Jag har läst..
hälsa
Forum
2015
239
Hur magen och tarmarna fungerar har långt större betydelse för hur vi mår än vad vi tidigare har trott. Många av våra välfärdssjukdomar orsakas av obalans i tarmfloran. Och kopplingen mellan hjärnan och tarmarna är central.
Den unga forskaren Giulia Enders beskriver matens väg genom kroppen utifrån de senaste vetenskapliga rönen och förklarar på ett underhållande sätt hur vi kan uppnå välbefinnande, åldras friskt och leva lyckligare.
En avväpnande, rolig och lärorik bok om vårt fantastiska tarmsystem.
Utdrag ur boken:
"Så fort de första minituggorna kommer fram till tunntarmen inträffar den första riktiga matsmältningen. Den brokiga tårtgröten kommer under resan genom denna slang att nästan helt försvinna i väggarna - ungefär som Harry Potter på perrong 9½. Tunntarmen hugger djärvt tag i tårtan. Den knådar ett ställe intensivt, hackar ut näringsgröten åt alla håll, pillar i den med sitt tarmludd och skjuter den fullständigt blandade gröten kraftfullt framåt. I mikroskop ser man att till och med det minsta tarmluddet hjälper till. Det rör sig upp och ner likt små trummande fötter. Allt, allt är i rörelse."
"Vi människor har sedan urminnes tider vetat det forskningen sakta börjar upptäcka: magkänslan påverkar i hög grad hur man mår. Vi är "skitskraja", "skiter på oss" när vi är rädda. "Får inte ur oss något" när vi inte får till det. Vi "sväljer" besvikelser, måste först "smälta" nederlag och det kan komma"surt efter". Är vi förälskade har vi "fjärilar i magen"
Jag har läst recensioner av denna humoristiskt skrivna faktabok och dessa varierar från ris till ros och tvärtom. Man klankar ner på översättningen och sättet att skriva. Man berömmer det digra materialet.
Själv tyckte jag det var överväldigande mängd fakta på varenda sida, mycket mastigt att ta till sig trots det lättsamma språket. Ändå smyger det sig in mycket medicinska termer och latin, och det blir spretigt och allomfattande och svårgripbart.
Vill du veta hur forskningen bedrivs så hittar du svaret här. Du kan få dig springmaskens historia till livs och du kan läsa om kökssvamparnas förbannelse.
Forskningen inom kopplingen mellan tarm och hjärna är ny och har eskalerat de senaste tio åren. Vi kommer säkert att få ta del av många rön närmaste tiden.
Jag hade viss nytta av bajsskolan, och även i stort hur arbetet i tarmen går till.
Eftersom jag själv har relativt stora problem med magen, bland annat avsaknad av matsmältningsenzym, så intresserar ämnet mig och då är det lätt att ta till sig vetenskapliga fakta.
För den som inte har några problem med mag-tarmkanalen vet jag inte hur kul läsningen skulle bli trots den lättsamma tonen.
Summa sumarum, för mycket fakta inpressat i texten för att en lekman skulle kunna tillgodogöra sig allt.
Men författaren brinner för sitt ämne och har säkert haft svårt att selektera i det digra materialet.
Att läsa boken en gång som jag har gjort blir mastigt, men att ha den stående hemma i bokhyllan så man kan plocka fram den när man vill läsa fakta skulle vara en bättre lösning.
Anne-Mari
Eg likte boka godt,
men enig i at det blei litt tett med teori.
Forfattaren er virkeleg engasjert og interessert i temaet,
det gjer boka god.
Fin onsdagskveld frå Anne-Mari
"LillaSyster"
Verkar vara en mycket intressant bok, men även lite skrämmande. Hmm jag ska överväga ett tag till om jag vill läsa den. Ha en fin dag i aprilvädret dvs ena stunden piskar regnet mot nytvättade fönster för att i nästa blåsa på ordentligt och kanske kanske vill solen visa sig en liten stund. Kramen