Läst i maj 2007

Sparvungen av Linda Holeman

När Linny är tio år förlorar hon sin älskade mor i en häftig feber och lämnas i styvfadern Rams vård. Ram ser henne mest som en belastning, en extra mun att mätta, och tvingar henne ganska snart till prostitution.
Han säljer henne till en man för första gången när hon är elva år.
Helvetet fortsätter i flera år innan hon lyckas bryta sig loss och fly.
Efter att ha levt på egen hand i Liverpools slumkvarter beger hon sig av till det vackra och mystiska Indien.
Livet ombord på båten är ansträngande, hytten trång, mörk och smutsig och de råkar ut för ett våldsamt oväder.
Efter fyra miserabla månader till havs lägger fartyget till i Calcutta.
Linny är helt hänförd över vad hon ser. Överallt vimlar det av starka färger, kvinnor i rosa, orange och röda sarier, kärror lastade med obekanta frukter och grönsaker, mörka ansikten under vita turbaner.
Hon andas in dofter som jasmin, sandelträ, nejlika och ingefära.
Linny känner att hon kommer att älska Indien!
Här hoppas Linny på ett nytt och bättre liv, ett liv utan sorg och smärta, men det blir inte som hon hade föreställt sig…

Historiska romaner har ibland en tendens att bli lite banala, romantiserande och orealistiska.
Så är inte fallet med denna bok!
Den är en riktig bladvändare och gillar du välskrivna historiska romaner med fina miljöskildringar, härliga personporträtt, äventyr, spänning och kärlek, läs denna bok!
Mitt betyg blir full pott ****

Edward Finnigans upprättelse av Roslund & Hellström

I Sverige blir en man vid namn John Schwarz häktad för misshandel på en Finlandsfärja. Det är något som inte stämmer med John, vem är han egentligen? En man utan identitet? En man som egentligen borde vara död?

I USA förbannar Edward Finnigan sitt öde. Trots att många år har gått kan han inte få ro så länge han inte får upprättelse för mordet på sin dotter. Han har blivit berövad det avslut som han varit så säker på.

Kriminalkommissarie Ewert Grens förstår inte först vad det är han har framför sig när han börjar förhöra John. Ett politiskt spel. men också en härva där mänskliga relationer och starka övertygelser har stor betydelse.

Edward Finnigans upprättelse är en berättelse om vad strävan efter upprättelse kan göra med människor. Om vem som är offer och vem som är brottsling. Men framförallt är det en andlöst spännande och intelligent kriminalroman som engagerar och överraskar.

Håhåjaja, om det vore så väl!
Ja, jag vet, jag har läst flera mycket positiva recensioner av denna bok, alltså betyder det att jag helt enkelt inte gillar deckare!
Den är välskriven, men spännande? Nej, inte i min värld! Persongalleriet är schablonartat, den äldre slitna kommissarien, ensam och olycklig, en ung snygg tjejpolis som medhjälpare, nä för mig är det upprepning av floskler.
Storyn är det väl inget fel på, och jag skulle gärna suttit och tittat på en filmversion framför teven.
Men som läsning engagerar den mig inte!
Betyg ** av fyra möjliga

Utslag av oro av Mark Haddon

En helt vanlig familj…massor av besynnerliga händelser…
George är oroad.
Han är säker på att han drabbats av en dödlig sjukdom. Han känner sig lite yr. Det är inget att be för: han måste ta livet av sig. Det är bara det att han absolut inte vill ställa till besvär…
Jean vänstrar.
Livet med George är – har alltid varit – tryggt. David är helt enkelt annorlunda och spännande. Hon kan skatta sig lycklig, under förutsättningen att hennes dotter Katie inte gifter sig med den där Ray förstås…
Katie tänker gifta sig med Ray.
Hennes föräldrar och hennes bror Jamie anser att Ray har stryparhänder. Vem bryr sig om vad de tycker? Han är kanske inte så verbal. men Ray älskar henne helhjärtat och får henne att känna sig, ja…trygg…
Jamies liv är perfekt.
Nästan. Men varför tänker hans syster gifta sig med den där hustrustryparen? Om bröllopet trots allt blir av tänker han definitivt inte ta med sig Tony. Det vore för plågsamt, med pappa som försöker övertyga alla om att Tony bara är en jobbarkompis…

Det här var en ovanlig roman. Roman? Mer som en relationskomedi, ett manus skrivet för teve eller film. Tempot är högt uppskruvat, dialogen är rapp och stundtals riktigt rolig. Karaktärerna är minnesvärda med sina fel och brister.
Men tyckte jag om den? Njae, den var lättläst men inte en genre som jag egentligen gillar.
Den har fått lysande recensioner och jag tror säkert många finner den oerhört underhållande!
Själv nöjer jag mig med ** av fyra möjliga

The Wedding Officer av Anthony Capella

22-year-old James Gould arrives in occupied Naples in 1943, where his duties include dissuading Allied soldiers from marrying their beautiful Italian girlfriends, and his diet includes little more than spam fritters and warmed-up rations.
The girls of Naples, however, soon arrange for a beautiful young countrygirl to join his staff as a cook. Under the twin influences of Italian food and Italian passion, James has only just realised that his heart is more important than his orders whean an eruption of Vesuvius sets in motion a series of epic events that will change their lives forever.

Jag läser böcker på engelska för att hålla min engelska levande.
En romantisk historia med mycket “mat-porr”, dvs. mycket detaljerade och vällustiga beskrivningar om smaksensationer, där man likställer en måltid med älskog. Populär genre bland flera författare…
Hade boken stannat vid det hade det varit ok, nu får plötsligt författaren för sig att ta med mer dramatik i handlingen, hela befolkningen i en by blir innebränd i kyrkan, blodiga massaker mellan de allierade och tyskarna, kallhamrade mord på vänner såväl som fiender.
Detta gör boken väldigt ojämn i både stil och känslor. Författaren har inte bestämt sig för om detta är en komedi eller tragedi. Hans tidigare bok utkom även på svenska, denna titel finns ännu inte översatt.
Nej, något mästerverk är det inte frågan om, kanske kan den roa någon som underhållningsroman.
Mitt betyg ** av fyra möjliga

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

En mörk marskväll kommer Veronika, en ung författare, till en enslig stuga i en liten by i Dalarna.
Hon är på jakt efter ensamhet och stillhet, för att skriva färdigt en roman och för att komma över en stor sorg.
Hennes ankomst observeras i tysthet av den gamla kvinnan som bor i huset bredvid, den enstöriga Astrid. I tryggheten bakom sina skyddande väggar bevarar hon mörka familjehemligheter och en personlig tragedi.
Medan den kalla vintern efterträds av våren närmar sig de två kvinnorna sakta varandra.
Mot bakgrund av årstidernas växlingar spirar en ovanlig vänskap.
En vänskap som ska förändra bådas liv för alltid.

Detta är en lågmäld, ganska avskalad, vackert skriven, tänkvärd och njutbar bok.
När jag läser den ser jag historien utspela sig framför mina ögon, jag kan se både Astrid och Veronika, den gamla bymiljön och det gamla huset.
Vi behöver alla läsa en bok som denna ibland, som kontrast till deckare, romantiska kärlekshistorier och läskiga rysare!
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Johannas backe av Oscar Danielson

Mormor Elin finns inte mer. Hon trillade nerför trappan en sen kväll, lyfte inte på fötterna ordentligt och ramlade i det svaga ljuset där fallhöjden var som högst.
Ett år senare reser dottersonen Markus och hans mor Barbro till Elins hus i Dalarna för att försöka få lite ordning på hennes saker.
I en låda hittar de Elins dagböcker.
“Släng skiten” säger Barbro ointresserat. Men Markus tar med sig lådan hem och börjar läsa.

