Läst i november 2006

Erik och Sigvard – men sen då?
Folk och fä på tröskeln till 2000-talet
av Stefan Edman och Torsten Axelsson

För flera år sedan gick det ett TV-program med Erik och Sigvard, två krutgubbar som levde nära naturen på sin lilla gård i Småland.
I den här boken får du träffa dem igen – i bild och text under ett helt solvarv!
Boken frågar sig också vad som skall hända när Erik o Sigvard och alla andra kämpande äldre småbönder en dag lägger av. Vem tar över odlingslandskapet? Den mörka, sura barrskogen kanske?
Eller vågar vi trots allt hoppas på en yngre generation bönder med intresse att vårda de vackra, ljusa bygderna.
I boken reser vi vidare till Birger och Carina och deras tre barn på gården i Leaskog.
En familj som älskar djur och natur. Och som representerar 2000-talets självklara “miljöjordbruk” med omsorg om mullen, djuren och landskapets biologiska mångfald.

Som ni förstår läser jag mycket böcker om livet på landet, om förr i tiden och om framtiden. Saker som berör mig speciellt mycket är just hur landsbygden ska kunna fortsätta leva.
Den här boken är skriven lika vackert som en kärlekshistoria, och det är den ju på sätt och vis också, av kärlek till naturen!
Fina bilder och vacker text, lockar till egna strövtåg och till funderingar.
Mitt betyg: **** dvs. full pott!

Börja leva av Nadine Gordimer

Paul Bannerman drabbas av cancer och tvingas genomgå en behandling som gör honom radioaktiv. För att skydda sin fru och sin son söker han sin tillflykt till föräldrahemmet. Under tiden i karantän konfronteras han med sitt minnes bibliotek, samtidigt som hans plötsligt så stillastående tillvaro ger honom tillfälle att reflektera över kontrasterna i hans och hustruns arbeten.
Pauls hustru arbetar som copywriter medan han arbetar med natur- och miljövård. Där han vill bevara vill hustruns klienter exploatera.
Pauls närvaro i barndomshemmet återuppväcker det förflutna också hos hans föräldrar: hans mor, framstående advokat, och Pauls far, som närmar sig pensionsåldern och åter börjat odla sina gamla arkeologidrömmar.
När Paul efter karantäntidens slut återvänder hem beslutar sig föräldrarna för att genomföra sin uppskjutna semesterresa, en resa som får långt större konsekvenser än nåon kunnat förutse.

Nadine Gordimer är en sydafrikansk författarinna som erhöll Nobelpriset 1991.
Jag hade stora förhoppningar på boken, intrigen verkade spännande och lite annorlunda.
Annorlunda var nog berättelsen, men inte bra!
Det handlade mycket om miljökonsekvenser av exploateringen av naturtillgångar i Sydafrika, personerna kändes inte realistiska, jag fick ingen känsla för karaktärerna. Den röda tråden i berättelsen var väl helt ok men inte vägen dit. Hade boken varit tjockare hade jag helt enkelt slutat läsa…
Mitt betyg * av fyra möjliga

Stenhuggaren av Camilla Läckberg

När en av Fjällbackas hummerfiskare hittar en liten flicka drunknad, tror man först att hon dött av en olyckshändelse. Men det visar sig att hon blivit mördad. Vem kan ha velat sjuåriga Sara så illa? Och varför?
Patrik Hedström blir tillsammans med sina kolleger på Tanumshede polisstation äterigen indragen i en komplicerad mordutredning.
Ju mer de forskar i fallet, desto tydligare blir det att bakom Fjällbackas idylliska fasad döljer sig en helt annan verklighet. Händelser under 1920-talet vävs samman med nuet och det visar sig att gåtans lösning ligger i det förflutna…

Listan över svenska kvinnliga deckarförfattare är numera lång. Jag som inte läser så många deckare har fastnat för bl.a Åsa Larsson, Aino Trosell och Inger Frimansson.
Camilla var alltså en för mig ny bekantskap och hon är inte en lika duktig stilist som de övriga. Det är mindre som psykologiskt kryper in under skinnet…
Men visst är intrigen spännande, med ett stort persongalleri, jag hade fullt upp med att i början skilja åt alla inblandade. Alla hade småbarn eller barnbarn och mycket av texten handlade just om småbarnsproblem.
Denna bok var månadsbok i bokcirkeln i oktober o får av mig betyget
** av fyra möjliga

Kosmos – Bilder av oändligheten

Detta är den kanske mest storslagna fotobok om kosmos som någonsin har gjorts.
Här finns fantastiska bilder av allt från norrsken och fjärran planeter till supernovor och svarta hål.
Det är från dessa avancerade fotografier som det mesta av astronomernas kunskap om rymden kommer.

Boken är så himla vacker! Resan tar mig ut i kosmos långt bortom min egen fattningsförmåga, men vad gör det?
Till varje bild i boken finns korta faktatexter som fördjupar upplevelsen. Fascinerande!
Jag lär mig bl.a följande:
Vintergatan är vår “hemstad” i rymden, den har upp emot 200 miljarder stjärnor.
Ändå är den bara en av ca 150 miljarder galaxer i hela universum!
Vårt solsystem bildades för inte mer än (!) 4½ miljarder år sedan.
Jag kan väl säga att jag kände mig ganska så liten och anspråkslös när jag bläddrade i denna bok. Det blir för många nollor efter varje avstånd, efter storlekar och massor med nollor även i hjärnan… jag kan helt enkelt inte “ta in” dessa fakta. Kommer ihåg när jag som barn frågade vad som fanns utanför världen? Jo, en annan värld! Jamen utanför den världen då? Jo ännu en värld, dom tar aldrig slut!
Kunde kanske ha frågat mig exakt samma sak idag….
Fotona är underbara, dom kan jag njuta av utan att begripa ett jota av astronomi, betyget blir **** full pott!

Havets stjärna av Joseph O´Connor

Året är 1847, den stora hungersnöden som decimerade Irlands befolkning med två miljoner människor är på väg mot sin kulmen.
Ombord på fartyget Havets stjärna finns en samling människor som på mystiska sätt är länkade till varandra.
Bl.a en avskydd irländsk adelsman, en kåkfarare som ljuger sig fram i livet samt en rättrådig amerikansk journalist. Och en mördare går lös på båten…
Precis som i Mobergs utvandrarepos dör många av passagerarna av sjukdomar och undernäring på vägen. Och väl framme får de erfara att de är lika lite välkomna i Amerika som i det land de lämnade i desperation.
En roman som underhåller o parodierar, leker med stilar och litterära grepp. Avslöjandena är lika många som de är överraskande.

Såhär skriver författaren själv i sitt efterord:
Boken krävde en hel del planering, jag kände på mig att den skulle kräva många olikartade byggstenar för att strukturen skulle bli hållbar.
Det kändes viktigt att använda många olika berättarstrategier, olika perspektiv, röster och tidszoner – till och med några skratt, som en gnista av hopp för att inte boken skulle bli ytterligare en av dessa tegelstenar om vindpinat irländskt elände som hotade att sjunka innan dess resa ens hunnit börja.
En av karaktärerna kan liknas vid Mr Jeckyll, en är en irländsk kusin till Frankensteins monster.
Men, i själva kärnan av berättelsen finns verkliga händelser, levande människor.

Ja vad tyckte jag? Boken är fängslande, gripande, spännande men inte så lättillgänglig.
Språket gör sitt till. Översättaren har på nästan varje sida fått skriva in små förklaringar därför att ordalydelserna inte är översättningsbara.
Boken är skriven i loggboksform, där oftast kaptenen är författare, andra gånger journalisten.
Blyertsteckningar pryder många sidor, liksom irländska balladtexter. Autentiska brev från utvandrare bifogas till styckena.
Allt som allt ett gediget hantverk, men man måste vara koncentrerad när man läser, kanske hade det varit enklare om man även läst de engelska klassikerna.
En fullgod läsupplevelse, jag tror den kommer att sitta kvar i mitt medvetande ett bra tag.
Betyget blir *** av fyra möjliga.

Klyftan av Nicholas Evans

Det är en glittrande vacker morgon i Montanas snöklädda bergstrakter.
Två skidåkare är på väg nedför en isig brant då de plötsligt tappar kontrollen och störtar rakt ner i en bergsklyfta. På dess botten gör de en fasansfull upptäckt: en ung kvinna, helt inkapslad av isen i den frusna bäcken.
Polisen arbetar hela natten med strålkastarbelysning och motorsågar för att frigöra kroppen. Att identifiera kvinnan går däremot förbluffande snabbt. Abigail Cooper visar sig vara efterlyst för mord och terroristdåd över hela USA.
Men hur dog hon? Och varför hade en så begåvad, omtyckt och privilegierad ung kvinna valt den livsbanan?
När polisen börjar nysta i fallet uppdagas ett gripande familjedrama.
En berättelse om kärlek och sorg, om krossade drömmar och svekfullhetens yttersta konsekvenser tar sin början.

Författaren har tidigare skrivit bl.a “Mannen som kunde tala med hästar” som jag läste 1998. Filmatiseringen har jag inte sett.
Jag älskar hans levande beskrivningar av vildmarken i USA. Hans personporträtt är utmärkta, och denna historia håller bra ihop. Ordspråket “tillfälligheterna gör tjuven” stämmer verkligen in här. Det jag inte förstår är varför nästan vuxna barn reagerar så starkt när deras föräldrar ska skiljas? Så är det i verkligheten också har jag förstått, men föräldrar kan ju inte hålla ihop för barnens skull, i synnerhet inte när dessa “barn” redan håller på att bli vuxna o flytta hemifrån för att påbörja sina egna vuxenliv! Hur har man då rätt att döma om föräldrarna väljer att gå varsin väg?
Hur som helst, boken fick mycket bra kritik i “Gokväll” i fredags, o jag håller med!
Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

Konsten att leva i Finland av Tim Bird, foto Ingalill Snitt

Sjöar, öar, skogar, snö och is. Finland är utan tvivel ett naturkärlekens land, som på sidorna i den här boken ger prov på konsten att leva lyckligt och ljust. Från trähusen i städerna i söder till skapelser av gårdagens och dagens stora arkitekter, från öarna i skärgården över Helsingfors bort till Karelen, överallt blandar sig tradition och modernitet i ett land som kan visa upp många ansikten.

Denna bok är en av de vackraste och mest speciella presentationer av Finland jag sett. Arkitektur och design får tjäna som visitkort, men inte med de kändaste vyerna för hundrade gången reproducerade, utan med hisnande sköna bilder och originella kameravinklar. … En ypperlig reklam för Finland! Texten är lika fin den, skriven av en engelsk journalist som sedan 1982 är bosatt i Finland.Jag har tagit mig friheten att kopiera en del stycken som jag kommer att lägga in under sidan “Mitt Finland” här på min hemsida. Det handlar om den finländska folksjälen!
Gillar du vackra foton och inredning så har du här en jättefin “bilderbok” att bläddra i!
Jag ger betyget **** dvs. full pott! Undrar om nostalgikänslan till fosterlandet har visst inflytande…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR