Läst i april 2006
En gränslös kärlekshistoria av Aino Trosell
Hundra år och en stafett av fem generationer kvinnor som framlever sina liv i gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Hundra år av kärlek över gränserna – och historien nåbar med blotta fingertopparna.
“Det här är min norsk/svenska historia precis som den var, personer och platser är autentiska liksom de flesta händelserna. Berättelsen ringlar sig fram styrd av de mäktiga lagar som en del kallar ödet men som är livets grymma lovsång – den kollektiva väv vi alla slås in i.
Ja, de yttre händelserna var ungefär så här men om de inre jordskreden har jag diktat. Och ett vet jag säkert när berättelsen är klar – att historien bär med sig ett enda imperativ: vi har inte gett dig din stund på jorden för att du ska leva räddhågset och halvt. Utan fullt ut och helt.”
Dessa ord skriver författarinnan till sin dotter om denna hennes egna släkthistoria.
Och vad tyckte jag då? Jag gillar ju Ainos sätt att skriva och beskriva, och denna bok är också välskriven. Hon hör hemma i Dalarna och känns som en “god granne” på något vis.
Jag tycker bättre om hennes spänningsromaner än om denna släktroman.
Samtidigt får man reda på mycket om hennes egen uppväxt och det är intressant. Aino hade ett komplicerat förhållande till sin mamma, och jag blev aningen illa berörd i slutet av boken när jag läste om hennes mor. Jag kunde känna igen mor-dotter-förhållandet i mitt eget förhållningssätt gentemot min mor.
Betyget blir *** av fyra möjliga.
Ljus över snö av Anita Shreve
Det är vinter i New England. Den tolvåriga Nicky och hennes far Robert är på väg hem efter en skogspromenad.
De är båda märkta av sorg. Två år tidigare dödades Nickys mor och ettåriga lillasyster i en bilolycka.
I ett försök att fly undan de plågsamma minnena lämnade far och dotter livet i New York och flyttade till ett ensligt beläget hus vid slutet av allfartsvägarna.
Snön ligger djup och dagen börjar skymma när de tar sig fram på knarrande snöskor. Plötsligt hör de ett gnyende. Ett djur, tror de först, men ljudet återkommer och de börjar leta. Inlindat i en blå sovsäck ligger ett övergivet spädbarn. Ett spädbarn som lämnats att dö i snön.
Jag har fastnat för Anita Shreve som författare, och har läst samtliga av hennes böcker. En del böcker är riktiga höjdare, andra är väl inte riktigt lika högklassiga.
Denna bok tycker jag hör till den senare kategorin. Jag tycker att Nicky, huvudpersonen i boken, är lite väl lillgammal i sitt berättande. Visst har hon tagit hand om sin pappa, och laga mat och hjälpa till, men det känns som om hennes känsloliv är lite för vuxet.
Dock en trevlig och lättläst berättelse om hur livet skakar om oss ibland.
Betyg *** av fyra
Sorgfågel – Annika Östberg berättar om sitt liv av Lena Katarina Swanberg
“Väggen upphör och jag ser ett hav av svarta, välputsade poliskängor. När hissen rör sig vidare uppåt ser jag uniformsbyxorna ta vid och jag känner hur det vrider om av skräck i magen. Medan hissen strävar långsamt uppåt, fastnar min blick på skorna. Alla pekar åt mitt håll. När jag lyfter blicken och ser männens ansikten är det som att få ett slag. En våg av hat slår emot mig, slår hårt för att sedan omsluta mig. Det är som om jag ser mig själv gå ur hissen, rätt ut bland uniformerna. De är som rasande hundar i s¨ända koppel…”
Våren 1981 greps svenska Annika Östberg för två mord hennes pojkvän bevisligen begått. Hon dömdes till livstid och sitter fortfarande i fängelse i Kalifornien.
Journalisten Lena Swanberg har intervjuat Annika och skrivit den gripande berättelsen om hennes liv.
Denna bok utkom 1999, och fortfarande sitter Annika kvar i Kalifornien. Som bekant godtog inte guvernören Arnold Schwarzenegger någon benådning eller förflyttning till Sverige.
Det är kusligt. Jag har tillbringat några intensiva dagar tillsammans med Annika, det känns som om jag skulle kunna vara hennes bästa vän! Jag har känt så intensivt med henne och hennes öde.
Hennes berättelse är totalt osentimental, hon har funnit frid i sig själv och hon har blivit en oerhört klok kvinna. Hon har haft all tid i världen att fundera…
Hon beskriver också hur lätt det är att hamna fel här i tillvaron, hur det är slumpen som avgör vem som går under och vem som klarar sig i livet. Jag kan utan att tveka säga att detta kunde ha hänt mig.
Har du inte läst denna bok, så gör det!
Betyg **** av lika många möjliga!
Finns det liv på Mars? Av Inger Edelfeldt
Joni är en musicerande och lätt kaotisk ensamstående mor. Nyligen övergiven av den senaste tilltänkta plastpappan till femåriga dottern Mårran, och med garderoben full av en egen cd hon tagit lån för att spela in, bestämmer hon sig inför sin 45-årsdag för att ”bli vuxen”.
Bort alla vilda drömmar, in med ordning, reda och realistiska förväntningar. En lämplig man av ny sort möter hon i Niklas, frånskild pappa till en toårsdotter som han skaffat sig handbok för att förstå.