Ur Elins noggranna men kortfattade anteckningar växer bilden av ett liv fram. Mormodern visar sig ha varit en betydligt mer sammansatt person än Markus kunnat ana, en obändigt stark kvinna som hade att slåss mot arvet efter en psykiskt sjuk mor.
När han så småningom också återfinner morföräldrarnas kärleksbrev ges ytterligare svar på gåtan Elin

Dethär är en lågmäld bok, långsam i tempot, lite eftertänksam.
Jag gillar det! Jag tycker att det är skönt ibland att “vila” i en berättelse med inte alltför många ord, men med stämningar och vardagshändelser. Vi har alla en historia att berätta.
En ömsint skildring av en mormor.
Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

Hjälp jag heter Zbigniew av Zbigniew Kuklarz

I ett anorektiskt radhus tillsammans med en rottweiler, fem katter, två varaner och tre överfinniga tonåringar firar hela släkten Kuklarz fyrtioårsfest. Agniezka fyller år och nubbarna flödar.
Polska hårda män skyller tårarna på snapsarna när vackra polska stämmor höjs till känslomättade sånger i en kommun som stinker medelsvensson.
Den svenskaste av dem alla, lillebros Zbigniew, lotsar oss igenom kvällen och berättar en lika tragisk som sanslöst humoristisk familjehistoria om män och pojkar, om äktenskap utan kärlek och barn som kommer i kläm – och om en fest som tar en oväntad vändning.

En bok om att växa upp som machopojke i Stockholms mindre glamorösa förorter, om att som andra generationens polack vilja smälta in i ett samhälle trots att man har ett förnamn ingen kan uttala, ett efternamn som lockar till snuskiga skämt och pinsamma föräldrar som inte fixar reflexiva pronomen – och hur svensk man faktiskt kan bli om det är en överlevnadsstrategi!

I denna bok skämtar man ohejdat om polacker och deras rykte i Sverige!
Hör bara:
“För övrigt är polacker – jag älskar att dra dem över en kam – duktiga på hyckleri. Går i kyrkan på söndagarna, super som ryssar, biktar sig, berättar oanständiga historier, biktar sig, filosoferar om hur man bäst ska lura andra på pengar, biktar sig, kollar p-rullar på tv:n som är placerad nedanför det inramade fotografiet föreställande den älskade påven. Biktar sig.”

Författaren härmar också polackernas usla uttal av svenska språket. Men, mitt i allt det befriande och hejdlöst roliga finns ett allvar! Det handlar om en tonårspojkes uppväxt, hans försök att bli en äkta Svensson.
Jag har läst många böcker på sistone om detta ämne, om ungdomar som har svårt att passa in, att hitta sin plats i vårt samhälle.
Och jag har läst sämre berättelser i ämnet än denna.
För en trots allt varm och generös historia ger jag *** av fyra möjliga!

Tätt intill dagarna av Mustafa Can

“Svidande som ett slag väller nu en insikt fram. Innan mor blev sjuk hade jag alltid föreställt mig att jag kände henne väl. eller snarare: jag var av den bestämda åsikten att jag kände henne väl. Först nu inser jag hur lite jag vet om mor, trots att hon levde tätt intill mig, tätt intill varje dag i mitt trettiofemåriga liv. Jag har älskat en främling”
Hon föddes i Kurdistan någon gång i slutet på 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Utvandrade till Sverige på 70-talet, död på Skövde lasarett i januari 2005.
Vem var hon?
I sökandet efter sin mor når Mustafa Can fram till en värld av uppdämda och gömda känslor, av uppoffring och ensamhet, skam och förlåtelse, hem och hemlöshet. Men också till indentitet, villkorslös kärlek och människans förmåga att resa sig ur nederlaget.

Jag hade inte hört den omtalade författarens Sommarprat på radio, knappt sett honom på teve heller. Därför läste jag nog boken utan förutfattade meningar och utan förväntningar.
Det är en poetiskt vacker beskrivning om en kvinna, om en familj. Om utanförskap och hemlängtan. Om otrolig styrka och uppoffrande kärlek.
Läs den, du kan inte låta bli att beröras!
Mitt betyg *** av fyra möjliga

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR