Läst

Jag har läst..

Av
den
17 april 2013

I enslighet framfödt av Anita Salomonsson

salomonsson

1880-talets Västerbotten.
Klara Sofia Höglander är hemmadotter på länsmansgården och hennes bror har gift ner sig. Nu sätter föräldrarna sitt hopp till Klara Sofia. Hon vet sin plikt, men vill något eget.
Efter pingsthelgen skvallrar brodern för mamma och berättar att Klara Sofia varit ensam i storstugan med soldaten Lars Larsson Seger från Kräkånger.
Mamma blir orolig. Men hennes dotter är förälskad och har bestämt sig.
Trots föräldrarnas motstånd lyckas hon och Lars att träffas igen. Men olyckan står för dörren.

Författaren har använt ett verkligt fall för att spinna fram denna berättelse till en gripande roman.
Det blir ett stycke sann kvinnohistoria, vilket hon också tidigare visat ypperligt prov på i sitt författarskap.
Det är alltid lite speciellt att läsa hennes ord, för det är nästan som att läsa lyrik.
Lite gammeldags känns meningarna, och de passar ju precis så bra i inramningen till det karga landskapet och den kalla usla tiden som avhandlas. Tiden då kvinnan inte ägde sin egen själ en gång.
Och så framstår det här en kvinna som har tänkt sig ett eget liv, kanske en egen utkomst, en utbildning kanske, något som leder henne till en annan tillvaro.
Drömmen finns där, men verkligheten kommer ikapp.

Utdrag ur boken:
”Och arbetsuppgifter fanns där. Uppgifter som band henne till händer och fötter. Kaffebönor att rosta, ugnar att elda, finblusar att stryka, smådukar och kragar att stärka, puttrande mesegrytor och bröd att i sista stund rädda ur ugnen. Uppgifter just lämpade för en ung, blivande maka och husmor i något bra, välbeställt och välrenommerat hem.
Sömmerksa kunde jag också bli, hade hon tänkt. En sömmerska var att avundas.”

Det kan ta en stund att komma in i läsningen då språket är annorlunda mot vad man är van vid att läsa. Men efter ett tag märker jag att jag tänker på samma språk som hon skriver! Och det känns som att rytmen i språket är som en egen melodi, graciös, stolt, utmanande och försiktig på en gång.
Orden flätas in i varandra och bildar ett lapptäcke av händelser, olycksaliga händelser som driver berättelsen framåt. Var ska så detta sluta, det måste man få reda på.
Så mycket tid har gått till spillo, ska det äntligen anas en ljusning vid horisonten?
Ja det får ni själva ta reda på i denna högst läsvärda roman
Mitt betyg: ***

Fjärilseffekten av Karin Alvtegen

alvtegen2013

En bil krockar av en oförklarig anledning med ett tåg. Elva människor dör. Vad ledde fram till olyckan? Finns det något som ett exakt startögonblick? Vem mer än bilens förare bär skulden?

När Bodil drabbas av en obotlig sjukdom bestämmer hon sig att äntligen lämna sin man. Hon förbereder sig på att inte längre finnas. Tanken på döden skrämmer henne inte men hon behöver förstå varför livet blev som det blev. Varför har hon så ofta gjort det som förväntats av henne istället för att göra det hon själv faktiskt vill?

Bodil vill försöka närma sig sin vuxna dotter, Viktoria, som präglats av uppväxten med en dominant far och en undfallande mor. Men innan Bodil hinner berätta om sin sjukdom bryter Viktoria kontakten.

Fjärilseffekten handlar om att våra gärningar verkar långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp mot barndomens kraft, och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor. Att vi alla en gång måste ta farväl av livets angelägenheter.

Detta är en alldeles purfärsk bok av författaren som jag tokgillar!
Hon liksom skriver till mig och ingen annan!

Fjärilseffekt betyder enligt Wikipedia:
”En marginell påverkan i systemet kan på sikt få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans”

Den är så skickligt vävd denna historia att man baxnar.
Att berätta något mer om handlingen är att förstöra läsupplevelsen, så jag säger bara, läs och njut och förfäras och förstummas!
Mitt betyg ****

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    messan

    17 april 2013

    Hmmm, den där fjärilsboken måste jag nog läsa just för att jag älskar fjärilar. Som du redan vet så gillar jag mest deckare…tror nog en liten kommisarie väcks i mig då att hitta den där mördaren.
    Boktips är alltid uppskattat hos mig.
    Historia gillar jag med och så mycket mer….
    Läser det mesta när jag tänker efter :).

    Kramar om dig

  2. Svara

    Eva-Lena

    17 april 2013

    Spännande läsning bägge två verkar det som…Alvtegen är nog den som lockar mest (bl a beroende på din betygsättning), jag är så seg med läsandet nu, men för tillfället läser jag andra delen av ”Torka aldrig tårar…” av Gardell.

    Vi har haft två (!) riktiga vårdagar nu och tänk snön smälter som smör i solsken. Underbart att kunna gå ut utan broddar, överdragsbyxor, mössa och vantar, man får en riktig frihetskänsla!

    Fin vårbloggbakgrund (eller vad det nu kan heta) riktig försommarkänsla förmedlar den, tänk när man får se den första nyckelpigan för säsongen…

    Ha de/Kram från Eva-Lena i Gävle

  3. Svara

    Raija

    18 april 2013

    Tack för boktipsen, för nu har jag skrivit upp båda på min önskelista. De är olika, men verkar ändå intressanta. Jag gillar den här typen av böcker och läser sällan deckare och spänningsromaner.

  4. Svara

    Astrid

    18 april 2013

    Åh har du läst en bok av Anita
    Vår dotter jobbade med henne en period så jag har rätt många böcker av henne som hon signerat och skrivit i

  5. Svara

    Kicki

    18 april 2013

    Intressanta bäcker båda två. Alvtegen gillar jag, har läst hennes böcker på S Svek, Skam och Skuld.
    Kvinnogestalter från förr är alltid trevligt att läsa om.
    Men innan det ev. är dags för dessa böcker, så har jag massor som redan ligger på nattduksbordet och väntar på sin tur.
    Kramen

  6. Svara

    Mia

    18 april 2013

    Ännu fler lästips från dig, som låter helt fascinerande, helt i min smak! Tack för det, Paula!

  7. Svara

    Ninni

    18 april 2013

    Tack för boktipsen! Ställde mig genast i kö på Fjärilseffekten som ljudbok. Tyvärr har jag svårt att koncentrera mig (och ta mig tiden) att läsa en bok på vanligt sätt så den andra boken får vänta.
    Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 0
  • 184
  • 1 684 293
  • 5 269
  • 68 115
Sök här