Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # Retro

Av
den
25 maj 2024


Lokföraren Åke lotsar oss med stadig hand på spaken från stationen till slutmålet.
Veckans ord är # Retro
Jag visste inte att jag inte visste! Vadå?
Jo skillnaden mellan retro och vintage! Jag har alltid associerat retro med prylar och vintage med kläder men så är det inte.
Tack Anki för förtydligandet!
Jag älskar retro/vintage, kanske är det delvis mycket nostalgi? Jag minns mitt barndomshem på 60-talet i Helsingfors, skulle idag kunna kopiera varenda möbel därifrån till mitt egna hem och trivas som fisken i vattnet!

Minns speciellt en sekretär, snarlik den här, som fanns kvar ända tills min mamma gick bort och jag inte hade möjlighet att frakta över hennes möbler till Sverige.

Den här fönsterlampan är den enda synliga retroprylen i mitt lilla pörte av idag.

Jag letar ständigt efter äldre udda porslin på loppisar, jag vill inte ha en serie utan just enstaka med olika mönster. Det är skoj att välja middagstallrik efter humör och middagsmeny!

Detta blev mitt bidrag, nästa lördag ska vi ut och fiska
Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  25 maj 2024

  Har haft en liknande sekretär som inte finns längre. Lampan är så häftig och tipset om tallrikarna gillar jag
  Kramar från oss

 2. Svara

  LillaSyster

  25 maj 2024

  Vilka läckra tallrikar!
  Ät något gott nu ikväll =) kram

 3. Svara

  christian

  25 maj 2024

  Du den där lampan går inte v för hackor, det var mig en redig pjäs…..
  Jag har en gammal lampa å ett runt bord efter kära mor, men sekretären var ofantligt stor å otymplig, men säker värdefull…

 4. Svara

  Susjos

  25 maj 2024

  Så läcker lampa! Sekretären hade vi något liknande från min mans hem, som vi tänkte sälja, den var stor och tung och får inte plats i vår lilla lägenhet, men svägerskan ville ha den, så nu står den hemma hos henne.
  Dina tallrikar är ljuvliga!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  Carita

  25 maj 2024

  Lampan är verkligen retro – fin!
  Och det där med att ha udda tallrikar och/eller glas, gillas!

 6. Svara

  BP

  25 maj 2024

  Precis som du har jag lärt mig nåt nytt hos Anki idag. Jag som alltid trott att vintage bara är ett finare ord för retro.
  Lampan är hur läcker som helst. Hade en liknande byrå som jag köpt på en loppis för sisådär 50 år sedan. Men den längde vi för 20 år sedan…
  Gillar dina glada tallrikar. Du gör som många caféer gör nuförtiden – serverar bakverk och kaffe i/på udda koppar/tallrikar. Jag tycker det är väldigt charmigt:-)

 7. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  25 maj 2024

  Synd att du inte fick med dig sekretären men du har i alla fall en retrolampa och porslin med olika mönster 😀 När jag flyttade tillbaka hit berättade jag om min mormors sekretär som tack vare en god vän hittade tillbaka till mig. Ingen märkvärdig möbel men ett fint minne. Så jag förstår så väl att du skulle ha varit glad om sekretären kom till dig i Sverige.
  Kram

 8. Svara

  Anna-Lena

  25 maj 2024

  Fina tallrikar.
  Vi har en salig blandning av gammalt och åttio-nittiotal i huset. Men knappast något retro. Förutom att jag är vintage då…

 9. Svara

  Ingrid

  25 maj 2024

  Trevligt retro-inlägg hos dig i dag. Jag känner att när man kommit upp i åren så finns det mycket både retro och vintage i gömmorna. Din lampa och dina tallrikar känns ganska bekanta. Här i Klintehamn är det verkligen ett eldorado för de som vill skaffa sig gamla och återvunna prylar. Folk vallfärdar väl inte direkt hit, men det är ganska populärt att åka till “Klinte” och shoppa.
  Ha en fin helg!

 10. Svara

  åsa

  26 maj 2024

  Tallrikarna ? så härliga.
  Jag far alltid trott att retro var samma lika som vintage och i princip nästan tänkt nostalgi även om jag inte levde på det årtionde jag gillar bäst.
  Tråkigt Du inte hade möjlighet att ta hem Din mors saker, men allt går inte.
  Ha en fin söndag
  /åsa

 11. Svara

  Mia

  26 maj 2024

  Oooohh, jag älskar att gå på loppis och secondhandbutiker, det finns alltid nåt jag tar med mig hem som jag inte behöver 🙂 Din lampa är superläcker, undrar om det är finsk design?
  Tallrikarna är också läckra, kram på´re

 12. Svara

  Äventyret Framtiden

  26 maj 2024

  Den där typen av sekretär kommer jag ihåg också. Inte i mitt barndomshem men hos vänner fanns den. Servicen, ja, tack!
  Kram från gränden!

 13. Svara

  Åke

  27 maj 2024

  Du är helt underbar som gräver/tar fram det ena efter det andra 🙂 En sådan där sekretär står i vårt gamla hus på gården. Jag har alltid velat ha en sådan i mitt hem… men jag har haft “bromsklossar” i mina liv 🙂 Lampan var ju dösnygg 🙂 Porslinet föll jag pladask för 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 95
 • 596
 • 1 636 039
 • 5 093
 • 65 655
Sök här