Valborg

Valborgsmässoafton i Sverige
En folklig festdag utan bakgrund i den svenska almanackan. Valborg själv kom in i almanackan först på 1900-talet. Hon var en engelsk kungadotter som på 700-talet blev abbedissa i Heidenheim.
Bönderna ”drack märg i benen” inför säsongens tunga o sega arbete med hjälp av öl o brännvin, gärna med ägg som äggtoddy.

Barnen i Dalarna sprang omkring o skramlade med koskällor o stekpannor för att skrämma bort vargar från bygden.
I Skåne samlades ungdomar för att ”bära maj i byn”, man drog från gård till gård och sjöng. Bondmororna placerade ägg, korvar bröd o buteljer i korgar till ungdomarna som tack för gröna kvistar som dessa hade med sig.
Idag återstår bara bålet, med eller utan tillhörande körsång.

Första Maj i Sverige
1889 utsågs vid grundandet av Andra internationalen första maj till arbetarrörelsens internationella kampdag, o efter premiären 1890 tågar demonstrationstågen med banderoller, fanor o orkestrar genom de svenska industrisamhällena.
Förstamajblomman debuterade i Sverige 1907 . Överskottet av försäljningen går till kampen mot sjukdomar o handikapp.

Valborgsmässoafton och Första Maj i Finland
I Finland kan man välja mellan att slå runt på glada studentfester, delta i karnevalsupptågen utomhus, engagera sig i den politiska aktiviteten eller fira Valborg i hemmiljö.
Att dricka mjöd o äta struvor är utmärkande för firandet i Finland. Mjöd var under 1800-talet en sommarläskdryck. Den görs på vatten, farinsocker o honung, smaksatt med citron o humle. Den innehåller lite jäst o får efter några dagar en porlande karaktär som påminner lite om champagne.

Mjöd blev valborgsdryck på nykterhetsföreningarnas förslag. Struvor är fina, friterade bakverk.
Ballonger och majviskor (käppar med remsor av färggrant papper) hörde till symbolerna i säderna redan vid sekelskiftet. Idag hör också olika masker o ljudverktyg till det finska firandet. Marknadskrimskrams har sålts sedan 1920-talet o idag är det försäljningsstånden som dominerar städerna o torgen.

Majblomman är bara ett år yngre i Finland än i Sverige.
Från 1946 har första maj varit en arbetsfri dag o arbetarnas egen dag. 1978 blev första maj en officiell flaggdag med beteckningen Det finländska arbetets dag.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR