Läst i juni 2006

Den gamla hunden av Anders Hallgren

Författaren har arbetat med hundar i 40 år och är Sveriges mest kända hundpsykolog.

Boken handlar om hur man bäst ska tillfredsställa den äldre hunden, se till att den mår bra och får både den psykiska stimulans och den motion den behöver.
I boken finns massor av tips på enklare sysselsättningar, träning, friskvård mm.

“Oron för att ens bästa vän börjar bli gammal. Man räknar. Ett hundår är i genomsnitt sju människoår. Men då blir ju min hund…. Plötsligt slås man av hur kort ett hundliv egentligen är. Man hittar på ursäkter för sig själv och sin hund för att man inte fortsatt vara så aktiv som förut, men de ursäkterna tonar bara ut i en tom rymd och läggs som en sten på samvetet. Varför har hunden inte sagt något om att den vill ha längre promenader ?
Men hundar säger inte något, kräver inget, de bara anpassar sig och finner sig i och kliver åt sidan…”

Jag läste boken för att få en tankeställare, och det fick jag minsann!
Min underbara rottweiler Larissa blir nu 9 år, sista året i övre medelåldern för storvuxna raser, på väg att bli gammal!
Hon är pigg och alert, hänger med på allt, men visst märker jag att hon inte orkar lika mycket som förr.
Jag vill helt enkelt göra mig själv observant på hur jag ska göra för att hon ska må så bra som möjligt. Med en yngre hund, 2 katter och nu 5 kattungar i huset får hon ganska mycket stimulans, likaså då jag numera är hemma om dagarna och kan klappa om och prata med henne närhelst under dagen.
Ändå är det lätt att låta henne bli passiv i trädgården, hon kan ju springa om hon vill, men hur ofta gör hon det?
Jo när det kommer besökare, då hämtar hon bollen och är skitlycklig över att nån förhoppningsvis vill leka med henne!
Det är också viktigt att ge den äldre hunden “egen tid” dvs. ta promenader där bara den och husse/matte är med och de eventuella andra djuren får stanna hemma.

Ja mycket tänkvärt gav mig denna bok, ruskade om mig sådär lite lagom så jag inte glömmer bort min äldsta o bästa vän bara för att hon är så lugn o “snäll”!
Betyg: **** av lika många möjliga!

Hemma hos Martina av Martina Haag

Boken handlar om hur Martina försöker få livet att gå ihop med tre barn, en miljard katter och Sveriges stökigaste man som bara snor ens strumpor hela tiden och en skådespelarkarriär vars höjdpunkter mest verkar bestå av provfilmningar för finskt diskmedel.

Martina Haags krönikor i tidningarna Mama och Elle gav henne priset som Årets krönikör.
Boken innehåller både tidigare publicerade krönikor och nytt material.

Jag hade nog inte valt att läsa denna bok om den inte var utvald som månadens bok i Bokcirkeln på nätet.
Jag ansåg mig helt enkelt inte vara rätt målgrupp.
När jag läste vad medlemmarna i Bokcirkeln tyckte om boken visade det sig att antingen älskade man boken eller så tyckte man den var bara dravvel!
Jag tyckte nog att boken hade sina poäng trots att jag inte har någon erfarenhet av att vara trebarnsmamma!
Jag log igenkännande åt en del funderingar medan andra fick mig att se ut som ett frågetecken!
Kanske hade den roat mig ännu mer om jag läst ett avsnitt nu och då, istället för att som nu, läsa hela boken i ett sträck?
Mitt betyg för boken blir ** av fyra, helt ok i sin genre

Vägen till Barra Creek av Di Morrissey

Sally Mitchell fyller 20 år 1963 då det uppdagas att hon har ett olämpligt förhållande med en äldre man.
Sally tar impulsivt tjänst som guvernant hos familjen Monroe, mitt ute i den australiska vildmarken. Livet på boskapsfarmen blir en vändpunkt. Överklassflickan Sally finner sig väl tillrätta och vinner sina tre små skyddslingars hjärtan, blir vän med familjen och finner sitt livs stora kärlek.
Men tiden hos familjen får ett både tragiskt och bittert slut, och den dagen Sally lämnar farmen ser hon inte tillbaka.
Många år senare blir Sally uppsökt av sin tidigare arbetsgivare, Lorna Monroe, som är allvarligt sjuk och vill lätta sitt hjärta innan hon dör. Det hon avslöjar är både fasansfullt och hoppingivande och förändrar åter Sallys liv.

Jag är fascinerad av berättelser från Australien, framför allt dem skrivna av Tamara McKinley.
Vildmarken och livet där beskrivs även i denna bok trovärdigt. Däremot är själva släkthistorien och kärlekssagan alltför tunn.
Men som romantisk semesterläsning fungerar den okej. Ger den ** av fyra möjliga, mest för spännande miljöskildring.

Äldre utan att åldras av Stephan Rössner

Vi blir ett år äldre varje gång vi fyller år. Oundvikligen. Men det går att hålla kroppen frisk och välmående åldern till trots.
Stephan Fössner skriver här om hur vi ska må bra i medelåldern och även senare. Han hjälper oss att lägga om livsstil och behålla en god hälsa länge. Det är bara vi själva som kan göra något, men vi behöver hjälp för att skaffa de goda vanor som blir än mer nödvändiga med stigande ålder.
Vi ska tillåta oss att njuta av livet och allt vad det har att erbjuda, men göra det på ett klokt och balanserat sätt.
Bokens kapitel tar bland annat upp hur kroppen förändras med åren, vikt, motion, livets goda, bantningsmetoder och kalori- och GI-tabeller.
Ett avsnitt ägnas åt mat från världens alla hörn.

Inget nytt under solen!
Jag tycker nog att boken mest handlar om bantning. De vanligaste bantningsmetoderna gås igenom. Recepten lockade inte mig. Boken gav mig inga nya kunskaper, ej heller inspiration.
Betyg: ** av fyra möjliga, mest för det sakliga innehållet.

Tusen små bitar av James Frey

James Frey vaknar upp på ett flygplan. Han har ingen aning om var han har varit eller vart han är på väg. Han minns inte vad som hänt de senaste två veckorna.
Ansiktet är sönderslaget och kroppen täckt av sår och blåmärken. Han har ingen plånbok, inga pengar, inget jobb.
Polisen letar efter honom. Han är bara 23. Och han har varit med om det här förut.

Boken är en självbiografi och handlar om hur James ställs inför ett val – att sluta ta droger eller att dö.
Det är en kompromisslös och ursinning beskrivning av hur begäret blir till beroende och vad det innebär att försöka bli frisk och fri.’

Denna bok är utvald juni-bok i Bokcirkeln. När jag fick hem den från biblan tänkte jag: “Oh nej, inte en sån bok i sommarvärmen! Bara eländes elände skildrat på femhundra sidor! Kommer aldrig att orka mig igenom den!”
Men tji fick jag!
Jag rycktes med från första sidan och sedan blev det bara bättre och bättre….
Författarens sätt att beskriva abstinensen de första dygnen på behandlingshemmet med alla symton det innebär, skakade om mig rejält. Historien är också mycket verklighetstrogen då James aldrig tar till sig de 12 stegen inom AA-rörelsen som hela behandlingen går ut på. Han går sin egen väg, och har hittills hållit sig nykter i åtta år.
Att man kan få vänner för livet på en institution trots alla patienters olika bakgrund framstår som tydligt, liksom att alla inte lyckas, vilket redogörs i bokens slut.
Ger boken toppbetyg inom sin genre, **** av lika många möjliga.

Sightseeing av Rattawut Lapcharoensap

Mamma säger: “Mus och elefanter. Det är det enda dom där människorna är ute efter.” Så säger hon alltid i augusti, när det är högsäsong, då hon är less på västerlänningarna som översvämmar ön, less på att hitta använda kondomer i rummen på motellet, less på gästersom kommer till henne och klagar på fem språk. Hon ser på mig och säger “Här erbjuder man dom historia, tempel, pogoder, traditionella danser och kooperativa sidenväverier, men det enda dom egentligen vill göra är att rida på åbäkiga grå djur, som en skock vildar, och dregla över flickor och dessemellan ligga utslagna på stranden och få hudcancer”.

Ovanstående var ett utdrag ur en av novellerna som skildrar Thailand på ett helt annat sätt än det vi känner igen från turistbroschyrernas paradisbilder.
En ung författare vars namn är omöjligt att uttala, men vars noveller är trevlig läsning.
Ibland tycker jag det är skönt att läsa noveller, passar utmärkt bra när solen gassar och man inte kan ligga i flera timmar i sträck.
Små fragment av människoöden berättade av någon ung medlem av familjen. I novellerna skildras familjeliv sett ur ett barns eller en ung människas ögon.
Klart läsvärd, betyg *** av fyra möjliga.

Hundens språk av Katharina Schlegl-Kofler

Att vifta på svansen, skälla eller visa tänderna – hundens beteende är mångfasetterat. Att lära sig hundens språk är inte alls svårt. I denna bok får du veta vad din hund försöker säga dig, hur den visar vad den vill och hur du kommunicerar med den i vardagslag.
Man får kompetenta svar på viktiga frågor om hundens beteende och språk
Du kan lära dig vad hundens beteende betyder och hur du reagerar på rätt sätt

En liten händig bok, mycket pedagogiskt upplagd med tydliga avsnitt med bra bildillustrationer.
Tror nästan jag måste köpa denna bok som jag nu lånat på biblan.
Trots att jag haft hund i 9 år och läst många hundböcker tyckte jag att jag lärde mig mer, och jag vill gärna ha den i bokhyllan för att läsa i när man hamnar i olika situationer med sin hund.
Betyg : **** av lika många möjliga!

I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite

På Tahiti är det allmänt känt att kvinnor är klokast och mödrar vet bäst. Men det är faktiskt så att det är Materena som vet allra bäst. Alla tycker så, utom Materenas egen dotter.
Hjältinnan i boken heter alltså Materena. Hon är höggravid när hon får anställning som professionell städerska. Så fort hon kan börjar hon jobba igen. Hon drömmer om en bättre framtid för sin dotter.
Leilani är en utmaning från allra första stund, och ju äldre hon blir desto mer ifrågasätter mor och dotter varandra. När så Leilani träffar sin första kärlek, måste Materena försöka förstå att hennes dotter behöver finna sin egen väg.
En lättsam, lite tramsig bok om mor-dotter-förhållandet, som är universellt oavsett var du växer upp. Drömmar och förhoppningar verkar vara desamma antingen du bor i Sverige eller på Tahiti.
Jag trodde nog att jag skulle lära mig mer om livet på ön, för främmande kulturer har alltid fascinerat mig.
Men för det ändamålet är inte denna bok den rätta. I början irriterade jag mig på ett något hafsigt språk, tills jag insåg att den är skriven exakt som personerna låter när dom pratar.
Då gick det bättre att bortse från språkfel och lite konstiga meningar.
Boken har tydligen blivit en internationell succé men det har jag svårt att förstå. Visst kan den tyckas charmig, men jag har nog uppenbarligen lite svårt för dessa “pratiga” böcker. Även om ett alldagligt och inte så händelserikt liv kan man skriva på olika sätt, detta fängslade mig inte särskilt.
Mitt betyg ** av fyra möjliga.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR