Läst i oktober 2006

Brännmärkt av Catharina Ingelman-Sundberg

År 1391 seglar den unga borgarhustrun Anne från Lubeck till sin barndomsstad Stockholm. Hon väntar sitt första barn.
Hennes drömmar om en ny tillvaro slås i spillror när ett våldsamt oväder blåser upp och det gamla hansakeppet förliser. Som enda överlevande räddas Anne av ett fiskarpar.
Snart inser hon att hon svävar i livsfara och lyckas fly in till staden. Där föder hon en dotter, men får beskedet att flickan var dödfödd.
Utan familj och med alla sina ägodelar liggande på havets botten måste hon nu bygga upp en egen tillvaro.
Stockholm är en osäker plats för en ensam kvinna och Anne tvingas hela tiden vara på sin vakt. Hon möter två män som bägge kommer att få ett avgörande inflytande på hennes öde…

Boken utspelar sig under en av de mest fascinerande perioderna i Stockholms historia, och vem är bättre lämpad att berätta än denna författare som är marinarkeolog och journalist.
Hon skildrar här livet i en stad skakad av fiendens grymheter. Detta är första delen i en planerad serie av tre.
Jag gillar historiska romaner. Nu var det alltför länge sedan jag läste en sådan, så denna bok var välkommen!
Författaren skriver bra, och boken berättar om ett spännande livsöde.
Det hela känns genuint då författaren är så kunnig i historia och därför kan beskriva hur livet levdes i Stockholm kring år 1400.
Visst har jag läst ännu bättre historiska romaner, men är ändå villig att ge denna
*** av fyra möjliga för ett “prydligt hantverk”.

Sällsamma ögonblick i svensk natur av Bertil Pettersson

Bertil Pettersson började med naturfotografering som hobby 1955. Efter några år publicerades de första bilderna. Sedan dess har han kommit ut med sexton böcker.
Hans arbetsfält är den svenska naturen från kust till fjällskog.
I boken skildras möten med björn, älg, lodjur, rådjur, räv och annat vilt från svensk natur.
Alla hans naturskildringar är äkta och boken är därför helt fri från bilder tagna i hägn eller arrangemang med tama djur.

Detta är i första hand en otroligt vacker fotobok. Om du som jag njuter av vacker natur och spännande djur gillar du också att bläddra bland dessa fina bilder.
Och även om man inte har en särskilt bra kamera men ändå gillar att fota så kan man här se hur fotografen komponerar sina bilder.
Till de olika avsnitten hör också en kortare eller längre textdel där han beskriver hur bilderna kommit till.
Ett utdrag ur boken:
“Solen hade sänkt sig bakom skogsranden bortom myren. Då fick jag se hur björnhonan satte sig ner på sin breda bak. Sittande i denna ställning gav hon di åt sina ungar. Att komma detta mäktiga vilt så nära att jag både kunde se och avbilda deras intima familjeliv, var en enastående naturupplevelse.
Det är långt ifrån alltid som min väntan i gömslet under 30 års tid har resulterat i björnbilder. Tio vårar under dessa 30 år har jag fått återvända utan att ha fått se någon björn från gömslet!”
Tålamod är en dygd mao.
Mitt betyg blir *** av fyra möjliga

En smak av vin av Joanne Harris

Som barn tillbringade författaren Jay Mackintosh tre skimrande somrar hos den gamle gruvarbetaren Joen Cox i en liten ort i norra England. Joes blandning av handfast visdom och gammal folktro gav tröst till den ensamma pojken, tills Joe plötsligt utan förvarning försvann.
Många år senare bor Jay i London, han har en succéroman bakom sig men det var många år sedan.
På ren impuls bestämmer han sig en dag för att lämna storstadslivet och utan att tveka köper han en gård i en liten fransk by.
Där hoppas Jay kunna återkskapa de gyllene barndomssomrarnas magi. Joe visar sig vara mystiskt närvarande, och närvarande är också Jays granne, den tillbakadragna och gåtfulla Marise.
Inspirerad av Marises gåta börjar Jay kunna skriva igen.

Denna bok är månadsbok i Bokcirkeln, annars hade jag nog inte valt att läsa den. Provade nämligen att läsa boken Choklad av samma författare, och den fastnade jag inte alls för. Den blev ju sedermera en välkänd film.
Denna bok är i samma verklighetsflyktiga anda. En vacker saga i en värld där man kan dra ondskan vid näsan. En kärlekshistoria och en barndomsskildring. Lättläst och välskriven, dock är inte denna typ av bok min favoritlektyr.
Betyg ** av fyra möjliga

Första tvättmaskinen i Ohtanajärvi av Ester Cullblom

Detta är en novellsamling av en författare som vid 72-års ålder gjorde skönlitterär debut.
I en samling berättelser skildrar hon här gångna tiders liv och leverne i Tornedalen.

Ibland gillar jag att läsa noveller. Det passade jättebra nu på semestern, då jag inte satt långa stunder med en bok i handen och koncentrationen inte var den bästa.
Småputtriga och trevliga berättelser bjuds det på här, från vanligt vardagsliv.
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Huset vid Flon av Kjell Johansson

Tiden är skiftet mellan fyrtio- och femtiotal, platsen en förfallen villa i Midsommarkransen untanför Stockholm. Där lever en familj som avviker starkt från folkhemsförortens övriga invånare, “de vanliga”, en mor som köper romaner istället för lakan, en vresig morfar i ständig jakt på cigarettfimpar, en mormor som övningsläser med barnbarnen i en biografi över Branting.
Och så den alkoholiserade fadern, just hemkommen från sjön. Ibland, i rollen som greve Johan von Johansson af Kransen, en överdådig upptägsmakare, i andra stunder en människa i förbittrad strid med alla och sig själv.
Berättelsens två ögon, dottern och sonen, lär sig på olika sätt att överleva våld och utanförskapets förödmjukelser.

Jag hade egentligen lånat hem boken ” Rummet under golvet” av samma författare, som nyligen kommit ut. Då såg jag att det var fortsättning på en serie med tre böcker och bestämde mig för att börja “från början” med den första boken.
Jag brukar gilla “arbetarförfattare” och deras skildringar av vardagen förr i tiden.
Något saknades dock i den här berättelsen, något jag inte direkt kan sätta fingret på, mer än att jag inte rycktes med i handlingen. Jag berördes helt enkelt inte särskilt mycket, så därför får boken bara betyget ** av fyra möjliga och jag är inte säker på att jag läser dom övriga böckerna.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR