Av
den
29 april 2015

Jag var aldrig någon bullmamma vilket dottern kan intyga, stackaren, men matbröd har jag bakat i mina dagar.
Dock är det längesedan, dels för att jag numera äter ytterst sparsamt med bröd och dels för att det känns onödigt att baka för bara mig själv.

brod1

Att knåda en deg med mina värkande händer går inte heller så bra, men nu fick jag chansen att testa något extra nyttigt och väldigt enkelt, ett stenåldersbröd!
Det består endast av nötter och fröer, en klar risk för att börja kvittra som en kanariefågel alltså!

brod2

Man skulle blanda i ägg och olja och salt, och vips så var smeten färdig!
Istället för ett bröd bakat i form kunde man tillaga små bröd i muffinsform, och det kändes lämpligare.

brod3

Men ack och ve, de färdiga bröden lossnar inte! Trots att smeten innehåller olja och formen är i teflon så sitter det som berg!

brod4

Några stackare lyckades jag dock få loss skapligt och kunde avsmaka.
Omdömet:
Tyvärr, det funkade inte alls för mig. Smaken var det inget större fel på men de kändes väldigt energitäta och mastiga att både tugga och svälja. Efter bara en muffins med smör och ost som pålägg så kände jag mig mätt, inte behagligt mätt utan nästan uppsvälld och spänd. Faktiskt lite illamående och hade ett väldigt behov av att rapa.
Frågade granntjejen som fått smaka och hon gav liknande omdöme, brödet var på tok för kompakt.
Nu följer ju inte jag någon diet och de som slutat äta “vanligt” bröd kanske är mer vana vid nöt- och fröblandningar och hur de påverkar matsmältningen.
Någon hit blev brödet inte hos mig och inte är det särskilt prisvärt, blandningen kostar närmare 40,- och med tillägg av fyra ägg och olja närmar sig priset en femtilapp för ett enda bröd.
Dessutom får du lägga ner lite tid på förberedelser och tillagning i ugnen.

Någon mer som smakat och kanske har andra erfarenheter?

TAGS
12 kommentarer
  1. Svara

    "LillaSyster"

    29 april 2015

    Inga erfarenheter av detta, men det ser gott ut!
    Kanske hade varit lagom att skiva muffinsen som vanligt bröd och äta en skiva om det var så kompakt.
    Tur att man inte levde på stenåldern – den slutsatsen drar jag! 💡
    Du ät en rå morot så slipper du den där uppblåsta spända känslan, det burkar funka för mig .
    Kram kram

  2. Svara

    Astrid

    29 april 2015

    Jag har testat ett där man bakade ut det i långpanna (två) . Enkelt. Man lade ett bakpålåtspapper över och kladdade ut degen på plåten på med lite flingsalt. Det blev supergott . Bara fröer osv

  3. Svara

    ejmis

    29 april 2015

    Jag gillar det brödet.=)

  4. Svara

    Mia

    29 april 2015

    Jag har också testat det…sonen ville inte smaka överhuvudtaget men “barnbarnen” åt med god aptit :tunga:
    Jag tyckte det var så där….ok alltså men skulle aldrig köpa mixen för den slanten!
    Kram på dig :love: :love:

  5. Svara

    Ninni

    29 april 2015

    Som den blandningen ser ut så skulle jag nog satsa på att göra som Astrid här ovanför, baka i långpanna eller på en plåt med bara ett tunt lager så det kunde fungera som hårdbröd eller så…
    Jag har testat att baka “nyttigt” bröd med fibrer, frön och nötter och instämmer i att det blir lite väl dyrt. Och så får jag äta allt själv då gubben vägrar att “äta upp maten för fåglarna” som han tjatar om bara det är en flisa nöt eller ett solrosfrö i brödet. 😉
    Nä, bättre att köpa hårdbröd istället. 🙂
    Kramen.

  6. Svara

    Eva

    29 april 2015

    Nä jag har inte smakat på det brödet, även om jag är från ‘stenåldern’, enligt ett av barnbarnen, *fniss*
    Har aldrig ens sett den påsen med blandning, men jag älskar annars de finska mörka kraftiga bröden.
    brukar köpa av ‘finnbilen’, de har många andra finska delikatesser.
    Alltså då gav du inte många poäng för det brödet, hi hi . . . . oj vad jag skrattade . . . .
    Det lät nästan som programmet typ ‘plus’, där de testar olika ‘saker’ och ger poäng efter bästa resultat m.m.
    Ja illamående vill man inte bli ej heller ‘däven’ rapig och fisig på något vis . .
    Så med ett enkel ‘handkast’ rätt in i soptunnan, *he he he*
    Tack för det intressanta inlägget, förresten jag har ej heller varit någon direkt bullmamma.
    Konstigt att de har överlevt ändå . . . . . .

    Önskar en skön Valborg och 1 Maj, kram/ Eva

  7. Svara

    Raija

    29 april 2015

    Nej, jag har ingen erfarenhet av sånt här bröd. De låter som ett LCHF bröd, utan mjöl och det har jag förstått att de är kompakta. Men jag kanske skulle prova, för gör man en limpa och skär tunna skivor, kanske det är riktigt gott.

  8. Svara

    Gun

    30 april 2015

    Nej det där brödet var nog ingen höjdare, själv är jag knäckebrödsfantast, råg ska det va och helst brungräddat, dom gamla godingarna Finn Crips går också bra men inte dom med kummin,
    Inte heller jag har varit någon bullmamma, min dotter skrev uppsats på lågstadiet ” min mamma är snäll, men hon bakar aldrig, hon gjorde det en gång och då blev det bränt” det tyckte fröken var så roligt så hon läste upp det på föräldramötet…

  9. Svara

    TjockMorsan

    30 april 2015

    Synd att det inte blev vad du hoppades på, nu när du fick för dig att baka. Själv bakar jag aldrig matbröd och fika bröd bara då och då. Fick ju en hushållsassistent av älskling för något år sedan, så jag slipper knåda, som varken mina händer eller axlar klarar av. :thumbsup:
    Ha en trevlig Valborgskväll och en skön helg.
    KramKram! :love:

  10. Svara

    Herr Nilssons Fru

    30 april 2015

    :hide: de där kakorna eller bröden såg inget vidare ut. Kan tänka mig de växte..:) De var hemskans länge sedan jag också bakade. Gjorde en kaka för litesedan jag hade med på jobbet, men bullar o bröd, ja de var länge sedan. vi äter ju varken bullar eller bröd.

    Fin Valborg på dig
    Kramiz

  11. Svara

    Anki

    1 maj 2015

    Det där såg ju inget vidare ut… jag har provat något liknande, som kavlades ut mellan två bakplåtspapper… ganska tunt och blev som ett fröknäcke… och det var gott 🙂
    Ha en trevlig 1:a maj!
    Kram

  12. Svara

    Malin

    5 maj 2015

    Verkar inte vara ngt för mig. Jag gillar onyttigt bröd 😀

    Bakar gör jag inte särskilt ofta, särskilt inte godsaker för då glufsar jag i mig allt.. för fort och för mycket.

    Kram

Svara Raija / Avbryt svaret

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 608
  • 624
  • 1 607 449
  • 5 038
  • 64 981
Sök här