Läst

Jag har läst..

Av
den
13 augusti 2019
Myrornas hemliga liv Bokomslag Myrornas hemliga liv
Katja Bargum och Heikki Helanterä
ryggradslösa djur
Förlaget
2019
217

"Föreställ dig att du vaknar under jorden. allt är beckmörkt. Någon rör sig helt nära. Vem är det? Du försöker fråga, men kan inte, eftersom du varken har en tunga eller ett språk som en tunga skulle kunna forma. I din nya stumma värld har också alla ljud upphört att existera."

I denna digra faktabok hittar du det senaste myrforskningen har att erbjuda, förmedlat på ett lätt och roligt sätt. Följ med en av de mest utbredda livsformerna i världen - från satellitsamhällen inuti våra husväggar, till de utrotningshotade dinosauriemyrorna i Australien. Lär dig om myrornas inflytande på vår teknologi och vårt inflytande på deras framfart i världen.

Utdrag sid. 39
"Myror är en viktig näringskälla för många fåglar. Björnen äter gärna myror, särskilt när det är ont om mat och den nyss vaknat ur vintersömnen. Då kan myror utgöra upp till en femtedel av björnens diet under försommaren. Också människor har ätit myror i alla tider, även i Norden. Utom fullvuxna myror har man ätit larver och puppor- Den traditionella mexikanska rätten escamoles görs på stekta myrlarver och puppor. Smaken påminner om nötter. Idag, då insektätande blivit trendigt, marscherar myrorna in på menyn också i världens finare restauranger. Den danska Noma som tagit hem titeln som världens bästa restaurang har dekorerat en rätt med levande blanksvarta trämyror."

Denna otroligt ambitiösa faktabok är indelad i inte mindre än 11 kapitel som dessutom alla innehåller faktarutor.
Jag började läsningen med avsikt att plöja igenom boken ord för ord. Men efter några tiotals sidor insåg jag att detta var så komplext ämne, myrsläktena var så många och varierade att det blev för mycket för en vanlig lekman att smälta. Man kan utan överdrift säga att boken är skriven för myrnördar!
Därmed inte sagt att den inte tillför oss djur- och naturintresserade med en massa roliga nyttiga kunskaper om myran. Tvärtom, och alla vackra foton bidrar till ett gediget arbete med ett mycket lyckat resultat.

TAGS
3 kommentarer
  1. Svara

    "LillaSyster"

    14 augusti 2019

    Äta myror….. Hör du Mowgli? Killar dödsskönt i kistan svarar Baloo! Nej tack säger jag. Men det finns säkert mycket att lära av de flitiga små djuren. Ha en bra dag!

  2. Svara

    Ama de casa

    14 augusti 2019

    Om myror tycker jag INTE! Vi har varit förföljda av myror genom livet. Att vi hade mängder inomhus i Sollentuna, där fick vi nästan skylla oss själva. Hur tänkte vi när vi köpte ett hus på Myrvägen? 😉 (Trivdes jättebra i huset och lyckades vräka myrorna till slut, nästan i alla fall). Men vad ska dom upp här på femte våningen och göra? Dom invaderar oss ibland, fast nu var det länge sen (peppar, peppar).
    Å andra sidan måste man beundra dom. En gång uppstod en myrstig på köksbänken på nolltid. Det visade sig att dom hade hittat nån oidentifierbar matrest under bänkugnen. Hur lyckas dom förmedla vetskapen om sina fynd till sina polare så oerhört snabbt?
    🙂

  3. Svara

    Ditte

    14 augusti 2019

    Verkar som en intressant bok och att studera myror både i stack och i skogen har jag gjort. Men de tillhör inte direkt mina favoriter. Flitiga är de och jag fascineras av deras samhällen. Ordning och reda är det.
    Tack för smakprov och tips.
    kram!

    Och jag är på väg…..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 13
  • 181
  • 1 683 930
  • 5 267
  • 68 098
Sök här