Läst i april 2007
Charlotte- Kvinna i det viktorianska England av Victoria Glendinning
Charlotte flyr från det instängda föräldrahemmet i en Londonförort in i äktenskapet med Peter, en ung man som är passionerat engagerad i den ya stora uppfinningen – elektricitet.
När Peter får uppdraget att dra in elektriskt ljus i en stor egendom på landsbygden, möter Charlotte en helt ny värld i vänskapen med husets charmige och bildade ägare, lord Godwin. Hon blir förälskad och leker med elden. Men hon går för långt.
Priset hon får betala blir högt: en smärtsam personlig förlust, ett fysiskt handikapp, övergrepp av ett monster till psykdoktor, ensamhet…
Ställd helt utan försörjning ser hon inget annat val än att ge sig i kast med de okända krafterna från andra sidan!
Jag gillar historiska romaner, gärna ur kvinnoperspektiv, skildringar av “vanliga” kvinnors liv under olika tidsepoker.
Men de ska vara välskrivna, mitt intryck av denhär boken var mer av en skoluppsats.
Ämnet elektricitet beskrivs ingående i boken som är skriven i dagboksform.
Miljöerna är ganska bra beskrivna, men jag har svårt att identifiera mig med huvudpersonerna.
En lättläst bok som inte ger några bestående intryck.
Mitt betyg ** av fyra möjliga
Berlinerpopplarna av Anne B Ragde
På släktgården Neshov utanför Trondheim samlas tre bröder vid sin mors dödsbädd.
Där är äldste brodern Tor, som i alla år bott kvar och skött djuren och gården. Nu överraskar han familjen med att presentera Torunn för de övriga. Vem hade kunnat ana att han hade en vuxen dotter?
Där är Margido, begravningsentreprenör till yrket, en korrekt och plikttrogen man som möter omvärlden med sträng självbehärskning. Margido som vet mer om familjerelationerna än någon av de andra.
Och där är yngste brodern Erlend, levnadsglad, känslosam, utagerande. Erlend som stöttes bort på grund av sin homosexualitet. Numera lever han det goda livet i Köpenhamn, men under den lättsamma ytan bultar en smärtsam vrede mot familjen.
Tjugo år har gått sedan bröderna senast sågs. Tjugo år sedan modern styrde deras och faderns liv med järnhand. När hon nu ligger för döden utlöser det en rad oväntade känsloreaktioner. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning.
Denhär boken kallas en “feel-good-roman” och jag kan inte annat än hålla med!
Jag ville aldrig att boken skulle ta slut!
Skildringen av miljöerna är fantastisk, jag kunde känna grislukten i näsborrarna, se dom maffiga juldekorationerna framför ögonen och vämjas åt smutsen och förfallet på den gamla gården.
Personporträtten är fantastiska, det var som om jag känt huvudpersonerna själv.
Upplösningen var dessutom helt otippad och gör att man tänker tillbaka på boken även efter att man läst ut den.
Full pott, läs och njut! ****
Plocka vilda matväxter av Beate Slipher
Har du någon gång snaskat på stensöta, gnagt på granskott eller knaprat på kråkbär?
Inte det? Då är det hög tid!
Boken inbjuder till att gå ut och sniffa och smaka dig fram i skogen, bland buskar, på ängar och i hagar. Den kommer att väcka upptäckarlusten och sporra till att ta in skönheten, dofterna och aromerna med öppna sinnen.
Boken innehåller många härliga recept. Kirskål, detta envisa ogräs, kan förvandlas till smaskig sås. Nässlor kan stoppas i soppa och omelett, häggblommor kan kryddsätta vinäger och kvanne kokas till utsökt chutney. Granskott blir extra krydda till vilt och violer vacker garnering på en tårta. Maskrosvin, lindblomste, porsbrännvin, smultrongelé, lingonsill, enbärsbröd och rönnbärsgelé är ytterligare några frestande recept.
Boken är försedd med tydliga foton och fylliga beskrivningar av alla växter och svampar så att de ska vara enkla att hitta och identifiera. Den leder dig genom årstiderna, berättar och ger praktiska råd på vägen.
Detta är en av de vackraste och innehållsrikaste böckerna jag sett i ämnet!
Köp den, låna den, stjäl den, du kan inte vara utan den under dina strövtåg i naturen i sommar!
Betyg? Full pott förstås **** !!!!
Den blå stranden av Erik Eriksson
Året är 1854. Krimkriget pågår och oron är stor vid Ålands hav där de engelska krigsfartygen passerar förbi med åländska fångar ombord.
Kristina, 22 år och boende i en by utanför Grisslehamn, blir förälskad i den unge engelsmannen Robert som deserterat från ett av fartygen. De måste hemlighålla sin kärlek, då Kristinas far Markus är en hård man med fasta principer.
Straffet för en desertör är hängning, och Robert får inte bli upptäckt. Det unga paret gömmer sig tillsammans vid en strand med blåskimrande stenar, en magisk plats. Glädjen är stor när Kristina så småningom väntar barn.
Men rymlingen är jagad både av Markus, av länsman på orten och av engelsmännen. Han måste gå till sjöss på nytt. Kristina skiljs från sin älskade och det är ovisst om de kommer att återse varandra igen.
Denna gripande kärlekshistoria utgör andra delen i en släktkrönika.
Jag har läst den första, och hoppas på fortsättning.
Tonen i boken är ganska lågmäld, men det passar karaktärerna och miljön. En roman som innehåller många historiska fakta och det gillar jag!
Mitt betyg blir *** av fyra
Sucka mitt hjärta men brist dock ej av Mark Levengood
Ett urval av Mark Levngoods texter som tål att återvändas till, ofta och gärna.
Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman påsina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver :”Här är underbart. Jag saknar ingen av er!”
Läsaren svepes in i ett universum där det muka blandas med det vassa, det rubbade med det kloka och det vardagliga med det extraordinära.
Jag är ett stort Mark-fan! I mångt och mycket är han en förebild för mig. Och så blir jag ju så nostalgisk när han pratar sin finlandssvenska som inte förändrar sig hur länge han än bor i Sverige! Precis så lät jag för 25 år sedan när jag flyttade hit!
Ett litet klokt urval ur boken:
“Jag hörde, att om en skalbagge ville lära sig flyga, så måste den våga sig längst ut på grässtrået. Risken den tar är att strået viker sig och att den dimper i backen och slår sig. Men om den inte vågar sig ut på det där strået så kommer den aldrig att få använda sina vingar.
Det är inte lätt att vara en liten omtumlad skalbagge, trött på att gång efter annan dimpa i backen.
Det är inte lätt för en människa heller att gång efter annan sträcka sig efter sin dröm men inte nå fram. Modet tryter, självkänslan vacklar, och lätt hänt är det att man lever i det lilla och fräser åt allt det som är främmande.
Men…att orka lite till. Att försöka än en gång. Att kravla sig på rätt köl och börja sin vandring mot nästa grässtrå.
Man är ju inte ensam. Runt omkring en dimper det skalbaggar till höger och vänster, för alla som vill något måste gå vägen genom otaliga misslyckanden.”
Ja va säger man? Att boken är lättläst, rolig och skapar eftertanke!
Full pott **** Köp den!
Nattvakten av Sarah Waters
Hösten 1947 vandrar en ensam kvinna i eleganta manskläder genom ett krigshärjat London. Under kriget var hon ambulansförare, nu är hennes liv betydligt mindre dramatiskt. Kay har fått se saker som ingen borde behöva se, och liksom för de flesta som tvingades uppleva blitzen ärhennes liv för alltid förändrat.
Men Kay skulle inte vilja vara utan sina minnen från åren före krigsslutet. Det var då hn träffade deckarförfattaren Julai, den vackra Helan, och så småningom också Viv, djupt intrasslad i en affär med en gift soldat.
Ofrånkomligen vävs deras levnadsöden samman coh medan bomberna faller över staden utspelar sig ett annat drama bakom mörkläggningsgardinerna. Ett drama där hjältemod, förbjuden kärlek och mörka hemligheter är huvudingredienserna.
Jag har tidigare läst “Livstråden” och “Kyssa sammet” av Sarah Waters. Den här romanen nominerades till Bookerpriset 2006.
Författarens skildringar av andra världskrigets London är detaljerade och verklighetstrogna. Människorna känns levande och äkta. Ändå hade jag lite svårt att få riktigt flyt i läsandet. Samtliga av författarens romaner handlar om lesbisk kärlek. Miljön är oftast mörk och dyster. Hon skriver bra, men ändå blir hon inte någon av mina riktiga favoriter. Skulle gärna vilja höra andras åsikter om denhär boken, så har du läst den tala gärna om vad du tyckte!
Mitt betyg blir ** av fyra
God mat till din hund av Donna Twichell Roberts
Hunden är en självklar familjemedlem. Vi avgudar våra hundar och vill göra allt vi kan för att de ska må bra och vara lyckliga.
Att laga hundmat hemma ger oss inte bara möjlighet att ge hunden god och hälsosam mat utan också en chans att anpassa maten efter hundens smak och speciella behov.
Dessa 50 recept på hemlagad och nyttig mat för lyckliga hundar innehåller smaskiga recept på grytor, snacks, söta frestelser, festmat, etniska specialiteter samt recept anpassade efter hundar med speciella hälsoproblem.
Ojojoj, vilken härligt onödig bok!
Köp den gärna som present till någon som har allt!
Precis som det står i boken är detta ingen experttext om näringslära för hundar utan en kokbok! Det som lagas här skulle jag med glädje lika gärna äta själv!
Här serveras “Havskattsgryta med hushpuppies (majsbröd), “Tonfiskcasserole med nudlar”, “Hjärtegodis”, “Korv- och äppelfylld festfågel med sås” och “Saftiga julpajer”
Rena nojan alltså, och typiskt amerikanskt
Jag lagar mycket hemlagad hundmat, oftast kokar jag kött (helst med ben från slaktaren), blandar i grötris eller korngryn och kanske någon korvbit. Några sötsaker får mina jyckar aldrig!
Dessutom har dom alltid torrfoder att komplettera med.
Men som sagt, en rolig bok där du kan använda all din bakfantasi och tillaga kex i form av katter och möss, göra såser och baka födelsedagstårta till din pälskling!
Mitt betyg ** av fyra, skoj men totalt onödig…
Höns – raser – skötsel – uppfödning av Karin Neuschutz
Finns det trevligare husdjur än höns?
Lättskötta, sociala och äggläggande!
Här hittar du allt du behöver veta för att kunna hålla höns.
I boken presenteras 60 olika raser i ord och bild, och du får hjälp att välja vilken höna som passar dina behov. Boken tar upp hönsens historia, beteende, daglig skötsel, utfodring, hälsa och sjukdomar.
Boken innehåller även beskrivningar av hönshus med utegårdar, inredning och ventilation. Den ger också förslag på vad hönsen kan äta.
Jag är ju i hönsköpartagen, så denna bok var given för mig som aldrig tidigare haft höns. Och som i ärlighetens namn alltid varit lite lagom rädd för fåglar…
Men med ett gammalt hönshus på gården så har jag bestämt mig för att försöka! Som tur är har också min väninna samma planer och hon har minsann haft höns tidigare, så jag räknar iskallt med mycket stöd och råd från det hållet!
Boken ja, den var mycket informativ och bra! Jag har beställt flera böcker i ämnet från biblioteket, men jag tror att denna var ganska heltäckande!
Betyget blir helt enkelt full pott, ****