Men varför dyker gastar ur det förflutna upp i Jonis drömmar – inte bara den galghumoristiska Magdalena, som tog livet av sig för sjutton år sedan, utan också hennes forna musikgudar, främst bland dem David Bowie?
En småputtrig humoristisk bok som man mår bra av att läsa. Bevisar tesen att det även finns andra vars tillvaro är lätt kaotisk i vardagen …Att livet inte behöver vara helt hopplöst även om man inte alltid passar in och man inte är lika framgångsrik som många andra.. Att livet ändå har sina glädjeämnen och att man inte helt ska ge upp sina drömmar bara för att man måste bli ”vuxen” i en viss fysisk åler, man är inte äldre än man känner sig…
Betyg ***
Kvinnor i väglöst land av Lilian Ryd
Långt in i vårt sekel har det i Sverige funnits människor som levt fjärran från de moderna bekvämligheter vi andra kommit att betrakta som självklara och där fotogenlampan och inte elektriciteten kom att representera civilisationens inbrytande – nybyggarna i Lapplands fjälltrakter. Ytterst lite av deras liv finns dokumenterat i skrift eller bild. Detaljerna i deras urgamla, kunskapsrika hushållning är svåra att komma åt för arkeologer och historiker, som har lättare att berätta om dagligt liv i antikens Rom.
Redskapen multnar bort, gårdarna med sina olika byggnader har flyttats eller bränts upp. Kunskaperna dör med människorna.
Journalisten Lilian Ryd skildrar det förindustriella kvinnoarbetet, en bortglömd del av vårt kulturarv med flertusenåriga rötter. Genom att fråga ut nyodlingens och naturahushållets sista företrädare i Europa har hon räddat både något av urtida kunskaper och av liv och tankar för mycket länge sedan.
En underbar bok om man som jag är våldsamt intresserad av hur människor på olika håll levde förr.
Jag har läst många skildringar om t.ex skogsfinnarnas invandring i Sverige på 1600-talet men om livet som nybyggare i Lappmarkerna har jag nu fått lära mig massor!
Boken är indelad i olika kapitel såsom ”råvaror och mat” ”kläder och skor” ”tvätt,städning och hygien” och inte minst ”normer och värderingar”. Det finns mängder av gamla fina foton och en nybyggarspråkets ordlista kronar verket.
Jag har lärt mig om preventivmedelslagen som kom till 1910 då regeringen var missnöjd med att befolkningen minskat och att landet blev allt för glest befolkat. I nästan trettio år var det straffbart att upplysa om barnbegränsning och att sälja eller lämna ut preventivmedel!
Genom att kvinnorna berättar på sin egen dialekt känns skildringarna än mer autentiska.
Jag har hittat massor av nya ord med nya betydelser, vissa ord används än idag, t.ex fjälla för flickvän. Roliga ord finns det gott om, t.ex hurves som betyder småfrysa, kröla i betydelsen ropa, och mitt favoritord urkdag som betyder vardag!
Betyget kan inte bli annat än **** av lika många möjliga!
Alkemisten av Paulo Coelho
Alkemisten är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke, som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till mrknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten.
Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.
Denna bok har sålts i mer än 25 miljoner exemplar, översatts till 56 språk och har utgivits i 156 länder!
Men vad är bokens storhet? Tja, för mig var läsupplevelsen att likna vid en vacker godnattsaga för barn. Lite högtravande, men med en sympatisk ton och en sympatisk hjälte.
Bokens mantra ”Lyssna till ditt hjärta” återkommer på nästan varje sida. Och det är förstås en sanning i sig. Däremot har jag svårt att förstå magin kring alkemi, som för mig ter sig som ren smörja. Ingen kan förvandla bly till guld är min fasta övertygelse.
Känner mig nöjd över att ha läst denna klassiker, men betyget når inte högre än: ***
Rösterna av Christa von Bernuth
Det exklusiva internatet Issing i södra Tyskland är en elitskola dit förmögna människor skickar sina barn. En av lärarna är Michael Danner, karismatisk, begåvad och älskad av sina elever. Det är när han och en grupp ungdomar från skolan gör en utflykt i de bergiga skogstrakterna i Tyrolen som allting börjar D anners hustru Saskia hittas mördad i skogen.
När kriminalkommissarie Mona Seller kommer till Issing, uppdagas det att Danner under många år misshandlat sin hustru. Men Danner har alibi:ungdomarna intygar att de alla var tillsammans den natt då brottet begicks.
Så inträffar ytterligare ett mord. Offret är en f.d elev vid Issing. Snart inser Mona att det är på internatet som svaret måste sökas – i en händelse som ägde rum tjugo år tillbaka i tiden. Och det är bråttom, innan mördaren slår till igen.
Ja se där, jag har läst en deckare! Händer inte så ofta, men denna var månadsbok i Bokcirkeln.
Intrigen är bra, spänningsnivån skaplig, men jag fick inte någon närmare känsla för kommissarien, trots att hon är kvinna och ensamstående mamma.
En helt okej deckare som jag kanske har lite svårt att värdera eftersom jag inte läser så många, tycker de svenska psykologiska thrillersen är snäppet bättre.
Betyg: ***