Läst

Jag har läst..

Av
den
25 mars 2020
Skråväsen - En bok om svenska hantverkare Bokomslag Skråväsen - En bok om svenska hantverkare
Håkan Olsén
teknik, industri
Photo International
2019
foliant
209

Skråväsen är inget ord som används längre. Det var ett organisationssystem med särskilda privilegier, oftast ärftliga, för de borgare som var hantverkare i de svenska städerna från 1300-talet och framåt. Bara hantverkare som var medlemmar kunde ägna sig åt yrket och kunde så kontrollera priser, kvalitet och råvaror. Systemet avskaffades i Sverige 1846
Ordet skråväsen tjänar alltså endast som titel på boken. I städerna fanns skråhantverkare, på landsbygden fanns sockenhantverkare. Med intresse för ursprung, kulturhistoria och hantverk ville jag ta reda på hur hantverkare idag fungerar i ett digitaliserat samhälle.
Resultatet av en nyfiken förfrågan på sociala medier blev så småningom den här boken.
Syftet med boken är att göra små nedstamp i några av dessa hantverkares arbetsliv och miljöer. Skumma på ytan och fotografera.
Ett trettiotal olika hantverkare medverkar i boken.

Här finns bössmakare, hårkulla, korgmakare, kyrkbåtsbyggaren, modisten, kurbitskonstnären och många fler, alla presenterade med namn och fantastiska foton i respektives arbetsmiljö samt en intervju med densamme.

Utdrag s. 143
"Glasblåsarmästarna. "Made in Sweden" står det. Ett ursprung som kostar skjortan. Ett vattenglas går loss på 65 dollar, en karaff 450 . Visste ni att det tar minst tre personer att göra ett vinglas med fot? Och att det innehåller minst 15 arbetsmoment? Och ska man kalla sig mästare måste man behärska alla."

s.154
"Garvarmästaren. Lakeskinn är utmärkta som skidbindslen för vinterjägare då det inte knarrar vid kyla. Vad sägs om ett par sandaler av rödspätta för sommarstranden, en hatt av silverlaxhona, eller en fluga av gäddskinn för Nobelfesten. Det påstås att en 2 mm tjock skinnbit av lax är tillräckligt stark att dra en bil. Vilket material! Fiskgarvning ligger i tiden. Det är att tillvarata en outnyttjad resurs på ett miljövänligt sätt som inte lämnar några spår i naturen."

s. 191
"Mästermjölnaren. Det besynnerliga mjölet. Ett utslag av den finska invandringen. Enligt sägen tillkommen av ett misstag. Under 1600-talets början skulle en ung finnpojke torka havren i rökbastun, han somnade och havren rostades långt längre än vad som var tänkt. Och därmed upptäcktes att rostning konserverar. Det mögliga mjölets tid var över - och skrädmjölet föddes."

En av de mest intressanta böcker jag läst på länge! Precis lagom med kunskap för någon som inte vill grotta ner sig i alla dessa fantastiska yrken men skumma på ytan och därtill läsa en text personligt skriven med glimten i ögat. Rikligt illustrerat med massor av helt otroligt fina fotografier ur hantverkarnas arbetsmiljö.
Inspirerande, underhållande, upplysande.

TAGS
3 kommentarer
  1. Svara

    Minton

    25 mars 2020

    Oj vilken spännande bok. Gamla hantverk har alltid intresserat mej. Måste kolla om den finns på biblioteket .
    Pussa dina fyrbenta och kram till dej.
    ?

  2. Svara

    Ditte

    25 mars 2020

    Tack för detta tips! Boken ska genast få förtur på min läselista. Hade inte hört talas om den tidigare men en bok helt i min smak. Och med mycket historia.
    Kram!

  3. Svara

    Mia Halvarsson

    26 mars 2020

    Men oooooh vilken härlig bok!!! Den MÅSTE jag läsa/titta i….hur kul som helst ju <3
    Kram på're….och fortsätt krya på dig <3

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 16
  • 400
  • 1 689 840
  • 5 288
  • 68 411
Sök här