Finsk julmat

FINSK JULMAT

Julmaten i Finland o Sverige är ganska lika, vi äter skinka, köttbullar, sillar, laxar, lutfisk o inkokta grisfötter, men innehåller också avvikelser.
I Finland är det inte vanligt att äta revbensspjäll, ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål.
Istället har vi alla goda lådorna: sötad potatislåda, morotslåda, kålrotslåda o leverlåda.
Här har jag försökt samla en del av de finska julbordets specialiteter.¨
När vi serverade julbord på Klotens värdshus var de finska inslagen mycket uppskattade.
Kanske hittar du också något recept du vill prova för att förnya ditt läckra julbord.

JULSKINKA
I Finland kokar vi inte skinkan, vi ugnsbakar den. Dopp-i-grytan känner vi inte till.
Här nedan ett traditionellt recept, går lika bra att använda stekpåse istället.

7 kg rimmad skinka
Deg: ½ liter vatten
1½l rågmjöl

Gör en lös deg på rågmjöl o vatten. Placera en ca 1 cm tjock degplatta på en ugnsplåt med kant. Lägg skinkan ovanpå. Täck skinkan med deg runtom. Klappa in degen med fuktade händer. Stick en stektermometer i tjockaste delen av skinkan.
Stek i 200 grader 1 timme.
Sänk värmen till 90 grader, stek över natten till 77 grader. För en 7kg skinka ca 14 timmar!
Ta bort degen, griljera med senap o ströbröd i 250 grader. Dekorera med kryddnejlikor.

SÅS TILL SKINKAN
0,6 dl steksky (späd med vatten om den är för salt)
¾ dl vetemjöl
Äppelmos
1 dl vispgrädde

Värm skyn, red av med mjölet utrört i lite vatten, ha i grädde, koka 5 min. Smaka av med äppelmos.

CIDERGLÖGG

I Finland dricker vi nog mest ”vanlig” glögg spetsad med en rejäl klunk vodka, men hittade också en lite annorlunda variant.

½ söt äppelcider
2 kanelstänger
7-10 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång delad på längden
Russin o mandel.

Koka 2 dl cider med alla kryddor på hög värme utan lock i 10 minuter. Häll i resten av cidern. Värm. Lägg russin o mandel i glögglasen, sila över ciderglöggen.

SVAMP- OCH POTATISSALLAD 4p

4 dl bitad förvälld svamp (saltad går också bra)
4 kokta potatisar
1 hackad lök
1 stort grönt äpple
1 smörgåsgurka
2 dl gräddfil
2 msk senap

Tärna potatis, äpple, gurka, hacka löken. Blanda alla ingredienser, om svampen inte är saltad, behöver salladen smakas av med salt. Ställ i kyl att mogna.

HONUNGSMARINERAD ROSÉPEPPARSTRÖMMING 4-6p

Glasmästarsill, gravad strömming och lax är du nog bekant med. Denna sushi på finska har jag inte provat själv, men den låter spännande.

500g strömmingsfilé
100 g flytande honung
½ tsk salt
Kryddlag:
1 dl ättika
1 dl vatten
1 bit purjo
Lite salt
Dill
Gräslök
1 morot
Krossad rosépeppar till garnering

Varva fileér o salt med honung i en skål. Låt stå några timmar.
Blanda kryddlagen, häll över fisken. Förvara övertäckt i kyl 1 dygn. Servera med kokt potatis.

JULSENAP
1 dl senapspulver
1 dl socker
1 dl grädde
2 ägg
2 msk konjak

Blanda allt utom konjak i kastrull. Värm på svag värme. Rör om hela tiden. Låt småkoka ett par minuter. Låt svalna något, blanda i konjaken. Håller ca 2 månader i kylen.

FROSTIGA BÄR MED TSINUSKISÅS

Frysta bär, t.ex hallon, blåbär, lingon

2 dl grädde
1½ dl farinsocker
2 tsk margarin

Blanda grädde o farin i kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta av spisen, blanda i margarinet. Häll över i en såskopp, låt svalna.
Lägg upp frysta bär i portionsskålar, låt tina en stund, skall vara lite frostiga. Häll över såsen.

FINSK RÖDBETSSALLAD: ROSOLLI

3 inlagda rödbetor
3 kokta morötter
2 kokta potatisar
2 inlagda gurkor
1 äpple
1 lök
Salt, vitpeppar
Sås:
1-2 dl vispgrädde
Salt, socker, ättika o rödbetsspad
Till garnering: 2 hårdkokta ägg

Koka morot o potatis. Tärna alla ingredienser. Hacka löken. Vispa grädden, krydda till sötsur smak, ha i lite rött spad för färgens skull. Blanda allt strax före serveringen. Dekorera med hackat ägg. Du kan också välja att på ett avlångt fat lägga upp alla tärnade ingredienserna i rader, istället för att blanda ihop dem.
Servera med sill o andra kryddfiskar.

