Soppar

Röd curry på smörsopp
1-2liter smörsopp
1 tsk röd currypasta
2 msk rapsolja
1 burk creme fraiche
1 tsk farinsocker
Basilika

Stek svampen o curry i oljan. Tillsätt creme fraiche, koka ihop. Smaka av med socker o basilika.
Servera till grillbiff!

Lammgryta med spetskål och svamp 4 pers
600g benfri bog eller bringa av lamm
2 msk olja
5 dl svampbuljong
300 g spetskål (eller salladskål)
12 små steklökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
8 dl soppar
Salt,peppar efter smak
Saften av ½ citron
2 msk färsk timjan eller lite torkad

Skär köttet i tärningar, bryn i olja. Fyll på med buljong, låt sjuda ca 40 min. Skär kålen i små bitar. Skala löken, hacka vitlöken. Stek i smör tillsammans med sopparna. Lägg över i grytan, sjud 15 min. Krydda.

Dragonmarinerade soppar till biff
400g färska soppar
1 tsk torkad dragon
2 msk balsamvinäger
1 krm salt
5 msk olivolja
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta 

Skär svampen i skivor, stek i smör till vätskan är borta och de fått fin färg. Lägg skivorna omlott i en skål. Vispa ihop dressingen, häll över. Låt stå rumsvarmt medan du steker på biffen.

Laxfilé och smörsopp på spett
600 g laxfilé
16 smörsoppshattar
8 skivor bacon
4 träspett
Marinad:
2 dl vitt vin
Rivet skal av ½ citron
Saft av ½ citron
½ dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk vitpeppar
Sås: 3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
½ dl finskuren basilika
Salt, peppar

Dra ur benen ur laxen, skär i 3cm kuber. Rör ihop marinaden, blanda i laxen, täck med plastfolie, ställ i kylen 1 timme. Förväll svampen i lättsaltat vatten. Låt rinna av o kallna. Trä laxen på blötlagda spett växelvis med svamp o bacon. Salta, stek spetten sakta i panna eller på grill. Servera med rotsaksgratäng och såsen.

Sopp-soppa

1 ½ dl torkade soppar
1½ liter hönsbuljong (inkl.blötläggningsvätskan)
1 dl korngryn
2 stora gula lökar
olja
salt, svartpeppar
turkisk yoghurt till servering

Lägg svampen i blöt i ca ½ liter vatten 2-3 timmar. Blötlägg samtidigt korngrynen. Hacka löken fint o fräs i olja i kastrull. Hacka sopparna fint, fräs tillsammans med löken. Tillsätt vätskan. Koka ca 20 minuter. Koka korngrynen separat o lägg i soppan. Om du tycker soppan är för tunn, red med vetemjöl o vatten. Smaken förbättras till nästa dag!
Servera med en klicka yoghurt.

Svampkaviar

2 dl torkade soppar
½ liter saltsvamp
2 finhackade gula lökar
5-6 msk olja
salt, vitpeppar, vitlök

Skölj sopparna, koka 10-15 min. i knappt vatten på svag värme. Häll av vattnet, låt rinna av. Hacka fint el kör i mixer. Skölj av saltsvampen, kör i mixer. Fräs löken i olja. Lägg i all svamp, fortsätt steka 10 min på svag värme. Krydda.
Servera kall, dekorera med gräslök.
Du kan göra rätten enbart med torkade soppar. Tillsätt då 1 tsk ättika.
Servera med bröd, potatis eller kokt ägg.

Bakåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *