Påsk
Påsk i Sverige
För den majoritet av svenska folket vars religiösa intresse kan betraktas som ljumt har påsken framför allt blivit en fyra dagars ledighet. Påskhelgen kan ju inträffa redan i mars eller långt in i april.
För några generationer sedan präglades långfredagens måltider av späkelser.Man åt salt mat, sill ost o smaklös mjölgröt. Törsten skulle inte släckas utan efterliknades vid Kristi törst på korset.
På påskaftonen frossar man i ägg, med eller utan påskhare. På påskdagen blir den vitlöksspäckade lammsteken ett allt vanligare inslag.
Ett kusligt, forntida inslag i svenskt påskfirande har i dag förvandlats till ett nöje för barn: att klä ut sig till påskkäring eller påskhäxa, kånka på en kaffepanna o förvänta sig att få den fylld med småpengar eller godis.
Påsk i Finland
En finsk specialitet är memman. Memma har traditionellt ätits i sydvästra Finland. Påskmemman görs på en blandning av rågmjöl, malt o vatten, gräddas i ugn, och äts med ovispad grädde o socker (o fyy vad äckligt det smakar!) Dessvärre har den fått EU-status som nationell produkt!
Påskbrasor är också vanligt förekommande.