KÅLROTSLÅDA
Ca 1½ kg kålrötter
4 dl grädde
2 dl ströbröd
1 dl sirap
1 ägg
1½ tsk ingefära
½ tsk vitpeppar, ½ tsk muskot, 1 msk salt
På ytan: ströbröd o smör

Tvätta o skala kålroten. Skär i stora bitar o koka sakta i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka, ca 40 minuter. Häll av spadet o spara det. Mosa bitarna.
Blanda ner ströbrödet som fått dra i grädden i moset o tillsätt sirap, lättvispat ägg o kryddor samt så mycket kokspad att massan blir lös.
Häll i formar (gärna små folieformar), mönstra ytan med gaffel o strö ströbröd över.
Tillsätt någta smörklickar o grädda i 180 grader 1½ – 2timmar.
Gör gärna iordning lådan i god tid före jul o frys in. Låt tina i kylskåp o värm i ugnen.
JÄTTEGOTT TILL SKINKAN

SÖTAD POTATISLÅDA

2½ kg potatis
100g smör
1 msk salt
3 msk vetemjöl
7-9 dl mjölk
2 tsk ingefära
1 tsk muskot
På ytan: ströbröd, smör

Skala potatisen o koka mjuk i osaltat vatten. Mosa potatisen fint. Tillsätt smöret o hälften av mjölet. Strö resten av mjölet över mosets yta. Täck kärlet med lock o låt blandningen sötas till på varmt ställe till nästa dag.
Vispa ner mjölken så att blandningen blier en lös gröt. Tillsätt salt, ingefära o muskot.
Häll blandningen i smord form, ej ända upp till kanterna. Strö över ströbröd o små smörklickar. Grädda i 150 grader 2½ – 3 timmar.
DENNA LÅDA SKALL INTE FRYSAS!

MOROTSLÅDA
1 dl ris, rundkornigt grötris
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
250 g morötter
1tsk salt
Lite vitpeppar
Lite muskot
1 tsk sirap eller socker
1 ägg
På ytan: ströbröd o smör

Koka riset i vattnet. Tillsätt mjölken när allt vatten kokat in.Koka ca 40 min till en gröt. Låt svalna. Riv morötterna. Blanda rivet, kryddorna o ägget i gröten.
Häll blandningen i ugnsform. Strö över ströbröd o små smörklickar. Stek i 200 grader ca 1timme.
KAN FRYSAS

LEVERLÅDA
Gillade inte denna som barn, men nu tycker jag den är riktigt god!

2 dl långkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 lök
1 msk smör
7 dl mjölk
1 ägg
1 dl russin
2 msk sirap
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 tsk mejram
½ tsk ingefära
400 g mald lever (finns i frysdisken)

Koka riset i vattnet, tills vattnet ångat av. Hacka löken, fräs mjuk i smör. Blanda i alla ingredienser i kastrullen. Blanda till en jämn smet. Häll över i ugnsform, baka i 200 grader ca 1 timme. Servera med skirat smör o lingon.

PLOMMONSTJÄRNOR

Färdig smördeg
3 dl färdig plommonmarmelad eller plommonsylt
Eller
250 g torkade plommon, som kokas mjuka i 5dl vatten o 2msk socker o mosas

Du kan antingen göra fina stjärnor eller halvmånar med plommonfyllning.
Baka i 225 grader ca 15 minuter. Servera till kaffet.

Billies pastej (ur kokboken Spisrosor)

400 g malen lever
250 g fläskfärs
olja
1 stor lök
1 burk (10st) anjovisfileér
3 ägg
1 dl ströbröd
4 dl matlagningsgrädde
en skvätt anjovisspad
1/4 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
½ tsk ingefära
2 tsk salt
1 msk sirap
Till formen: bacon el. tunna skivor sidfläsk, tillräckligt för att klä formens botten o kanter samt att täcka pastejen.

Rör ut ströbrödet i grädden. Finhacka löken och bryn den lätt. Skär anjovisen i tunna strimlor
Blanda omsorgsfullt alla ingr. till pastejen med varandra och smaksätt efter eget tycke. (stek gärna en provbit o krydda mer vid behov)
Klä formen med bacon och häll leversmeten i formen. Täck med baconskivor o folie.
Grädda i vattenbad i 200 grader i ca 1½ timme.
Lägg den färdiga pastejen under ugnens grillelement och grilla baconytan knaprigt brun.

One Comment:

  1. Pingback: Finsk julmat | Tommys sida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *