Ätliga växter i naturen

Rätt utrustning!

-trädgårdshandskar
-en svampkorg med en rulle plastpåsar och påsklämmor i
-en liten kniv
-när du plockat en sort, blås upp påsen o försegla den. Skyddar mot uttorkning och stötar

Örthantering:
– plocka växterna då de är färska
– blommorna ska vara nyutslagna
– rötterna plockas tidigt på våren eller sent på hösten
– blad till omslag kan plockas hela sommaren
– plocka inte missfärgade blad
– plocka växterna då det är torrt ute, undantag är växter tillsallader o varmrätter eller färskt te på färska blad
– rötter, barr o bark kan plockas fast det regnar. Dessa tvättas omsorgsfullt före torkning.
– Tvätta inte blad o blommor före torkning. Plocka från rena ställen o borsta av före torkning.
– Torka växterna snabbt i välventilerat utrymme på brickor, porslinsfat, som knippen på lina eller krokar eller i speciella torkmaskiner
– Torka inte i direkt solljus
– Torka i högst 50 grader
– Förvara torkade växter i papperspåsar eller glasburkar i mörkt utrymme
– Plocka varje växtsort för sig o blanda inte med andra under torkning
– Märk örterna på underläggspappret eller på annat sätt redan på torkningsplatsen.

Almfrukter
Backlök
Björkblad
Daggkåpa
Enbär
Fläder
Getrams
Granskott
Harsyra
Kaveldun
Kirskål
Kvanne
Kvickrot
Libbsticka
Lomme
Löktrav
Maskros
Mållor av alla slag
Nässlor
Ormrot
Penningört
Ramslök
Rödplister
Skogslök
Sommargyllen
Vitplister
Ängssyra

ÄTLIGA BLOMMOR
Blåklint
Cikoria
Gräslök
Gullviva
Gurkört
Gökärt
Hägg
Kamomill
Krasse
Klöver
Malva
Maskros
Oxtunga
Pensé
Ringblommor
Ros
Solros
Stockros
Viol
Åkersenap

TORKA GRÖNA BLAD

Häng upp bladstjälkar av t.ex nässlor, daggkåpsblad, kirskål i lösa buketter på ett torrt mörkt ställe. Låt torka någon vecka. Repa bort bladen från stjälkarna o förvara i papperspåsar den första tiden. Därefter kan man lägga dem i glasburkar.

BRÄNNÄSSLA

Upp till 150 cm hög ört som sprider sig aggressivt. Föredrar fuktig, kväverik jord. Blommar med små gulaktiga blommor i juli-augusti.
Innehåller flera vitaminer o mineraler, garvämnen o slem o har mycket klorofyll. När växten torkas, kokas eller upphettas ger nässlan inte längre kliande utslag o blåsbildning. Otillräckligt kokt eller rå brännässla kan i större mängd ge förgiftning med kraftig irritation i mag- och tarmkanalen, hudutslag o ödem.
Nässlor kan användas som gödning, nässelvatten, o för att bekämpa skadedjur.

Nässla torkas i rumstemperatur med stjälkar o blad i knippe. Sedan mixas o mals den till ett pulver, som kan användas dagligen. Pulvret förvaras bäst i en glasburk eller papperspåse i mörkt utrymme. Ät en tesked om dagen utspritt över dagen. Strö det på smörgåsar, gröt eller fil. Nässelpulvret fungerar som ett alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.
Dryck av brännässlepulver blandas i kallt eller varmt vatten, frukt- eller bärjuice.
Nässla liksom rödbeta, kålrot o spenat är nitratväxter onitrater kan förvandlas till nitriter i saliv, magsäck och tarm. Det är bra att ta livsmedel rika på C-vitamin som skydd.
Förutom nässelsoppa kan du koka nudlar i soppan.
Du kan också koka hela blad i saltat vatten. Vattnet skall precis täcka bladen. Servera dem varma med smör eller hollandaisesås, med pocherat eller stekt ägg, eller som grönsak till stekt eller rökt kött eller fisk.
Förvällda blad kan frysas och användas som spenat
Hacka bladen och koka i lite vit sås till stuvning
Hacka bladen och använd dem i en sufflé

SOPPA AV NÄSSLOR, KIRSKÅL O LIBBSTICKA

2 liter färska nässelblad, varav 2 dl kirskål
8 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 dl hackad gräslök
2 msk hackad libbsticka
1 tsk salt
1 tsk timjan
Peppar
1 tsk rapsolja
½ tsk curry

Skölj bladen noga. Strimla o koka dem mjuka i vatten med buljongtärning i ca 5 min. Grova blad behöver ca 20 min. Sila av bladen men spar kokvattnet. Finhacka bladen i mixer. Blanda hacket med kokvattnet. Skaka ihop mjöl o grädde i en burk med lock. Häll i soppan. Tillsätt hackad gräslök o libbsticka. Koka upp o låt koka ett par min. Krydda.

NÄSSELPESTO
4 dl färska nässlor
½dl pinjenötter eller skållad mandel
1 dl riven parmesan
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1tsk salt
1 krm svartpeppar

Rensa o skölj nässlorna i flera omgångar. Koka upp i en bottenskyla vatten. Koka någon minut. Häll av vattnet, spar det.
Kör nässlor, nötter, ost o vitlök till ett grovt hack i mixer. Droppa i olja o en del av nässelvattnet medan maskinen går, tills peston får lagom konsistens. Salta o peppra.
Servera med nykokt pasta.

NÄSSELOMELETT

1 liter rensade och förvällda nässlor
1 msk smör
1 ägg
1 dl gräddmjölk
1½ msk vetemjöl
Salt, finhackad dill

Fräs de finmalda eller passerade nässlorna en stund i en klick smör. Ägg, gräddmjölk och vetemjöl vispas samman,. Rör ner nässlorna, lite salt och dill. Grädda omeletten i ugnsform på svag ugnsvärme. Den får ej bli brun.
Stjälp upp den färdiga omeletten och fyll med t.ex en god hummerstuvning. Vik ihop så att stuvningen syns runt om.

Medicinsk användning: Te på färska blad lindrar vid gikt, reumatism o artrit. Tillagade brännässlor ger mycket järn. Teet hjälper också till vid starka mensblödningar. Stark infusion kan användas som hårsköljning för att stärka hårbotten o motverka mjäll.
Gödselmedel för trädgården:
Lägg i en hink med vatten så mycket nässlor som får plats. Låt stå upp till en vecka.

GRAN

Späda granskott kan användas i sallad. Du kan stöta dem lätt och låta dra i kokande vatten till te, gärna med en kanelstång och några kryddnejlikor.
Låt granskott dra i en blandning av vitt vin och mineralvatten för en fräsch och svalkande dryck.

Granskottsolja gör du lätt av sköljda granskott som du lägger i en burk och täcker med matolja. Låt dra i tre veckor, sila sedan bort skotten. Gott till dressing och stekning, utmärkt till vilt, och allra bäst att marinera älgkött i!

GRANSKOTTSDRICKA ca 2 liter

2 liter ljusgröna granskott
1 skivad citron
1 liter vatten
1 liter socker
1 msk citronsyra

Rensa granskotten från skräp. Lägg dem i en rostfri kastrull eller bunke. Täck skotten med en skivad citron. Skrubba den noga med handdiskmedel o ljummet vatten först. Koka upp vatten, socker o citronsyra. Häll den kokande lagen över granskotten. Låt stå kallt o dra i 2-3 dygn. Sila av drycken genom en silduk. Häll på flaskor o frys in det som inte går åt på en gång.
Själv brukar jag använda plastsaftflaskor till nerfrysningen, funkar bra också att frysa in hemlagad buljong i.

GRANSKOTTSOLJA
Plocka granskott på försommaren. Skölj i kallt vatten, låt torka på handduk. Lägg i burk, häll på olivolja. Låt stå 2 veckor, sila av o buteljera.
Särskilt bra till vilt, också i dressing, marinad till kött o till stekning.
Skotten kan också smaksätta vinäger eller brännvin.
Du kan koka te på skotten.
Frys lite för skogssmak till tjälknölen!

GROBLAD

Växer vid stigar och vägar, på gårdsplaner och i gräsmattor. Mycket vanlig i hela landet.
Den växer i rosettform.
Plocka de spädaste och mjällaste bladen, hacka dem och ät dem råa. De kan också kokas med i grytor.
Efter blomningen bildas frön på runda stänglar. Fröna kan ätas råa eller kokas till gröt.
Fröna kan också strös över bakverk

GÖKÄRT

Växer ofta i skogsbryn och längs stigar och diken. Vanlig i södra och mellersta Sverige.
Passar bra som ätbar dekoration i sallader, blommorna är goda.
Plockas under maj-juni
Blanda gärna gökärtsblommor med gröna granskott, avokado och skarp rödlök

SALLAD FRÅN SKOGSBRYNET (ur boken Plocka vilda matväxter)

Avocado
Mild grönsallat
Rödlök
Späda granskott
Gökärtsblommor
Nötolja
Vitvinsvinäger
Fransk senap
Salt och peppar

HARSYRA

Innehåller oxalsyra som inte är nyttig i stora mängder.
Använd i råkost, vanlig sallad och fruktsallad.
Till kokkött: Ta tre stora nävar per liter vatten så blir kokköttet extra smakligt!
Prova en saftig mörk chokladkaka överströdd med syrliga blommor och blad. En fröjd för både öga och gom!

OGRÄSRISOTTO

1 gul lök
3msk olja
3 dl rundkornigt ris
9 dl buljong gjord på tärning
3 dl strimlade gröna blad
1 dl strimlad löktrav eller vildlök
1 dl strimladängssyra eller harsyra
100 g sockerärter
1 dl mellangrädde
4 msk riven parmesan
2 paprikor
Till servering: fläsk- eller quornschnitzlar

Skala o finhacka löken. Hetta upp olja i en gryta, fräs löken, lägg i riset och låt det bli genomskinligt.Häll därefter i någon dl het buljong, låt koka in o späd eftersom med mer under omrörning. Rör ner finstrimlat grönt, löktrav o ängssyra efter 15 min. Späd med mer buljong o fortsätt koka. Rör i sockerärter när riset nästan är mjukt. Låt allt bli riktigt hett. Blanda i grädde, 1 msk smör eller olja o riven ost till en lös gröt. Dela paprikorna o ugnsbaka halvorna i 250 grader i 10 minuter. Låt svalna o dra sedan av skalet. Stek schnitzlarna. Servera allt med risotton.

KIRSKÅL

Trivs i fet trädgårdsjord och tränger undan de flesta andra växter.
De spädaste bladen kan användas råa i sallader, de är C-vitaminrika.
Du kan strö hackade blad över kokt potatis.
Större blad kan förvällas, fräsas i smör och användas i grytor, soppor och gratänger

KVANNE

Strandkvanne väster sparsamt längs kusten från Bohuslän till Uppland och fjällkvanne hör hemma i fjällen.

Kvanne har lång tradition som nytto- och läkeväxt.
Roten ansågs förr verksam mot pest.
Späda kvannestjälkar kan skalas och ätas råa.

Kvannebrännvinet har i gamla tider ansetts som en förnämlig förening av njutning och nytta.
Rot blad och frön kan användas till kryddning.
Det enklaste är att lägga en kvist i en flaska brännvin, låta det dra ett dygn och sen hälla upp en sup.
Brännvin:
3 dl sönderklippta blad läggs i 35 cl brännvin. Får dra 1 dygn. Filtrera och buteljera. Vinner mycket på att lagras, gärna ett år eller mer.
Bladen kan plockas från våren och över hela sommaren

LUNGROT

Trivs i näringsrik jord. Man hittar den ofta vid gamla gårdar där den bildar stora kolonier.
Trekantiga blad med spetsiga flikar, känns mjöliga att ta på. Kan bli upp till 80 cm höga.
Släkt till rödbetor, mangold och spenat. Används på samma sätt som spenat.
Bladen kan ätas lätt smörkokta, med en aning salt och vitpeppar.
Med lite vitlök och creme fraiche blir de ännu godare. Gott till pasta

MASKROS

Maskrosens medicinska användning har förmodligen kommit från medeltida araber. Maskrosrot innehåller bitterämnen, kolin, pektin, slemämnen, nikotinsyra o D-vitamin. Maskrosblad innehåller bl.a betakaroten o C-vitamin. Rostad maskrosrot har också använts som kaffeersättning.
Maskrosen är nyttig vid nedsatt lever- och gallfunktion, nedsatt bukspottskörtelfunktion, högt blodtryck, svårigheter att spjälka fett och vid eksem och hudproblem!
Maskrosens blad är en god jodkälla och innehåller mer järn än spenat!
Maskrosblad kan ätas färska i sallader. Maskrosens bladstjälkar kan lagas till varmrätt o är en riktig delikatess som stekta.
De ännu gröna blomknopparna kan fräsas i olivolja med lite citronsaft.
Maskros odlas i flera länder till bl.a sallader o andra maträtter

Späda blad torkas o förvaras i glasburkar eller papperspåsar i mörkt utrymme. Roten tas upp på hösten eller tidigt på våren. Den tvättas först o torkas i bitar. Maskrosen kan gärna kombineras med pepparmynta vid matsmältningsbesvär. Maskrosblomma kan användas till ansiktsvatten.

MASKROSSALLAD
3 dl maskrosblad, de späda bladen smakar bäst just när snön smält bort. Är dom större bör man ta bort mittnerven där det mesta av bitterämnena sitter. När maskrosen börjat knoppa är bladen i regel för beska att användas i sallad
100 g isbergssallat
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
4dl kokta kikärter
brödkrutonger
Ätliga växter o blommor som penningört, sommargyllen, krasse, ringblommor
Salt

Blue cheese-sås: 75 g grönmögelost
1 dl naturell lättyoghurt
2-3 msk hett vatten
Svartpeppar

Gör därefter såsen. Mosa el. mixa ihop ädelosten med youghurt. Späd med hett vatten så den blir något rinnande. Krydda med svartpeppar.

Maskrosvin (recept ur boken Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar av L Andersson och j Olsheden)

Plocka de gula blommorna i solsken annars sluter de sig.
Slå 4 liter kokande vatten över 3 liter maskrosblom och låt stå i 48 timmar.
Sila och krama ur dem.
Lägg i 3 apelsiner och 3 citroner. Både skal och fruktkött skall vara med. Skär bort det vita från apelsinskalen. Ta bort alla kärnor. Täck med en duk och ett tättsittande lock. Lägg på en tyngd. Låt jäsa i 2-3 veckor.
Sila och slå på flaskor. Låt stå ca 2 månader.
Servera med is.

Maskrosbrännvin (ur boken Hirkum Pirkum och andra brännvinskryddningar av L Andersson och J Olsheden)

Plocka endast färska blommor. Använd de gula partierna, allt grönt och stjälken skall avlägsnas. Fyll en syltburk med sönderdelade blommor, proppa den inte helt full. Häll på brännvin ända upp.
Lägg på lock och låt dra i 1 dygn, max!
Provsmaka, filtrera och buteljera. Skall njutas direkt, men kan lagras en kortare tid.

Maskrosbladte
1 tsk torkade maskrosblad i 2 dl kokande vatten. Låt dra i 10 minuter. Drick 2 kkp/dag förre maten.
Obs! En del kan vara allergiska mot maskros.

Maskrossnaps
Fyll en glasburk med maskrosblommor, inga blad ska följa med. Häll på brännvin, låt stå en vecka. Filtrera, blanda efter egen smak, låt den inte stå för länge, detta är färskvara

Medicinsk användning:
Som laxeringsmedel vid matsmältningsbesvär. Rötterna innehåller inulin, som hjälper bukspottkörteln att reglera blodsockernivåerna.

MJÖLKÖRT – RALLARROS

Det mesta på växten kan användas.
Använd som vårprimör.
När de unga skotten är 1-2 dm höga är de som bäst. Ta både skotten och de unga bladen, koka i lätt saltat vatten. Ät som sparris eller hackade i soppor och grytor
Stjälkmärgen är läcker. Klyv de icke-blommande skotten, skrapa ur den centrala märgen och ät färsk eller torka. Smakar som en blandning av äpple och ärtor.

RENFANA

Den vilda renfanan hittar man snart sagt överallt. Med sina flikiga blad och skarpt guldgula, skimrande blommor står den vid vägkanter och stigar där jordmånen är torr och ganska karg.
Det går utmärkt att använda både blad och blommor som brännvindskrydda.
På försommaren görs brännvin på bladen och under augusti månad är det lämpligt att krydda med blommorna.
Medicinskt har den använts i samband med förlossningar (som avkok till sittbad) och som medel mot kramp i magen – men framför allt för att hålla undan vägglöss och loppor. Och för att dölja lukten av skämd mat.
I Östeuropa lägger giftasvuxna flickor en påse renfana i armhålan – och får då precis den man hon önskar!

Brännvin:
Lägg knappt 2 dl blomknoppar i 35 cl brännvin. Låt dra ett dygn. Filtrera och buteljera.
Detta ger ett gyllengult brännvin.

RÖDKLÖVER

Upp till 60 cm hög ört med mörkrosa blommor.

Kulinarisk användning:
Färska späda skott kan blandas i sallader eller i soppor eller tillagas som spenat
För smakens skull är det värt besväret att lossa de små blommorna från blomhuvudet, så rena som möjligt från allt grönt. Strö dem över sallad eller grönsaksrätter minuten innan de ska ätas

Medicinsk användning:
Te på blommorna lindrar vid bronkit, heshet, luftvägsinfektioner o hosta samt vid dålig matsmältning. Det kan ges till barn med kikhosta, prova att tillreda som sirap.

SOMMARGYLLEN

Trivs i näringsrik kulturmark som inte odlas. Längs åkerrenar och i beteshagar, klarar sig också i torr och mager jord. Vanlig i större delen av landet.
Nyp av de späda gröna bladen som är A- och C-vitaminrika.De sitter samlade i en platt rufsig rosett. Passar bra i sallader.
Blomknoppar kan plockas ända tills de slår ut. Koka snabbt i lättsaltat vatten, använd i soppor. Grytor, gratänger och pajer.
Med en klick smör eller creme fraiche och lite vitlök gott tillsammans med både kött och fisk.
Förvällda övre delar av stjälk med blomknopp kan serveras med en hollandaise-sås

GYLLENSTRUTAR (recept ur boken Plocka vilda matväxter)
2 dl förvällda blomknoppar med en bit av stjälken kvar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk creme fraiche
Salt, vitpeppar
Parmaskinka i tunna skivor
Parmesanost
Pressa vitlöken, fräs i smör. Vänd ner blomknopparna. Tillsätt creme fraiche,krydda. Lägg några teskedar på varje skinkskiva, rulla ihop till strutar. Hyvla rikligt med parmesanost över före serveringen.

SVINMÅLLA

Naturens läckra motsvarighet till både spenat och sallat.
Trivs på näringsrik kulturmark, i trädgårdsland och nyanlagda rabatter.
Den är släkt med rödbeta, mangold och spenat. Rullar man ett blad mellan fingrarna märker man genast att det känns mjöligt. Växten kan bli meterhög.
Innehåller A- och C-vitamin, järn och proteiner
Tidigt på sommaren kan man äta både stjälkar och blad. Späda skott kan kokas som sparris. Senare nyper man av skottspetsarna som kan användas råa i sallader eller smörfrästa i grytor och soppor.

VIOL
Styvmorsviolen växer på mager mark. Skogsviolen växer i skogsgläntor.

VIOLFINAL (ur boken Plocka vilda matväxter)
Mogen brieost
Päron
Valnötter eller pinjenötter
Violer
Flytande honung

VÅTARV

Kallas också nate och uppskattas av höns men är också utmärkt människoföda.
Den växer på all sorts kulturmark, i trädgårdar och till och med i balkonglådor.
Växten bildar en matta av veka nedliggande stjälkar med äggformade parblad.
Smaken påminner om krasse. Innehåller C-vitamin, järn och protein.
Smartast att klippa med sax för att undvika jord vid plockning. Torkar lätt ut, låt ligga i en fuktig handduk innan användning

ÄNGSSYRA

En härdig flerårig, upp till 1 m hög ört med pyramidlika rödbruna blommor som blommar i maj-juli. De späda bladen är bäst.

Kulinarisk användning:
Späda blad sparsamt i grönsallader, i soppor o såser.
Om man förväller bladen och bereder dem med mjölk så mildras den syrliga smaken.
C-vitaminrik

Medicinsk använding:
Avsvalnat te på späda blad är en svalkande dryck vid feber, ett gurgelvatten vid halsont o en stärkande dryck vid dålig matsmältning.

Gör en fantastisk sås till rosa fisk genom att koka upp grädde, vispa i fiskbuljong och klicka i kallt smör. Rör i grovhackade o förvällda ängssyreblad. Krydda med salt, peppar och en aning saffran.

Ängssyresoppa

1 liten finhackad gul lök
1 msk solrosolja
2 krossade vitlöksklyftor
En stor handfull färska späda ängssysreblad och stälkar, grovhackade
8½ l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt o peppar
1½ dl matlagningsgrädde
Muskot

Fräs löken mjuk i oljan, tillsätt syrabladen o fortsätt fräsa 1 minut.
Slå på vattnet, rör ner buljongtärning, ge soppan ett uppkok. Sänk värmen o låt sjuda 15 min.
Salta o peppra efter smak. Ringla lite grädde i botten på 4 djupa tallrikar, häll försikting över soppan o pudra över lite riven muskot.
Servera med färskt bröd o lite god ost.

STUVAD SYRA

3 hg syrablad
2 tsk salt
2-3 l vatten
2 msk smör
2 msk mjöl
2-3 dl gräddmjölk
Salt, peppar

Förväll syrabladen i minst 5 min i saltat vatten för att få bort oxalsyran.
Häll av vattnet och låt bladen rinna av. Hacka dem eller passera.
Fräs smör och mjöl och häll i het gräddmjölk. Syran blandas i o det hela får småkoka ca 5min.
Kan redas av med ett uppvispat ägg.
Servera t.ex till stekt korv.

Creme Germiny, fransk syrasoppa 4p.

2 liter syrablad (250g)
2 liter vatten och 2 tsk salt till förvällning
1 msk smör
1 liter kraftig buljong
4 äggulor
4 msk vispgrädde
Salt o peppar

Förväll syrabladen 5 min, hacka grovt o fräs lätt i smör i kastrull. Häll i buljongen, koka tills mjuk, salta o peppra. Vispa ihop äggulor o grädde i en soppskål, häll soppan över.

SOLSKENSSOPPA (ur boken Plocka vilda matväxter)

1 liter grönsaksbuljong
2 schalottenlökar
2 avocadon
3-5 löst packade ängssyreblad utan skaft
Citronsaft
2½ dl naturell yoghurt
Några stänk tabasco
Nymalen peppar
Lös buljongtärningarna i hett vatten. Låt svalna. Finhacka löken, lägg i matberedare, tillsätt avokadokött, syreblad, lite citronsaft och kör slät. Späd m buljongen. Rör ner yoghurt, smaka av med tabasco o peppar. Servera soppan med en elegant yoghurtslinga på varje portion.