Läst Matrecept och kökstips

Jag har läst..

Av
den
10 december 2015
Självhushållning i praktiken Bokomslag Självhushållning i praktiken
Maria Österåker
Norstedts
2015
247

Maria Österåker och hennes familj hoppade av konsumtionshetsen och skaffade en liten gård i Österbotten. Nu delar Maria generöst med sig av sina många erfarenheter och bästa tips som självhushållare.
Här får man lära sig att använda skogen och odla jorden, skaffa och sköta djur, anlägga en frukt- och bärträdgård samt på bästa sätt ta tillvara skörden och det som djuren ger. Men också hur man ordnar det praktiska runt omkring - som att flytta och bevara gamla trähus, skapa rätt förvaringsutrymmen, bygga en mustpress, rökugn, stuka, kompost eller ett växthus.
Detta är en gedigen och inspirerande faktabok för alla som drömmer om ett naturligare liv eller vill ta steget fullt ut mot självhushållning.

Utdrag ur boken:
" Fåren skulle inte ingå i vår självhushållning, eftersom det för oss på den tiden var uteslutet att vi skulle klara av att slakta och äta djur vi själva hade gosat med och fött upp. Trodde vi. Ett och ett halvt år senare satt vi gladeligen och smällde i oss fårfioler."

"Så småningom var det kaninernas tur. Ur ett självhushållarperspektiv är köttkaniner ett väldigt bra val. De äter gräs, vilket varken kostar något eller tär på naturen. De växer snabbt och de förökar sig bra. De kräver lite utrymme och de är inte kräsna på vintern. Problemet för oss var bara att de i motsats till kalkonerna var väldigt söta. Om du säger att du slaktar och äter kaniner tycker många att du har en skruv lös. Våra barn var livrädda att det skulle bli allmänt känt att vi var en kaninslaktarfamilj."

"Som köttätande självhushållare får man rätt ofta frågan hur man kan döda och äta djur som man själv fött upp, lärt känna och tyckt om. Svaret är att det är just omtanken om djuret som gör det möjligt. Vi vill äta lyckliga djur. Vi tycker det är viktigt att äta djuren med vördnad. Att veta att detta djur har dött för mitt välmåendes skull gör att inga rester lämnas på tallriken. Allt kött tas tillvara, liksom ben till buljong och inälvor till pastejer."

En väldigt trivsam bok har jag bläddrat igenom. För det vore förmätet av mig att säga att jag läst den, från pärm till pärm. Jag har plockat russinen ur kakan, läst det som för stunden intresserar mig. Den är så omfattande att man behöver ha ett exemplar i sin egen bokhylla.
Du läser om hur man brukar skogen, odlar jorden, anlägger trädgårdar, skaffar bin, andra djur, hur man odlar till djuren, stängslar in dem, slaktar dem, konserverar kött, använder mjölkprodukter och hur man gör kosmetika och andra produkter.

Visste du till exempel varifrån ordet "raggsocka" härstammar?
Jo, man kan klippa eller borsta geten, ta vara på den slitstarka raggen, blanda den med hälften så mycket fårull och sticka sockor, RAGGSOCKOR!

Boken avslutas med ett digert register, och med tips på böcker och hemsidor för att ytterligare öka intresset för självhushållning.

Ypperlig julklapp!

TAGS

12 december 2015

4 kommentarer
  1. Svara

    Eva-Lena

    10 december 2015

    Julklapssönskebok för dig kanske?! Raggsockor; kul med ursprunget. Jag stickar numer ofta (nåja) raggsockor i garn som preparerats med Aloe Vera för att ge mjukhet både när man stickar och på foten sedan. det garnet är så mjukt och skönt så att ragg känns väldigt avlägset!

    Fick du fatt i några raggsockor som byte mot svamp förresten?

    Här har vi regnstorm och 9-10 grader i dag, långt, långt från julstämning men halkfritt!

  2. Svara

    "LillaSyster"

    10 december 2015

    Ja ha då har jag lärt mig något nytt idag, raggsockor :thumbsup: – det stickar mamma i parti och minut just nu.
    Ha det gott, jag ska ta och vila en stund har åkt på en lättare förkylning, jag hoppas att den försvinner fort- jag har inte tid att vara sjuk just nu. Märkligt att det skulle hoppa på mig nu, jag som inte varit sjuk sedan nyår…. Ja ja inget man kan råda över.
    Kram

  3. Svara

    Hillevi

    10 december 2015

    Så bra att du läst boken åt mig. Jag följer hennes, Maria Österåkers, blogg och är såklart nyfiken på boken. I morgon bitti ska jag slakta en ungtupp, den tredje i ordningen, och det är alltid lika jäkligt hemskt. Men sen blir det så gott! Det är bara att bita ihop och inse att ungtuppen har haft ett härligt liv fram tills nu då Stortuppen upptäckt konkurrensen!

  4. Svara

    Kersti

    10 december 2015

    Det låter som en bok jag skulle gilla. Ska spana lite på bibblan om man kan låna och kika lite i den.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 28
  • 144
  • 1 676 782
  • 5 239
  • 67 736
Sök här