Midsommar

Midsommar i Sverige
I Europa är det bara Sverige o Finland som firar midsommar så grundligt att det motiverar en extra helgdag att ta igen sig på!
I nästan hela Europa firas däremot Johannes Döparens dag med bål ute i det fria.

Vår midsommarstång har en lång historia, redan på 1200-talet majade man sitt hem med unga björkar, löv o blommor.
På midsommaraftonen ägnar man sig åt lekar o upptåg med barnen kring stången, senare på kvällen tar de vuxna nöjena vid.
VEM SKA DET BLI? Den vanliga metoden är att plocka midsommarblomster, men det har funnits andra.
Drömsill var ett alternativ. Innan man lägger sig ska man sätta i sig en hel, ourvattnad saltsill med huvud o fjäll, inälvor o allt. När man under natten grips av en svår törst drömmer man att någon erbjuder dricka. Det är ens tillkommande förstås!

En midsommar utan dillkokt potatis, gräslök, matjessill o gräddfil är för en svensk lika otänkbar som en kräftskiva utan kräftor! Denna sed var helt okänd ännu på 1920-talet., då potatisen absolut inte skulle tas upp innan den hunnit växa till sig.

Midsommar i Finland
I Finland är både midsommarstång och midsommareld synliga o viktiga festsymboler. Det är dessutom Finlands flaggas dag, vilket ger dagen en nationell o högtidlig prägel.
Man kallar elden kokko eller kokkobrasa från finskan.

En riktig finsk midsommar i Finland firas på landet, med bastubad o tillsammans med glada vänner. Sill, färskpotatis, grillat kött, grillkorv, halstrad fisk, nyskördade grönsaker o jordgubbar, tillsammans med goda drycker, hör till den allmänt förekommande menyn.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR