Läst i mars 2007

De norrbottniska satansverserna /Kalla fakta om Piteå/ av icke-bröderna Ronny Eriksson och Lasse Eriksson

Det här är en bok om händelser och företeelser i Piteå, en bok som varit vägledande för många i livets kuperade potatisland.
Den publicerades lokalt första gången 1990, men försvann snabbt från bokhandels- och biblioteksdiskarna för att sedan dyka upp på svarta marknaden.
Nu är tiden mogen för resten av Sverige att få ta del av de brinnande hemligheter och djärva principer som Piteås invånare så länge tagit för självklara.

Bägge författarna är kända ståuppkomiker som medverkat i ett otal program både på TV och radio.

Den torra dassiga norrländska humorn i ett nötskal!
Nydepressionismen blomstrar, “En pitebo mår bäst när han mår lite dåligt”
Ganska kul. men kanske ännu roligare för norrbottningarna!
Bety** av fyra möjliga

I huset på Cloud Street av Tim Winton

I huset på Cloud Street bor två fattiga och barnrika familjer: Pickles som har fått ärva den stora och förfallna kåken, och Lamb som har tvingats lämna sin lilla bondgård och hyr in sig hos dem.
Familjen Pickles lever på hoppet och influten hyra. Sam Pickles, far i huset, får visserligen jobb på myntverket, men med sin närmast legendariska otur lyckas han alltid spela bort lönen.
De strävsamma Lambs styrs med fast hand av mamma Oriel. De öppnar en liten livsmedelsaffär i huset, sliter och spara och blir etablerade.
Till en början betraktar familjerna varandra med ömsesidig misstro. Men tiden går – och kärleken spirar.

En ganska annorlunda och tragikomisk berättelse, nästan som en skröna, från Australien.
Jag gillade framför allt det rika och mustiga berättarspråket.

Här ett litet smakprov:
“De där Lambs. Allvarligt talat tog det andan ur honom att se dem hugga i. Man kunde tro att de bar nationen på sina axlar som de skurade och sopade, satte upp hyllor och griffeltavlor och grälade om hur det stod till med burkar och kaggar. De stank av trist slit, i bästa fall fruntimmersgöra, med alla sina smil och sina goddag, goddag. De var inte annat än fattigfarmare, gröngölingar i stan, en skock spinkiga, kalventa lantisar, men de hade gjort sig hemmastadda.
Huset på Cloud Street såg efter hand ut att ha slagsida. Det var fortfarande ett stort och nedgånget hammalt åbäke, men med allt sjudande liv på Lambsidan tycktes det nu föra en tillvaro utan balans, som om det hade överlevt en hjärnblödning med halvsidig förlamning.”

Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

Avund av Kathryn Harrison

Will Moreland är en framgångsrik psykiater men sonens död har lagt en sorgens hinna över både äktenskap och arbete och han håller på att förlora fotfästet i livet.
Så när han bestämmer sig för att åka på en skolåterförening är det kanske ett försök att komma bort från sig själv och sitt liv ett tag, men han åker också för att han i förteckningen över deltagare stött på två personer som han inte har sett sedan han slutade skolan för drygt tjugo år sedan.
Den ena är hans ungdomskärlek Elizabeth, som tydligen fick barn nio månader efter att deras förhållande tog slut. En tanke har nämligen slagit rot i Will. skulle han kunna vara far till det barnet?
Den andre är Wills tvillingbror Mitch, den prisade idrottsmannen. I samband med Wills giftermål försvann Mitch och Will har aldrig fått klarhet i varför brodern tog avstånd från familjen.

Jag har tidigare läst romanen “De röda skorna” av samma författare, och jag tycker om hennes sätt att skriva.
I denna roman poppar det upp den ena nya detaljen efter den andra, som gör att berättelsen hela tiden spinner vidare och håller en fången.
Det handlar om våra primitiva drifter, om sexualiteten och sorgen och vad de gör med oss.
Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

Lappskatteland av Annica Wennström

Det är år 1861 och den unga Njenna lever med sin familj i Åsele lappmark. De följer renarna genom årstiderna såsom de alltid gjort, men någonting håller på att förändras. Det är som om de inte längre får plats. Nybyggen skjuter uppi det karga fjällandskapet, konflikterna med svenskarna tätnar.
Fast det är inte sådant som upptar Njennas tankar. Hon ser bara Aanta Naahkese, den vackre kringvandrande nåjden med vilken hon inlett en trevande kärlekshistoria. Hon väver ett par skoband åt honom så att hans steg alltid ska föra honom tillbaka till henne.
Men så blir Njenna brutalt våldtagen och livet förändras i ett slag.
141 år senare letar en annan ung kvinna boplatser och hemkomster och undrar varför hon känner sig så hemma i det fördolda. Hennes mamma viker undan med blicken när hon frågar. Så hittar hon ett par samiska skoband som leder henne bakåt i tiden.

Lappskatteland är en släktkrönika och en berättelse om kärlek, fylld av sorg och av stolthet över ett kulturarv och ett folks historia som i det närmaste gått förlorade.
Annika Wennström målar upp en pannå över fyra generationer kvinnor med starka band mellan sig men också med en förnekelsens historia som gör det omöjligt för dem att nå varandra, och att förlåta.

Jag såg med spänning fram mot denna läsupplevelse! Att läsa om olika kulturers historia är bland det mest intressanta läsestoff jag kan tänka mig.
Annica Wennström har tidigare skrivit tillsammans med bl.a Eva Swedenmark. Jag har läst romanen “Smultron och svek” och tyckte inte den var särskilt bra.
Desto gladare blev jag när jag insåg att denna berättelse har en helt annan tyngd.
Det förekommer inget romantiserande om samernas liv, utan boken skildrar realistiskt den värld som samerna levde i, och även i nutid lever i. Det handlar både om skam och stolthet, om svåra levnadsförhållanden och om svårigheter att anpassa sig till ett modernt samhälle.
Boken får *** av fyra möjliga, absolut läsvärd!

Tvåsamhet av Johanna Holmström

I “Tvåsamhet” går Johanna Holmström rakt på smärtpunkterna. Med stor känslighet och oräddhet skildrar hon relationer i upplösning: mellan män och kvinnor, föräldrar och barn, en gravid kvinna och hennes foster.
Perspektivet glider som på film. Tvåsamheten avkläs alla värmande illusioner. Våld, sex och makt lurar under ytan: det välbärgade medelålders paret har anställt en oskuldsfull flicka för uppgifter hon inte hade en aning om, den dominante fadern tvingar dotterns anarkistpojkvän ut på jakt. Förhållanden som rävsaxar: ingen undkommer oskadd. Men ändå närmar vi oss varandra.

En finlandssvensk ung författarinna som läser journalistik har här skrivit några fina noveller.
Novellen är väl numera mest vanlig i veckotidningar, och där kan ju kvaliten diskuteras.
Detta är skickligt skrivna noveller. Lättlästa och tankeväckande.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

DråpligA kulturkrockaR – en novellantologi sammanställd av Annica Andersson och Namdar Nasser

“Låt oss vårda och bejaka de underhållande aspekterna i våra kulturkrockar.
Låt oss välkomna situationer där människor av olika arter och med olika livssyn genom kulturkrocken har förmåtts att se sig själva och varandra i en försonande skrattspegel. Jag vill påstå att historierna i denna bok har en skrattspegelkvalitet som påminner om att varje kulturkrock bär ett givande möte i sitt sköte” skriver Ana Martinez om denna bok.
Jag önskar jag kunde hålla med henne!
Alla förutsättningar fanns till en riktigt rolig bok där både svenska utomlands och utlänningar i Sverige fick komma till tals.
Men historierna är inte särskilt kul, jag drog inte på mungiporna många gånger!
Boken Montecore som jag läste i februari (recension finns under läst:februari 07) beskrev kulturkrockar miljoner gånger bättre!
Mitt betyg en sval * av fyra möjliga

Ett liv att dö för av Åsa Nilsonne

Vad vet en mor om sin tonårsson? Vad vet en tonårig pojke om sin mor?
Mellan Mariam och Theo har tystnaden och lögnerna vuxit sig livsfarligt stora.
När Theos skolkamrat Juri hittas knivmördad rubbas den sköra balansen.
Det som startar som ett rutinärende för mordutredare Monika Pedersen blir både farligare och mer oförutsebart än någon hade trott
Hon reser till Etiopien för att leta efter ett försvunnet vittne, och upptäcker där att hennes fall är läkat till ännu ett olöst mord på en populär TV-personlighet i Addis Abeba.
Monika Pedersen har aldrig ställts inför en svårare utmaning.

Åsa Nilsonne är en ny bekantskap för mig. Hon jobbar som psykiater och psykoterapeut på Karolinska institutet och har skrivit ett antal deckare tidigare.
Denna bok blev ingen klang- och jubelföreställning för mig. Lite för långsam, lite småtråkig även om huvudpersonen får bekanta sig med annorlunda polisarbete i Afrika.
Läsvärd, ja, men inte mer.
Mitt betyg blir ** av fyra

In i skogens djup av Jean Hegland

I ett hus i utkanten av de väldiga skogarna i norra Kalifornien, miltals från närmaste granne, bor systrarna Nell och Eva, båda i övre tonåren. Deras föräldrar är döda, och de står ensamma i världen.
Runt omkring dem faller det moderna samhället sönder. Avlägsna krig rasar, det finns varken bensin eller elektricitet längre och desperata gäng drar plundrande fram.Nell vill komma in vid Harvarduniversitetet men får nöja sig med att läsa alla delarna i familjens uppslagsverk.
Eva drömmer om att pröva in vid San Francisco-baletten, men nu kan hon bara dansa till metronomens tickande.
De båda systrarna drivs obönhörligt in i en allt mer dramatisk kamp för tillvaron…

Här handlar det om framtidens historia, ingen vet hur långt fram i tiden boken utspelar sig.
Historien är vackert skriven, de båda systrarna för en kamp mot varandra men upptäcker så småningom att tillsammans är dom starkare.
Att tvingas leva på naturens villkor, att inte vara förberedd eller kunnig vad gäller överlevandets svåra konst, allt detta får ungdomarna kännas vid.
För mig fungerade boken som en saga där jag kan placera mig själv i huvudpersonens roll och spinna historien vidare….för boken ger inga färdiga svar.
Berättelsen är realistiskt och gripande skriven, den levde vidare i min fantasi.
Betyget blir en stark *** av fyra möjliga

The Sea Lady av Margaret Drabble

Two distinguished guests are travelling separately towards a ceremoy wherre they will meet for the first time for three decades. Both are apprehensive as they review the successes and failures of their public life, and their secret history.
Humphrey and Ailsa met as children, by the grey northern sea to which they are returning. Humphrey was already a serious child, drawn towards the underwater world of marine biology.
The novel traces the evolution of their careers and their passionately entangled relationshop, and brings them together again to see what they will make of their past, and in what spirit they will be able to face the future.

Jag läser böcker på engelska för att underhålla språket. Jag har läst andra böcker av denna författare, men då på svenska.
Romanen är långsam och reflektiv. Det känns inte som att det händer så mycket, det mesta av händelserna sker i huvudet på Humphrey som under sin tågresa minns tillbaka på sitt liv.
Men språket är stilistiskt vackert och högstämt, och jag lärde mig många nya ord och uttryck på engelska, t.ex ubiquiteously, ignominious, disavowal, oinment, denouement, foible, dexterity osv.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR