Läst i december 2006

Jungfrutronen av Sue Monk Kidd

I ett benediktinkloster på Egret Island, strax utanför South Carolinas kust, står en vacker och mystisk tron med sirligt snidade sjöjungfrur till minne av det helgon som enligt legenden var sjöjungfru före sin omvändelse.
När Jessie kallas hem till ön för att ta itu med sin excentriska mors angrepp på sig själv lever hon ett konventionellt liv tillsammans med sin man Hugh, som hon älskar. Men väl ute på ön inser hon att hon känner sig dragen till broder Thomas, en munk som snart ska avlägga klosterlöftet.
Omgiven av oförglömliga kvinnor och exotiskt vacker natur med träskmarker, saltvattenfloder och majestätiska vita hägrar slits Jessie mellan åtrå och förnekelse, mellan en frihet som känns överväldigande rätt och de krav som äktenskapet och familjen ställer.
Är jungfrutronens makt bara en myt? Eller kommer den att ändra riktningen på Jessies Liv?
Det som framkommer blottar rötterna till moderns plågade förflutna, men framför allt ger det Jessie en möjlighet att finna sig själv.

Gillar du Alexander Smith-McCall med Damernas Detektivbyrå? I så fall tror jag att du gillar denna bok också. Udda personligheter, småputtrigt och pratigt.
Även om ämnet för denna bok är medelålderskris, kvinnans frigörelse och relationsproblem.
Den är läsvärd men lämnar inget bestående intryck.
Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

Det brinnande havet av Erik Eriksson

Året är 1799 och det är här, mitt i en rasande storm, som boken tar sin början. Fiskaren Nils Nygren försvinner under en postrodd till Åland, vilket gör hans dotter Johanna faderlös och familjen ännu fattigare.
Johanna lyckas få tjänst som piga i Greisslehamns posthus. En dag möter Johanna en ung sergeant på genomresa – Kristoffer. Mellan dem uppstår en stark och unik förälskelse.
Ute i Europa rasar Napoleonkrigen, och även den lilla orten vid havet skakas av strider och truppförflyttningar. När Kristoffer får order om att bege sig till Åland måste han skiljas från Johanna, med löfte om att hålla kontakten brevledes.
Kriget rycker allt närmare, och när ryssarna slutligen intar Åland hör Johanna ingenting mer från Kristoffer. Ovissheten plågar henne, tills hon möter den syn hon fasat för: på stranden ligger döda kroppar uppradade, unga, svenska soldater som forslats iland. Har Kristoffer tagits ifrån henne?

Det här är en bok i min smak! En storslagen historisk miljöskildring, verklighetsförankrad, faktaspäckad och en underbar kärlekshistoria! Språket är rikt men enkelt.
Personporträtten är levande och jag känner verkligen en samhörighet med huvudpersonen Johanna.
Detta är den första boken i en planerad trilogi, jag väntar redan på nästa bok!
Full pott, mitt betyg blir **** av lika många möjliga!

I naturens tjänst av Åsa Lindstrand med foto av Tor Lundberg

-Vilda djur är jag inte rädd för, men jag låter nyuppstigna björnar vara i fred. De stör inte mig när jag är hemma. Då stör inte jag dem på deras hemmaplan.

Bror Eriksson och hans kollegor Walter Thorfve och Sture Danielsson talar gärna om respekt i sina möten med djur, natur och människor. När de rekryterades av staten 1973 var de först i landet med att bevaka fjällvärlden.
Följ naturbevakarna under ett helt år, då de spårar varg, inventerar lodjursstammen, letar tjuvjägare och utfodrar fjällrävar.
Denna skildring är också ett stycke svensk naturvårdshistoria. Naturbevakarna har upplevt hur miljöförstöringen i slutet av 1960-talet påverkade naturen. Hur grodorna tystnade och rödingen slutade leka. Nu, i slutet av karriären, säger de att det har vänt. Efter de tysta åren har naturen börjat tillfriskna.
Kärleken i naturen sitter i ryggmärgen. De gläds lika mycket av en sångsvan som av en björn. De vredgas när en järv eller en varg hetsas in i döden av skoteråkare. Deras kunskaper är ärvda från tidigare generationer, men kommer främst av att de har levt sina liv i de stora skogarna och den mäktiga fjällvärlden.
– Kunskap och djup får du när du har levt ett helt liv med naturen och inser att den felande länken är det femte stora rovdjuret, nämligen människan. Du lär dig att läsa naturens bok och får ett försprång som ingen akademiker kan ta igen, säger Walter.

Jag kan inte tillägga annat än att detta är en härlig läs- och blädderbok! Fotona är suveräna, men det är också mycket intressant läsning, t.ex om vargpejling, kontroll av massdödade renar och botanikkurs. Länsstyrelsen i Norrbotten är ansvarig för utgivningen.
Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

Gud räknar kvinnors tårar av Pia Degermark

Pia Degermark var överklassflickan som 17 år gammal vann Guldpalmen som bästa skådespelerska och sedan hamnade längst ner i botten av samhället.
När hon tog emot sitt pris för filmen Elvira Madigan vägde hon 30 kilo. Det alla såg var en änglalik vacker flicka, men inombords var hon trasig och led av ätstörningar, pressad av alla krav hon försökte leva upp till.
1971 gifte Pia sig med multimiljonären Pier Caminneci. Tillsammans levde de jetsetliv med basen i Schweiz och umgicks i samma kretsar som kronprins Carl Gustaf, Christina Onassis och paret Gunther och Mirja Sachs. Med honom fick hon sonen Cesare.
Lyxlivet kändes så småningom tomt, kärleken svalnade och Pia återvände till Sverige där hon öppnade ett konferenscentrum tillsammans med en ny man.
När även det förhållandet tog slut blev hennes liv till ett vakuum och det helvete som skulle följa tog sin början, ett helvete som innehöll anorexi, missbruk, fängelse och hemlöshet…
1991 dömdes hon till 14 månaders fängelse för bedrägeri. Hon fick en son som idag är 13 år.Han omhändertogs av de sociala myndigheterna och hon får fortfarande inte träffa sonen mer än en gång i månaden under bevakning.
Idag har Pia fått upprättelse. Hon missbrukar inte längre, driver en egen verksamhet och har tilldelats ett stort skadestånd efter en 10 år lång rättsprocess.

Det är alltid intressant att läsa om människoöden. Biografier är ofta givande läsning, för under en livstid (eller del av den) hinner ofta huvudpersonen skaffa sig erfarenheter och kunskaper som kommer till nytta senare i livet.
Pia är inget undantag. Hon skriver mycket lite om åren som missbrukare, men säger själv att hon har få minnen från den tiden. Och det kan ju stämma. Detta är ju hennes berättelse och skulle man fråga andra personer i hennes liv skulle kanske historien vara en annan. Hennes berättelse är avskalad och man kommer henne inte inpå livet. Sitt innersta väsen döljer hon för läsaren.
Hur som helst är Pia idag en människa med en stor livskraft, stort hjärta och hon kommer förhoppningsvis att få många fina år där hon kan uttnyttja allt hon lärt sig “den hårda vägen”.

Mitt betyg blir ** av fyra möjliga

Italienska skor av Henning Mankell

Det är vinter i början av 2000-talet. En äldre man stiger upp ur en vak och upptäcker att det står en kvinna med en rullator ute på isen.
Vem är hon? Hur har hon kommit dit?
Så börjar historien om Fredrik och Harriet. En gång för många år sedan var de djupt förälskade. Nu lever Fredrik på en ö i yttersta havsbandet i en stor tystnad, omgiven av sin hund och katt, med en myrstack i sitt vardagsrum. En mörk hemlighet, ett ödesdigert misstag har gjort honom till en skygg ensling. Harriet ska snart dö och kräver att Fredrik ska infria det löfte han en gång gav henne. Tillsammans gör de en resa som på många sätt blir omskakande och leder till möten med de märkliga människor som döljer sig under den lugna svenska ytan.

En eremit som lever ensam med hund och katt på en öde ö, det bordet väl passa en skogsmulle som mig?
Och visst gör den det. Jag har inte läst en endaste bok av Mankell tidigare, beroende på att jag inte är en deckarfantast.
Men längre från en deckare än detta kan man inte komma!
Mankell har ett underbart språk, mycket njutningsfylld text att läsa. Han reflekterar, sorterar, agerar som den äldre mannen på ön. Hans liv tar under boken en ny vändning, hela hans lugna tillvaro ställs upp och ner. Jag vill inte avslöja innehållet i boken för mycket, men längtar du efter en välskriven lite filosofisk o ganska långsam berättelse, är denna helt rätt!
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Ondskans leende av Marianne Fredriksson

När Stina först träffade Per kände hon det som att bitarna i livet föll på plats. Hon var framgångsrik forskare, han var charmig och initiativrik ekonom. Men snart började mardrömmen. Per visade sig vara en dubbelnatur, en man vars våldsamhet låg nära ytan.
Till slut tvingas Stina fly från Per och skaffa sig skyddad identitet. Med goda vänners hjälp börjar framtiden se ljusare ut, och Stina känner viss tillförsikt. Men så kommer domstolsbeskedet: Per har rätt att träffa sina flickor.
Det som händer barnen i USA förändrar hennes syn på livet och människans natur för alltid.
Finns det någon trygghet? Och syns det utanpå om en människa är riktigt ond?

Ja, dethär lät väl bra? Låter klart läsvärd….men men
Den är riktigt dålig! Rent ut sagt usel!
Jag har läst många böcker av Marianne Fredriksson, “Noreas saga” fick högsta betyg av mig, “Gåtan”, “Evas bok” och “Simon och ekarna” tyckte jag också om! Vad har hänt?
När jag läst klart denna bok, för det gjorde jag, så letade jag på nätet efter recensioner på boken. Hittade bara en enda, en läsare som på Bokus hemsida skrev att den var fantasilöst skriven, verklighetsfrånvänd och usel!
Ja, jag kan bara hålla med, jag förstår inte vad som hänt?
Lägg för all del inte denna bok på önskelistan till tomten!
Mitt betyg blir * en endaste stjärna, mest för att det är en erkänd författare som skrivit boken

Många undrar över antalet böcker jag läser och tycker det är beundransvärt.
Jag vill bara tala om att det helt och hållet handlar om prioriteringar, jag struntar i städning, disk o andra tråkiga göromål för att hinna läsa!
Böcker är för mig som godis för andra – och tack o lov innehåller böcker inga kalorier, man kan konsumera hur många som helst utan att få dåligt samvete!
När jag första gången blev utbränd 1997, förlorade jag förmågan att läsa, att titta på teve, att lyssna på musik…..två mycket jobbiga år stirrade jag mest i väggen.
Så småningom har förmågan att kunna koncentrera mig på det skrivna ordet kommit tillbaka, likaså kan jag titta på teve ett tag, dock blir det inga långfilmer för min del. Ljud orkar jag knappt med än idag.
Att koncentrera mig på en bok i flera timmar i rad går inte, men jag varvar läsandet med korsordslösning och dessutom har jag alltid minst två böcker på gång samtidigt så att jag när koncentrationen dalar kan gå över på något helt annat ämne.
Att jag för närvarande har hel sjukpension gör ju också att jag har tid o möjlighet att ägna mig åt mitt största intresse, och det är jag tacksam för!
Så dammråttorna frodas, det är alltid stökigt hemma, den kroppsliga orken är minimal, men med hjälp av böckerna kan jag med ungdomlig vighet förflytta mig mellan olika länder, tidsepoker och scenarier!
Livet är fantastiskt!

Vilda grannar utgiven av Svenska Naturskyddsföreningen

Hur får vi ett rikare djur- och växtliv omkring oss?
Detta tar denna handbok upp – att skapa möten – möten mellan barn och igelkottar, mellan fjärilar och blommor, mellan människa och vild natur.
Vilda grannar i olika miljöer, i luften, på marken, i vatten är exempel på avsnitt i boken.
Man får konkreta tips om vilka holkar som fungerar för olika fågelarter, hur man anlägger en damm och planterar en fjärilsrestaurang, sköter och gör en kompost, bygger ett igelkottbo.
Det här är alltså en riktig inspirationsbok, lämplig att bläddra i när naturen vilar och det är mörkt och grått utomhus.

Mitt betyg **** av lika många möjliga!

Den nionde stenen av Kylie Fitzpatrick

London 1860-tal
Lily Korechnya är författare, feminist och tidningskolumnist – och tvingas skriva under manlig pseudonym för att bli accepterad. Sedan hennes mans död har livet varit grått och dystert, och det är inte förrän Lily får i uppdrag att katalogisera en förmögen dams juvelsamling som hennes liv får nytt innehåll.
De underbara indiska diamanterna fascinerar Lily. Och ju mer hon får veta om Indiens myter och ritualer desto mer växer hennes nyfikenhet på det exotiska landet. Samtidigt skakar ett antal brutala mord London.
Lily anar inte att det finns ett samband mellan morden och juvelerna hon katalogiserar.
Ovetande om de onda krafter som är i görningen reser hon till Indien för att återlämna juvelerna till maharadjan av Benares.

London 2002
Susana Harris arbetar på en bok om viktorianska kvinnliga författare. Via en samling brev stöter hon plötsligt på en okänd skribent, Lily Korechnya. Susana blir helt uppslukad av Lilys livsöde och den ondska som tycktes hota henne. Vem var den okände mördaren? Och vad hände med diamanterna?

En mycket läsvärd bok och en mycket sakkunnig författare har jag hittat!
Att läsa om kvinnors kamp för jämställdhet i 1800-talets England är alltid intressant. Dessutom är boken spännande som en deckare, kryddad med otroligt mycket fakta om Indien, dess kultur och religion.
Boken blir som en historisk gåta med ett kvinnoöde fyllt av dramatik, intriger, myter och kärlek.
Gillade första delen av boken bäst, då handlingen utspelas på 1800-talet, men den andra delen är viktig för upplösningen av gåtan.

Mitt betyg *** av fyra möjliga

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR