Mums, murkelpaté
Har du torkade murklor i gömmorna?
Ett smaskigt recept kommer här, detta ska jag testa i helgen!
MURKELPATE
Receptet är publicerat på Svampguiden av Bengt Sandh
Ingredienser 8-10 port.:
5 dl grovt hackade förvällda murklor. Torkade blötlägges först ett par timmar i ljummet vatten.
1 knippa gräslök
smör
1 ask (200 g) bakad leverpastej
400 g nötfärs
1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3-4 ägg
1/2 tsk salt
1/4-1/2 tsk svartpeppar
Till formen:
smör
ströbröd
Så här gör du:
Fräs den blötlagda och avrunna svampen och den klippta gräslöken i smör. Låt svalna.
Blanda med pastej, färs, vetemjöl och mjölk.
Rör ner ett ägg i taget och smaka av med salt och peppar. Stek gärna ett prov för att riktigt känna om det behövs mer salt exempelvis.
Häll färsen i en smord och bröad form (1 1/2 liter). Täck formen med en bit aluminiumfolie.
Grädda patén i 175 graders ugnsvärme cirka 1 1/2 timme. Låt patén svalna i formen och sedan stå kallt några timmar. Njut patén tillsammans med oliver, inlagda vitlöksklyftor, tomater och bröd.
Eller servera den som huvudrätt till smörfrästa rotsaker eller ett potatismos och krispig isbergssallat.
ove
Tack för receptet på murkelpaté
Ska bli intressant att testa
Mvh/ove
Britta
Hej,
Hittade ditt recept på murkelpaté som jag tänker tillaga. Går den att frysa?
Bästa hälsningar
Britta
Eva
Hej!
Har du fått svar om murkelpaten går att frysa?
Mvh
Eva
Paula
Nej jag har inget säkert svar på frågan. Men jag har själv fryst in pateer, de innehåller en del fett, så hållbarheten är inte lika lång som för fettfriare produkter, jag vill minnas att jag fryste in i ganska små delar för att sedan ta fram lite åt gången. Tre månader är jag säker på att den håller fint i frysen