under juli, kollar bara lite uppdateringar i tfn på tidningarna. Ha en bra kväll =)

 3. Svara

  Anna-Lena Larsson

  3 augusti 2022

  Har missat Transplant. Får kolla… gillar ju läkarserier. House var absolut favorit.
  Har ätit sniglar. Flera gånger. Gott. Sällan man ser det på menyn numera. Kanske mest beroende på att vårt restaurangätande till 98 % handlar om lunch. Och sniglar i vitlök äter man inte till lunch.
  Kul för Daniel att träffa flickvännen.
  Regn behövs. Jag fick några droppar på mig, under cykelturen.
  Mums, vilka fina hallon. Vi har en del… men fåglarna är snabbare än jag på att skörda. Kram

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Nej sniglar lämpar sig bäst kvällstid! Synd att inte mördarsniglarna är någon delikatess, vore ju lämpligt att kunna ta livet av dem och käka upp dem! Undrar om någon har testat…Kram

 4. Svara

  Minton

  3 augusti 2022

  vilken tur att Daniel fick träffa tjejen idag. Så fina hallon du hittade jag får nog kolla vad om kostar på torget. Jag gillar sniglar i vitlöks smör och har haft en väninnan i Malmö som också gillade detta.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Ja visst är det gott! Men jag har inte ätit på länge, har även testat konserverade men som med allt annat är det ju bara substitut och ingen läckerhet. Musslor i konserv tycker jag däremot är goda, gör ibland musselomelett, mums
   Kram

 5. Svara

  Geddfish

  3 augusti 2022

  Sniglar. Vill inte tänka tanken. Usch, fastän jag aldrig smakat.
  Söta vovvar som vill träffas, fast det blir sällan ?
  Här kom en störtskur alldeles nyss.
  Ha det bra. Kram!

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Hundarna bor i samma huslänga, träffas ganska ofta, men när ses från början är det inget märkvärdigt, men när de plötsligt får syn på varandra ute, då blir det livat. Inga sniglar alltså, ok, du slipper! Kram

 6. Svara

  bpz3

  3 augusti 2022

  Det har regnat/regnar ju nästan i hela Sverige. Värst under den här sommaren har ju Västkusten drabbats. Å här har vi inte fått en regnskur sedan före midsommar. Men jag klagar absolut inte. Låt det regna bara… gärna under kvällar och nätter.
  Åt escargots förra veckan. Det var ju en “innerätt” under 1980-talet och jag uppskattar att Picard säljer dom och grodlår också för den delen. Såg att även Lidl hade en annons i sitt reklamblad om sniglar förra veckan. Jag tycker de smakar gott. Att sedan “soppa upp” vitlökssmöret med en varm baguette är svårslaget tycker jag.

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Men ooh, jag har aldrig smakat grodlår! De låter gott, beror förstås på tillagning o jag vet inte ens hur man tillagar såna! Jaa, låter jättegott med baguette till!Nu rinner snålvattnet

 7. Svara

  Äventyret framtiden

  3 augusti 2022

  Det är väldigt gott med vinbergssnäckor, med smör och vitlök. Mums! Det åt vi rätt ofta när vi bodde i Geta, här har vi inte gjort det ännu.
  Hallon, oj så gott. De går att köpa här men jag vet inte varifrån de kommer, troligen från fastlandet. Goda är de i alla fall.
  Skönt med regnväder också!
  Ha det gott i pörtet, önskar jag på gränden.

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Jag googlade innan jag skrev inlägget, o det verkar som att man använder både vinbärssnäcka o vinbergssnäcka, på latin samma ! Märkligt kan jag tycka. Kram

 8. Svara

  Ditte

  3 augusti 2022

  Vad gäller sniglarna så har jag testat med smör och vitlök . I Frankrike och här i Stockholm på en fransk restaurang i Gamla stan som hette Cattelin.
  Men jag tror inte att jag hemma skulle tillreda dem-
  Gillade din bild.
  Och så mycket bär du plockar. Och förutom de goda bären får du ju också allsidig muskelträning.
  Inget regn hos oss. Mne såg att det i dina trakter var en hel del av den varan på gång. Med åska.
  Ha det gott!
  Kram

 9. Svara

  Anki

  4 augusti 2022

  Trevligt med glada hundar! Bärplockning är inget jag gillar och numer struntar jag helt enkelt i det – plockar bara och stoppar direkt i munnen när det finns.
  Boken ser spännande – läggs till i minneslistan!
  Hm … jag håller inte med dig i din tolkning av sniglar och snäckor … fortsättningen på meningen på Wikipedia är … “men i vetenskapliga sammanhang reserveras den beteckningen för snäckor utan, eller med ett mycket rudimentärt skal”
  Läste även detta … De landlevande snäckorna och sniglarna tillhör alla underklassen lungsnäckor – och om man skall vara alldeles korrekt så är sniglarna skallösa arter av snäckor och inte tvärt om.
  Kram

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Ja Anki, du har helt rätt, men jag valde att inte ge mig in i någon polemik….det hade ju blivit så krångligt att förklara. Tycker jag,,,,men visst har du rätt. Kram

 10. Svara

  Kina Hellquist

  4 augusti 2022

  Jag tror att livet är rätt enahanda för många just nu! Då är det tur att det finns böcker. Sniglar är väl en av få saker jag inte äter. Har nog med konsistensen att göra. E´re slemmigt? Men hallon däremot glider ner med den äran! Ha de´gött!

 11. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  4 augusti 2022

  Vad duktig du är som plockar så mycket bär, själv “orkar” jag inte ens plocka ner alla vindruvsklasarna i växthuset. Det är som tur är inte många i år eftersom jag klippt rankorna varje dag för att slippa få upp dom i taket. Det är alldeles för högt upp för oss numera….. 🙁
  Nej, mycket har jag provat men eftersom jag inte gillar vitlök och det är det alltid på dom så har det inte blivit av. Och lika skönt är det….. 🙂
  Sen avundas jag er verkligen regnet – här har vi inte sett en droppe på evigheter och det är enormt torrt. Och mycket har torkat in för gott. Att gräset är brunt och inte växer gör inget, man slipper ägna sig åt att klippa det. Sist tog det 2 timmar för mig på åkgräsklipparen trots att det inte var gräset som skulle kortas utan ogräset. Vi har otroligt massor av nåt som heter höstfibbla så när det växt upp och börjat blomma (gula små maskrosliknande blommor) är man tvungen att klippa….. 🙁 🙁
  KRAM/Susie

 12. Svara

  Susjos

  4 augusti 2022

  Oj, så ni har fått mycket regn! Här i 08-land lyser regnet med sin frånvaro, men naturen skulle bli glad om det kom regn nu! Varmt har vi idag istället, närmare 28 grader…jag har huvudvärk och har hållt mej inne.
  Visst är det kul att se de små djuren i vår värld, har också fotat sniglar! Men har inte ätit några…!
  Kram!

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  4 augusti 2022

  Vilken härlig tid när du kan plocka färska bär till din frukost varje dag 😀 Regnet behövs säkert och kanske får du även massor av svamp så småningom. Vilken lycka för Daniel och hans kompis att ni var ute samtidigt. Det var säkert trevligt för er mattar också.
  Nej, jag har aldrig ätit sniglar och jag har världens bästa anledning att slippa i framtiden också. Att vara vegan har sina fördelar 😀
  Kram

 14. Svara

  Kicki Fredlund

  4 augusti 2022

  Sniglar, nej tack, varken på svenska eller franska.
  Trevligt att Daniel har en fjälla, även om de inte träffas så ofta.
  Kram

 15. Svara

  Karin

  4 augusti 2022

  Va! Snäckor är sniglar, alltså, om jag fattat rätt. Oj vad många gånger jag blivit rättad när jag kallat vinbergssnäckorna för sniglar. Jag har gott om sådana och tycker att de är trivsamma. Jag har inga planer på att äta upp dem, för den enda gången jag ätit sniglar (i Paris) råkade jag få i mig ett dåligt exemplar. Det smakade så konstigt att jag vägrade fortsätta äta, men brorsan, som var med, åt upp allt, även mina. Sedan blev han jättesjuk. Och jag minns fortfarande den där kväljande smaken av dålig snigel. Tur för vinbergssnäckorna här på min tomt!

  • Svara

   Paula

   4 augusti 2022

   Haha, ja förvirringen är total vad gäller snäckor och sniglar. Läste ju på men det var så omständigt att förklara så jag förkortade ner det hela..
   Men fy vilken otur du hade, eller inte du men brorsan! Han lär inte ha röra några sniglar mer…o visst är de söta att se på, o får gärna fortsätta leva

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 65
 • 235
 • 1 654 710
 • 5 125
 • 66 106
Sök här